Rigas medeltida stadsdel känner de flesta till och hittar till, men Lettlands huvudstad omfattar också Europas vackraste samling art nouveau-byggnader enligt UNESCO:s världsarvslista.

Vad som under sent 1800-tal var Rigas förort planerades med en bred ringväg kring den medeltida kärnan och fick namnet Elizabetes iela, där iela betyder gata. Gatan bebyggdes med dåtidens modernaste arkitekturstil art nouveau, också kallad jugend, som hade nått Lettland via Finland. De vackraste fasaderna finns på Elisabetes ielas västra del, dvs mellan Brivibas bulvaris och vattnet samt på Albeta iela där varje fasad är som godis för ögat. Några fasader är nyrenoverade medan andra är i skriande behov av lite kärlek.

Vad som för drygt 100 år sen var förort är i dag fem minuters promenad från den medeltida stadskärnan. Området hör till Rigas dyraste och flertal lands ambassader är representerade i området.

Elizabetes iela

Alberta iela

Gammal bil och ännu äldre byggnad på Alberta iela

Alberta iela

Elizabetes iela

Alberta iela

Elizabetes iela

Elizabetes iela

Elizabetes iela

Antonijas iela

Alberta iela

Tyvärr tillåter inte hotellets WIFI här på ön La Digue på Seychellerna att vi laddar upp bilder från kameran, så då fick jag skriva ett inlägg och använda några bilder som redan fanns färdigt uppladdade och redigerade. I morgon vid lunch påbörjar vi tyvärr resan hem och på tisdag förmiddag är vi hemma. Då lovar vi att det kommer fler inlägg från Seychellerna.
Föregående artikelStranden Anse Volbert på Seychellerna
Nästa artikelVad kostar en resa till Seychellerna?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here