Ben Yussef Madrasa var en koranskola i centrala Marrakesh och när det begav sig var den norra Afrikas största. Den nuvarande anläggningen färdigställdes 1656.

Innergården har spansk-moriskt kakel i fem färger på pelarna. Detta kaklet framställdes i de islamska delarna av Spanien och var världens mest exklusiva kakel fram till italienarna under 1400-talet lärde sig att framställa kakel. I övrigt är innergården gjort i cederträ och stuckatur.

De 900 studenterna bodde i 130 pyttesmå rum mot innergården på övervåningen, vilket betyder sju personer per rum. Och jag kan lova att rummen var minimala.

Ben Yussef Madrasa förlorade genom åren fler och fler studenter till andra koranskolor och 1960 stängdes skolan. 1982 öppnade den igen som en sevärdhet. Det kostade ca 20-30 kronor att gå in. En helt ok historisk byggnad att se men om man har ont om tid och måste välja så rekommenderas i stället Palais de la Bahia som är i samma stil men snäppet mer imponerande.

Koranskolan Ben Yussef Madrasa i MarrakeshKoranskolan Ben Yussef Madrasa i MarrakeshKoranskolan Ben Yussef Madrasa i MarrakeshKoranskolan Ben Yussef Madrasa i MarrakeshKoranskolan Ben Yussef Madrasa i MarrakeshKoranskolan Ben Yussef Madrasa i Marrakesh

Resan till Marocko sponsrades av Sahara Experience och Visit Morocco och anordnades av Norske reiseblogger.
Föregående artikel#tbt – Koh Kradan och Koh Ngai i Trang-provinsen i Thailand
Nästa artikelParc de la Citadella i Barcelona

4 KOMMENTARER

  1. Spændende at læse jeres oplevelse af Koranskolan Ben Yussef Madrasa i Marrakesh. Vi besøgte den sidste år og var meget betaget af stedet. Utrolig smukt bygningsværk:-)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here