Ladies Abroad är ett resemagasin med bred fokus. När vi ska beskriva oss själv så är det storstäder, paradisstränder, rundresor, SPA, personliga hotell och UNESCO-listade sevärdheter priotiterar. You name it, we like it. Men under de senaste åren så har det växt fram nästan en besatthet av att besöka två särskilda områden.

Längst upp på besatthetslistan befinner sig västra och mellersta delarna av Asien, med andra ord Mellanöstern, Kaukasien och Centralasien. Som stärk bra tvåa befinner sig Östeuropa, med Ukraina, Vitryssland, Moldavien, norra Rumänien, norra Kroatien, Kosovo och Slovenien.

Sighisoara Transsylvanien

Men denna besatthet är ju ingen nyhet…

För den som har hängt med ett tag så är inte detta något nytt; redan i december 2014 skrev jag ett reportage om att besöka Centralasien, Kaukasien och Albanien/Montenegro. 2016 års nyårslöfte blev att genomföra en av dessa tre resor och jag kompletterade också med Iran.

Och jag har visserligen besökt både Iran, Albanien/Montenegro samt Azerbajdzjan i Kaukasien under året men det har varken hjälpt eller stoppat där. För besattheten har bara växt sig större och vidareutvecklat sig för varje resa.

Befäste kyrkan i Viscri, Transsylvanien

… men den bara accelererar…

När jag i somras besökte Albanien och Montenegro så kunde jag inte nöja mig med dessa två länder som jag i åratal hade suktat efter. När vi ändå var så geografiskt nära så var jag tvungen att ta mig till Bosnien och Makedonien också. Tur att jag har vänner som låter mig hållas och som är med på mina planer.

Bloggaren Johnnybajdzjan skrev i en Facebook-grupp vi båda är med i för ett tag sen följande Då har man varit på resande fot i över 50 dagar, hemma i ungefär 35 timmar, och redan hunnit köpa flygbiljett till nästa lilla (stora) äventyr. Julshopping i Pakistan, here I come! Höjer jag ens på ögonbrynet??? Nej, långt därifrån. Jag puttar bara upp Pakistan några pinnhål på min mentala lista över länder att resa till och väntar med spänning på Johnnys återrapportering.

Kalemegdan – Borgen i Belgrad

… och jag kan inte stoppa…

Utöver att jag lägger alldeles för mycket tid på att googla på resor och flygbiljetter, så försöker jag få till pusslet med att lägga resorna till mindre intensiva jobbperioder samt att få detta att passa med säsongen på resmålet. Jag har också tur och har många vänner samt familj som också gillar att resa.

Av mina besattheter, det viss säga västra Asien och östra Europa, så har jag färdigbokad nyårsresa till Ukraina samt resa i juni nästa år till Georgien och Armenien. Huh! Till Kiev i Ukraina åker jag med två kollegor och jag kan erkänna att vi gjorde bokningen under en pågående AW på jobbet. De två andra hade intagit betydligt mer än min blygsamma mellanöl, så när en av dem tyckte OK, vi bara bokar så var jag inte sen om att hålla med. Om de andra ångrar sig nu i efterhand så döljer de det väl.

För Georgien och Armenien hade jag ett färdigt förlag på en tiodagarsresa, noggrann planerat med alla orter jag önskar besöka och alla sevärdheter jag önskar se. Jag presenterade förslaget för norska Hanne, som jag var i Iran med, och hon kvitterade inom en sekund Selvsagt er jeg med. Når reiser vi?

Befäste kyrkan i Viscri, Transsylvanien

… härnäst då?

Sommarsemestern ser ut till att bli till Slovenien eller om jag ska försöka på någon kombination av Vitryssland och Moldavien? Lockar gör också Libanon, som är min nya jobb-bordsgrannes födelseland, och som hon och mannen besöker varje sommar. Fast vi inte känner varandra särskilt väl så har jag redan kläckt ur mig att om de planerar någon resa med svenska vänner så hänger jag gärna på.

Jag önskar verkligen att få till Centralasien också under nästa år. Bästa tidpunkten är hösten och med fyra länder; Tadzjikistan, Uzbekistan, Kirgizistan och Kazakstan, så behövs det minst tre och gärna fyra veckor. Vilket är en utmaning att få till men jag gillar utmaningar.

Befäste kyrkan i Viscri, Transsylvanien

Någon som känner igen sig? Särskilt intresse, utan (galen) besatthet, för vissa områden räknas också. Hos Ladies Abroad är vi inte kinkiga. Och den som fortsätter hänga med oss får se vad nyårslöftet för 2017 blir. Det ska ju vara något som är en utmaning att genomföra…

Bilderna är från Transsylvanien i Rumänien samt Belgrad i Serbien.

Föregående artikelHelig eld och bjuden på te hos guiden
Nästa artikelBerat – Staden med tusen fönster

7 KOMMENTARER

  1. Jag börjar bli lite smått besatt av lite kallare, arktiska platser, framför allt efter vår resa till Svalbard i somras. Nu vill jag resa till Grönland, Alaska, nordligaste Norge, Shetlandsöarna, Orkneyöarna, Färöarna… Tjocka glaciärer och fantastiska isformationer går det inte att få för mycket av. Sen är jag svag för vulkanländer har jag kommit på. De enda länderna jag vill åka tillbaka till trots att jag redan varit där, Nya Zeeland, Japan, Island, Italien… fast det är inte så mycket för vulkanerna, det är mest atmosfären och naturen. Centralasien och länderna där omkring har jag inte ens funderat på… förrän nu. Har alltid tänkt att de känns osäkra. Men nu måste jag ju skriva upp Azerbajzdjan och eldarna på bucketlistan 🙂

  2. Du får besattheten att låta som något dåligt?!? Jag tänker att det är en drivkraft som tar er till platser ni drömmer om. Ös på bara, släpp lös kraften, kul att ni hittat något som ni verkligen vill undersöka mer

    • Menade inte att det var negativt, bara att det kan bli lite mycket i bland. Jag borde göra NÅGOT annat på fritiden än att bara sitta hemma framför datorn och googla på Centralasien.

  3. De här delarna av världen ÄR ju intressanta när allt blir mer och mer likadant var man än kommer. Det är samma Starbucks och McDonalds osv-kultur. Då söker man, eller i alla fall vi något annorlunda.
    Dock varvar jag gärna resmålen, så att det blir lite av varje. Men Östeuropa blir det nog i alla fall en sväng om året de närmaste åren.

    • Bra att du uppmanar mig till besatthet. Och jag tänkte på just dig när jag ställde frågan om besatthet. Är ju inte så många andra av oss som har en blogg endast om en stad/område.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here