Hierapolis är namnet på den antika stad som under de första århundradenen e.Kr. växte fram ovanför travertinebassängen i Pamukkale. Eftersom de varma källorna hade rykte om sig att vara hälsosamma och många kom dit för att bada så växte det fram ett högt antal badhus i Hierapolis, jag har för mig att jag läste någon stans att det när det begav sig fanns det 130 badhus i staden.

Teatern kunde ta 20 000 åskådare och de nedre raderna var gjorda av riktig marmor medan de övre raderna var gjorda av en simplare sorts marmor. Mao som vanligt finare ju närmre scenen man satt.

Hierapolis i Turkiet
Teatern
Hierapolis i TurkietHierapolis i TurkietHierapolis i Turkiet

Latrinen är ett ganska äckligt namn på en byggnad, men det som kvarstår är bland det finaste i Hierapolis. Byggnaden bestod av flera rader pelare där det ena rummet mellan pelarna betod av riktig (äcklig) latrin och det andra var ett fräschare rum för tvagning där det kom in rent vatten. Hur som helst är som sagt pelarna som nu finns kvar väldigt fina och både Viveca och jag fotade loss.

Hierapolis i Turkiet
Latrinen
Hierapolis i TurkietHierapolis i TurkietHierapolis i Turkiet

Domitianus port ligger precis efter Latrinen och är en 14 meter bred port med tre valv och två runda torn. Porten byggdes till kejsaren ära under första århundradet e.Kr.


Domitianus portHierapolis i Turkiet
Hierapolis i Turkiet
Domitianus port och Latrinen till höger

Föregående artikelKalstensbassängen i Pamukkale
Nästa artikelVad tyckte vi om Turkiet-resan med WOW Travel?

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here