Viveca och jag kom hem från Turkiet i går kväll och nu är det då dags för en recension av hur vi tyckte resan med WOW Travel var. Resorna erbjuds via GroupOn och det finns flera varianter; den vi valde med utflykt till Pamukkale, en med utflykt till Kappedokien och en rundresa m.m. Det finns också helgresor till Istanbul.

Den resan vi köpte hade et värde på ca 7800 kr och vi betalade 2500 kr. Orsaken till det billiga priset är att resorna är sponsrade av den turkiska staten för att främja Turkiet också som vinterresemål.

När man köper resan så anges det hos GroupOn att man får biljetterna senast en vecka innan avresa. Vi fick de ca tio dagar innan, sen ändrades flygtiden hem ca en vecka innan avresa. Flygbolaget man åker med heter Freebird och är av lågbudgettypen. Det ingick en turkisk pirog och en vakuumförpackad sockerkaksskiva och vatten. Det gick också att köpa mat. Flygresan tog tre timmar och 45 minuter och åt båda hållen åkte och landade vi enligt schema.

På flygplatsen i Antalya möttes vi av en svensktalande turkisk dam som har jobbar för Fritidsresor under många år och som följde med oss till hotellet och höll i informationsmötet och introducerade vår turkiska reseledare. Sen försvann hon. Vår turkiska reseledare pratade ganska bra engelska och han följde med oss hela tiden de fem första dagarna.

På informationsmötet ges det möjlighet att köpa till ett matpaket för €159 som innehöll lunch dag 3, 4, 5 och 6, middag alla dagar, all inclusive dag 5 och 6 samt inträde till Pamukkale. Alla måltider var buffé. Det gick också att köpa allt-i-allo-paket som också inkluderade en båtutflykt och turkisk afton. Under informationsmötet så markandfördes matpaketet väldigt aggressivt och det serverades direkta osanningar kring kostnader för att själv köpa buffé-lunch och buffé-middag då och då på hotellen när man kände för det i stället för paketet. Vi valde att inte köpa matpaketet då vi ogillar buffé och själv vill välja restauranger, men vi var de enda i gruppen som inte köpte paketet. Flera andra i gruppen sa i eftertid att de kände sig tvungna att köpa matpaketet. Det var bord reserverade hela resan för vår grupp, dvs man åt tillsammans och skulle lära känna varandra i gruppen.

Kring luncherna de fyra dagarna med utflykt så stannade vi dag 3, 5 och 6 på ställen in the middle of nowhere som inte erbjöd annat än buffé och vi valde dag 3 och 5 då att köpa buffé på stället för €10. Middagarna på hotellen var verkligen av varierande kvalitet. På första hotellet var det sämre än i en skolmatsal; alla rätter de serverade innehöll en röd korv som såg ut som dansk pölsa fördelat på sex olika såser. Såg totalvidrigt ut. Sen blev middagsbufféerna trevligare och trevligare och vi valde att testa en på hotellet i Pamukkale, mest eftersom att det inte låg någon restaurang i närheten av hotellet. Andra dagen i Pamukkale åt vi från hotellets a la carte; en kycklingsallad för €7. Middagsbufféerna kostade €20. De andra dagarna hittade vi restauranger en kort promenad från hotellen eller vi åkte in till närmaste stad.

Så här var informationen hos GroupOn när man köpte resan:

Dag 1 – Ankomst Ni anländer till Antalyaregionen och får ytterligare information om resedetaljer innan ni åker till ert femstjärniga spahotell (transfer ingår).

