Det korta svaret är att vi verkligen gillade Dubai. Man kan verkligen hitta allt där för alla smaker; gamla arabiska stadsdelar, billig arabisk mat och fantastiska fruktjuicer, ”världens” både det ena och det andra, märkesshopping som heter duga, kopiashopping som heter duga, fantastisk infrastruktur, dyra bilar, billig taxi, superb modern arkitektur, utsikt m.m.
Det som är mindre bra med Dubai är att det är ganska utspritt och långt mellan mycket av det man vill se och göra. Taxi är dock billigt och man får köra i 120 km/t. Men eftersom många restauranger och barer ligger längst upp i skyskraporna så är det svårt att bara åka till ett område och strosa omkring och hitta något, man måste veta innan och ta en taxi direkt dit. Men självklart finns det en lösning på detta också; alla hotell har en concierge som hjälper till med att hitta restauranger och barer enligt önskemål (t ex italiensk med utsikt över The Palm) och de bokar också bord åt en. Bordsreservation är alltid en fördel eftersom många restauranger ofta blir fulla. Vi använde vår concierge hela tiden.

Alla taxi kör på taxameter och taxan är den samma. Det hänger anslag i alla bilar att om någon kör utan taxameter så är resan gratis!

Ca 110 kr för en 3 mil lång taxiresa som tog 20 minuter.
Vi åkte här från Dubai Marina i New Dubai till hotellet i Deira.

Det är roligt med kontrasterna mellan de gamla arabiska stadsdelarna Deira och Bur Dubai och de moderna stadsdelarna Jumeirah och New Dubai. Här finns länk till bra karta över Dubai. En kväll åt vi tiokroners shawarma på trottoaren i Deira för att sen ta en taxi tio minuter bort till Radisson Royale och deras skybar på 44 våningen där vi drack en drink som kostade tio gångar vad middagen kostade. I Deira och Bur Dubai är det lättare att åka till ett område och promenera runt. Vid vattnet Creek som skiljer Bur Dubai och Deira är det också fint och man kan åka dhow på vattnet eller åta på restaurangerna som ligger vid Creek. Här finns hotell som Hilton och Sheraton.

Deira

Alkohol serveras endast på hotellen och är ganska dyrt eftersom det är det enda i hela landet som är belagt med skatt. Med ganska dyrt menas ca samma pris som hemma. Maten i Deira och Bur Dubai är självklart billig men ”vanlig” mat på restauranger är i vanliga fall billigt. Sen är också maten på hotellen dyrare än andra ställen.

Dubai Marina

Stränderna är fantastiska; vit strand och azurblått vatten. Det finns allt från gratisstränder (t ex Jumeirah Open Beach) via privata stränder där det tillsammans för inträde, solsäng och handduk kostar ca 50 kr (Jumeirah Beach Park) till hotellstränderna som det kan kosta mycket att komma in på; vi har hört om någon som betalade ca 600 kr för att komma in på en hotellstrand.
Jumeirah Beach Park

Dubai känns inte turistigt så att man hör svenska överallt. De allra flesta pratar engelska eftersom inte så många av de som bor i Dubai är araber utan de jobbar där på kontrakt. På alla affärer, restauranger och hotell m.m. som inte är utpräglade arabiska är arbetsspråket engelska.

Summa summarum; vi gillade verkligen Dubai och skulle vilja åka dit igen. Det är som en storstad med bad- och solmöjligheter.

Föregående artikelSoukar m.m. i stadsdelen Deira i Dubai
Nästa artikelTaormina III

1 KOMMENTAR

  1. Vi har hört positivt om Dubai också tidigare, och skulle gärna åka dit vid tillfälle!
    SV: Åh tyvärr, vi missar nog er precis! Vi är på Langkawi från 26 december till 5 januari, då vi åker till KL… Men vi får hålla kontakt via bloggarna och ta del av varandras erfarenheter!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here