Är du sugen på att uppleva en äkta kommunistisk marknad från den forna Sovjettiden? Du behöver inte åka längre än till Riga i Lettland.

Central Market ligger en liten promenad sydöst för Rigas historiska centrum. Vi fick gå genom en lång gång under järnvägen med munspelsspelande gatumusikanter med traditionella usjankor i päls med öronlappar på huvudet.

Marknaden ligger inhyst i fem hopbyggda byggnader där  varje del är 240 meter långa och 46 meter. Byggnaderna har också en ganska intressant historia; under första världskriget tjänade byggnaderna som hangarer för det tyska kejsardömets militära luftskepp i staden Vainode några kilometer väster om Riga.

Efter första världskriget beslutades det att rusta upp och utvidga Rigas marknad och man tyckte det var en bra lösning att flytta de nu oanvända hangarerna till Riga ock använda dessa. När Central Market öppnade 1930 så var den den största och mest moderns marknaden i Europa. Än i dag besöks marknaden av mellan 80 000 och 100 000 personer varje dag.

Utöver oräkneligt antal diskar som säljer kött och fisk i alla former så finns det ännu fler diskar som säljer alla sorters färska grönsaker och självklart picklade grönsaker. Alla sorters picklade grönsaker; samt nötter och torkad frukt.

Och konserver, konserver, konserver och igen konserver. Det är inte svårt att föreställa sig hur man under sovjettiden gick till Central Market och hamstrade konserver samt pickels, torkad frukt och nötter och fyllde hela källaren.

En stor del av Central Market säljs leksaker, ryskt hantverk som skickade strumpor, vantar och halsdukar och överallt erbjuds det också honung och konstnärligt formade bivaxljus.

Missa inte Central Market under Rigabesöket. Som att stiga in i en svunnen tid.

Bilden visar inte tydligt storleken på dessa granatäpplen men de var ca 10 cm i diameter.

Föregående artikelStaden Siem Reap i Kambodja
Nästa artikelStadsdelen Savamala i Belgrad

2 KOMMENTARER

  1. Jag älskar också marknader, hemma som på semestern, men erkänner att det tyvärr är sällan jag köper något och det gjorde jag inte heller på Central Market. Men kameran brukar ha det desto trevligare när jag besöker någon marknad.

    Men jag går ofta förbi Östermalms saluhall på väg till stan på helgerna bara för att kolla och supa in atmosfären. Ofta blir det ju så att något får följa med hem också.

  2. Där har jag också varit några gånger, men inte handlat. Matmarknader är kul, men när vi varit där har vi bott på hotell… Nu när vi har husbilen med handlar vi gärna på marknader!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here