Vår kommentar: OK flygtider, vi åkte 08.10 och landade ca ca kl 13 turkisk tid. Hamnade på ett ganska tråkigt hotell en bra bit norr om Antalya där det inte fanns annat än rummen och en tråkig reception. Dock var rummen nyrenoverade och väldigt fina. Ingen resortkänsla och hotellet låg verkligen på landet. Vi hittade en lokal restaurang mitt i skogen och åt den godaste maten på hela resan.
Dag 2 – Antalya
Dagen är fri att utnyttja helt på egen hand. Upptäck hotellets spa- och wellness-område och njut av en lyxig välkomstdrink.
Vår kommentar: Dåligt SPA och halvmolningt. Vi satte oss på en buss med ett byte till Antalya (en knapp timme tillsammans), vilket vi var jätteglada för att vi gjorde. Antalya var en verkligen trevlig stad.
Dag 3 – Antalya till Pamukkale
Tillsammans med er guide åker ni till Pamukkale (transfer ingår), känt för sina sagolika vita kalkstensklippor. Här tar in på ett fyrstjärnigt spahotell. Inträde till Pamukkale kostar 10 euro och betalas på plats.
Vår kommentar: Bussen avgick ca kl 9 på morgonen. Eftersom hela resan är sponsrad av turkiska staten så vill man pumpa resenärerna fulla med information om Turkiets historia och vår guide pratade oavbrutet under hela resan. Hjälp! Framme i Pamukkale ca kl 15 så fanns det inget mer planerat den dagen och eftersom det var fint väder solade vi resterande del av dagen. 
Hotellbyte eftersom vi bytte ort. Väldigt fina gemensamma ytor på hotellet och fin pool (också en termalpool) men rummen var resans sämsta.
Dag 4 – Pamukkale
Dagen tillbringas i Pamukkale och ni får tillfälle att njuta av härliga bad i naturliga varma källor bland de vita klipporna.
Vår kommentar: Bussen avgick kl 9 och tog oss till södra ingången. Vår guide tog med oss till teatern och informerade om Hierapolis, sen pekade han riktningen till trevertinebassängen och sa att bussen avgick till lunchbuffétstället kl 13 för att hinna äta lunch innan några medresenärer hade bokat SPA-behandlingar kl 15 på hotellet.
Vi valde att stanna kvar i Hierapolis för att hinna med allt den antika staden har att erbjuda och för att bada i Kleopatras pool, också känt som Den antika poolen. Hierapolis har två ingångar (norra och södra) och mitt i mellan ligger trevertinebassängen. Dvs att i vår utflykt så hann man bara med halva eftersom man var tvungen att vända vid travertinebassängen för att hinna med lunchen. Tyvärr var det så att de finaste ruinerna låg mellan bassängen och norra ingången, dvs att vår grupp missade mer eller mindre hela Hierapolis.
Viveca och jag var i Hierapolis till kl 18 och tillbaka på hotellet en halvtimme senare. Tyvärr fanns det ingen taxi där som kunde ta oss till hotellet så det var bara att börja gå.
Dag 5 – Pamukkale till Antalya
Tillsammans med er guide åker ni tillbaka till hotellet i Antalyaregionen.
Vår kommentar: Det man har glömt att informera om hör är att man på vägen tillbaka stannar vid en mattfabrik och att det är obligatoriskt att följa med in eftersom mattfabriken är sponsorer av resan. Två timmars besök inklusive guidning och köpslagning för de som funderade på att köpa en matta. Dock ingen i vårt sällskap som köpte något. Supertråkigt.
Fint hotell mellan Antalya och Kemer vid havet med trevlig terrass. Vi hittade en bra lokal restaurang.
Dag 6 – Antalya
Under dagen följer ni med på en guidad tur i Antalya, den turkiska rivierans huvudstad. Staden bjuder på traditionella grönsaks- frukt- och kryddmarknader samt vackert utfört hantverk. Här går det att fynda allt från lädervaror och juveler till fina souvenirer. (Avgift för lunch och entréer tillkommer.)
Vår kommentar: Hemsk dag. Bussen avgick vid nio och vi togs till ett obligatoriskt besök hos en gigantisk juvelerare i ett industriområde. Alla WOW-resenärer på samma ställe; minst tio bussar utanför. Kort guidning, men med köpslagning tog besöket två timmar. Två i vårt sällskap handlade, de andra stod utanför och väntade. Sen vidare till restaurang i förort mellan massa höghus för lunch som skulle ha fantastisk utsikt men där man satt en halvtrappa ner. Eftersom vi hade ätit frukost bara tre timmar tidigare så skippade vi lunchen och tog en promenad mellan höghusen och längs vattnet. Efter lunch fortsatte vi till en läderfabrik på helt andra sidan stan där samma procedur upprepades och vi fick tom se en ”modeshow”. Med köpslagning så stannade vi här också drygt två timmar. En handlade, de andra satt i bussen och väntade. Sen låg äntligen Antalya på programmet med egen tid, men eftersom köpslagningarna hade dragit ut så fruktansvärt på tiden så blev det en endast timme här.
Hotellbyte igen, denna gång hamnade vi dock på ett mycket bra hotell. Men kom fram riktigt sent och eftersom middagsbuffén endast serverades till kl 21 fick de som ville äta den springa ner i matsalen efter att ha fått rummet. Vi hade dock ätit i Antalya.
Här hade ju de andra all inklusive och de flesta var uppe och partajade på ”gratis-sprit” halva natten. Tanterna Alm och Löfblad skippade dock detta eftersom vi i vanliga fall har ett ganska socialt liv och inte går i taket över gratis alkohol.
Dag 7 – Antalya
Dagen tillbringar ni fritt i Antalyaregionen. Koppla av i hotellets turkiska hamam-bad, lapa sol i solsängarna och njut av det femstjärniga hotellets alla andra bekvämligheter.
Vår kommentar: Fint väder och vi solade vid den fina poolen till ca kl 17 och åkte sen med buss in till Alanya för middag.
Dag 8 – Hemresa
Ni hämtas upp av er guide och får transfer till flygplatsen i Antalya för återresan till Sverige.
Vår kommentar: Vi hade fly hem kl 17 med bussavgång kl 13; ca 1,5 timmars resa från hotellet till flygplatsen. Mycket fint väder också denna dag och vi gick upp tidigt och låg vid poolen till kl 12:45. 

