Reportaget är sponsrat                                                

För att vara norska så är jag inte alls särskilt intresserad av att åka skidor. Jag ogillar kyla, jag ogillar den fart som slalom erbjuder och jag ogillar den upprepade handling som längdskidor erbjuder. Om sanningen ska fram så är jag inte ens upprörd över skandalen kring Therese Johaug.

Det jag gillar mycket är vackra snö- och vinterlandskap. Jag gillar det på bild, som det underbara inlägget People in the Street publicerade nyligen, men jag gillar också att uppleva vinterlandskap på riktigt. Problemet med på riktigt är bara att det, just det, blir kyligt. Men vill man vara fin så får man lida pin, det vet alla.

alperna

Mot alperna både en och två gångar

För att inte åka skidor alls så är det kanske något förvånande att jag tre gångar har varit på skidsemester i alperna. Första gången var på en gruppresa för många år sedan till Chamonix kort efter nyår, om jag inte minns fel så åkte vi på trettondedagen som är min systers födelsedag. Jag åker med en väninna och hennes vänner, tyvärr kommer vännerna och jag vi att inte riktigt hitta tonen. Jag blir i stället bästis och bundis med ett annat gäng som bor på samma hotell. Faktiskt så bra vän med två av tjejerna att vi bara två månader senare åker tillbaka till alperna igen.

alperna

Med på resa nummer två har jag fortfarande inga skidor men jag njuter igen av varje sekund. Jag följer med de andra upp med linbanan och jag gör utflykter åt flera håll med stolliftarna, både upp och ner igen självklart, bara för att njuta av landskapet. Jag vet att kameran är min kompis i liftarna och jag vet att albumet är på vinden som tillhör min lägenhet i Oslo, men till trots för att jag har letat så hittar jag det inte.

alperna

Tillbaka till alperna en tredje gång

Några år senare har min väninna som jag lärde känna i Chamonix flyttat till Geneve och jobbar för UNICEF. En av fördelarna med Geneve är att alperna är precis runt knuten. Hon fixar en ledig dag och vi sätter oss i hennes bil och åker till Verbier efter hon har slutat på jobbet. Dagen efter åker väninnan skidor. Jag följer med linbanan upp på morgonen och solar, under eftermiddagen strosar jag runt i den lilla byn. Tidigt dag tre åker vi tillbaka och hon går direkt till jobbat.

alperna

Sedan några år står inte bara en, utan två, resor till alperna med på min bucket list. Den ena vintertid för att uppleva det isande vackra vinterlandskapet. Den andra sommartid för att uppleva gröna böljande berg och Sound of Music-känsla.

Reportaget är skrivet i samarbete med Lion Alpin, som också har bidragit med bilderna.

Föregående artikelZona Velha – Gatukonst i Funchal
Nästa artikelLervulkaner & hällristningar i Gobustan

2 KOMMENTARER

  1. Vad fint att bara åka omkring i linbanorna och njuta av vyerna! Jag har aldrig åkt skidor i Alperna men däremot vandrat ett par gånger under påsk och sommar – och efter det är jag ganska frälst. Längtar efter att få åka tillbaka, men vill också tillbaka till de svenska fjällen uppe i Gällivare och vandra, eller varför inte de norska? 😉 Det härliga med våra berg är ju att de är så vilda.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here