När jag i söndags åkte med tåg från Oslo till Stockholm så klämde jag sex avsnitt av Mad Men under tågresan och jag blev så vansinnigt sugen på att åka till New Yorks skyskrapor igen. Till saken hör också att två väninnor är där för första gången just nu och det bara trillar in bilder på Facebook från olika takbarer och restauranger. Jag har ju en resa bokat i december men det känns som en evighet till. Jag hade egentligen velat publicera några snygga bilder på skyskrapor men hade inga kvar i kameran som inte redan var publicerade. Så då blev det Public Libary i stället

New Yorks Public Libary ligger på 5th Avenue mellan 40th och 42nd Street och granne med Bryant Park. 

Bygganden är byggd i marmor och tegelsten och fasaden består av ca 1 meter tjocka marmorblock. Byggnaden har fasaden mot 5th avenue och är ca 100 meter lång. Byggnaden påbörjades 1902 och stod färdig 1911.

Det mest berömda rummet är Rose Main Reading Room som löper längs nästan hela byggnadens längd och har ca 16 meter i takhöjd. Rummet har magnifika kristallkronor, målningar i taket och pampiga bruna snickerier samt självklart en mängd böcker i öppna bokhyllor och läsplatser samt bekväma fåtöljer.

Public Libary har varit kuliss i en mängd filmer där de mest kända är Ghostbusters, The Day after Tomorrow, Trollkarlen från Oz med bla Michael Jackson och Diana Ross samt Spider Man och första Sex and the City filmen. 

Maximes collage ligger bara en gata från Public Libary och ett mer inspirerande bibliotek att plugga på är svårt att hitta.

Public Library New York
Foajén på bottenvåningen
Public Library New York
Trapphuset en trappa upp

Public Library New York
Rose Main Reading Room

Public Library New York

Public Library New York


Föregående artikelMer Visby
Nästa artikelLido di Marinella

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here