Incheckningen på flygplatsen tar evigheter, vilket på något sätt är bra för när man är igenom hann vi bara snabbt med att äta en hamburgare på Burger King (aldrig varit så glad för att se en BK som då) och sen var det dags att gå ombord.

Och domen kring det hela: Resan var mycket billig och vi hade låga förväntningar. Pamukkale och Hierapolis var fantastiskt och värt resan i sig själv. Det första hotellet var trist, men det hade nog hjälpt om vädret hade varit finare och vi hade kunnat sola dag 2. Dag 6 var ett enda stort bottennapp och jag var rasande över att vi var tvungna att kasta bort en hel dag på att åka runt och kolla på skräp. Men när vi kom till sista hotellet och vädret var så fint som det var de två sista dagarna så vägde det upp för dag 6. Allt i allt så tycker jag att resan var bra, men man måste vara förberedd på att inga av hotellen ligger centralt. Jag är sugen på att se Kappedokien också och ser inte bort ifrån att det kan bli en ny resa dit nästa år med WOW Travel.

I vår grupp var det mest par mellan 25 och 50, men också några barnfamiljer, vänner av båda kön samt vuxna mor och dotter/far och son. Barnen måste ha haft ännu mer tråkigt än vad jag hade dag 5 och 6. Resan passar bäst för de som är intresserad av kultur och som orkar gå upp tidigt och är mindre lämpad för partysugna eftersom man bor på vischan och som sagt får gå upp tidigt.

Till slut ett lite tips; man bokar för två personer åt gången när man bokar resan. Om man är mer än två personer i sällskapet så ange i bokningen eller skicka ett mail till WOW Travel/Tom Travel och ange vilken annan tvåmannagrupp ni vill tillhöra samma sällskap som. De som reser samma datum delas upp i olika grupper/bussar/hotell och det var många som hamnade i vår buss som fick byta för att frun och dottern/vännerna bodde på ett annat hotell.

Bilder från hotell Vikingen Infinity (dag 7 och 8) utanför Alanya:

Och några bilder från Alanya:

Föregående artikelDen antika staden Hierapolis i Turkiet
Nästa artikelSkyskrapor på Manhattan – Del II

4 KOMMENTARER

  1. Nej, jag vet ingen som har testat kombinationen WOW och Kappedokien. Men om Kappedokien är det viktigaste med er resa så hade jag definitivt chansat. Dvs om ni kan stå ut med besöken till mattfabrikerna m.m. och centralt boende och festande inte är så viktigt.

    Funderar som sagt fortfarande på att göra Kappedokien-resan själv.

  2. Tack för din informativa beskrivning! Man får kanske vad man betalar för…Har aldrig rest med WOW travel men vill se Kappadokien och funderar på denna resebyrå för den resan. Vet du någon som gjort rest till Kappadokien med WOW ?

  3. Vilken trevlig blogg ni har.
    Tack för den utförliga beskrivningen av er resa med WOW-travel. Jag har läst negativt om dem, så det var bra att få en mer saklig syn.
    Jag kommer följa er troget framgent och ta till mig av era tips.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here