Hem Resetips Mina favoritslott och -palats i Europa
portugal-lissabon-sintra-pena-palace

Mina favoritslott och -palats i Europa

– Sponsrad artikel –

Jag gillar påkostade och storslagna byggnadsverk. Fint för ögat är något jag går igång på. Vilka byggnader kombinerar storslagenhet och oväntade detaljer bättre än slott och plats?

Kungligheter och adel har genom åren haft både tid och råd att uppföra påkostade fastigheter. Och en och annan halvgalning, eller konstnärligt begåvad person, har också funnits genom tiderna, som har stått för de oväntade inslagen.

Jag presenterar här mina europeiska favoritslott och -palats. Om du skulle vara på väg till ditt favoritslott, i Europa eller världen i övrigt, och får problem med försenat flyg kan ni vända er till flightright.se, som hjälper dig att få ersättning vid eventuella flygförseningar.

1. Pena Palace i Sintra, Portugal

Sintra är en underbar liten stad utanför Lissabon med inte mindre än fem borgar, palats och slott. Jag har tidigare utropat palatset Quinta da Regaleira till Sintras häftigaste sevärdhet men inför denna artikeln har jag ändrat mig. Japp; detta är min publication och jag får ändra mig precis så mycket som jag vill.

Förstaplatsen går till Pena Palace med sin färgglada fasad med tinnar och torn. Sa jag många färger? Sa jag många stilar? Sa jag en miljon oväntade detaljer??? Om du inte gillar detta Törnrosaslottet så har du ingen fantasi. Alls.

Läs mer: Pena Palace i Sintra

portugal-lissabon-sintra-pena-palace
portugal-lissabon-sintra-pena-palace

2. Quinta da Regaleira i Sintra, Portugal

Nu sjönk inte Quinta da Regaleira så fruktansvärt långt ner på listan. Andraplats bland Europas häftigaste slott och palats är inte heller dåligt.

Alla byggnaderna som utgör Quinta da Regaleira är uppförd i natursten. Samspelet med omgivningarna är magiskt. Om Pena Palace är ett Törnrosaslott så är Quinta da Regaleira ett Rapunselslott. Här finns bland annat höga torn att klättra upp i, ett upp och nervänt torn som går ner i marken och fortsätter i underjordiska tunnlar som kommer ut bakom ett vattenfall där du får hoppa på stenar i vattnet för att komma vidare. Lekfullheten fick verkligen fram barnet i mig. Detaljrikedomen är också här enorm och antalet torn går inte att räkna.

Läs mer: Quinta da Regaleira i Sintra

portugal-quinta-regaleira-sintra
portugal-quinta-regaleira-sintra

3. Peles slott i Transsylvanien, Rumänien

Jag minns fortfarande hur både Maxime och jag tvärnitade på väg från bilen när vi första gången såg Peles slott. Det är asymmetri över hela slottet. Ganska stramt uppfört i vit puts och mörkbruna trädetaljer, men också sååå snyggt. Framför slottet finns skulpturpark, trappor och terrasser som också förtjänar din tid. En mycket hedervärd tredjeplats.

Läs mer: Peles slott i Transsylvanien

Peles Castle Transylvania Transsylvanien
Peles Castle Transylvania Transsylvanien

4. Sirmione borg vid Gardasjön, Italien

Alltså, jag hade en gul LEGO-borg då jag var liten där borgen i Sirmione måste ha varit förlagan. Jag har aldrig tidigare sett ett så tydligt skolexempel på en borg. Till trots för att vi spenderade flertal kväller i Sirmione så lyckades jag aldrig ta mig in i borgen, den stängde alldeles för tidigt. Jag fick i stället nöja mig med nästan 100 foton från utsidan. Japp; jag räknande när jag kom hem.

Läs mer: Sirmione borg vid Gardasjön

italien-gardasjon-sirmione
italien-gardasjon-sirmione

5. Holyrood Castle i Edinburgh, Skottland

Holyrood Castle är den brittiska drottningens residens när hon besöker Skottland. Samspelet mellan slottet i natursten och den stora parken med alla blommor är perfekt. Sammankopplat med slottet ligger ruinen av slottskyrkan Holyrood Abbey. Imponerande och vacker helhet. Me like!

Läs mer: Holyrood Castle i Edinburgh

skottland-edinburgh-holyrood
skottland-edinburgh-holyrood

6. Schwerin slott i Schwerin, Tyskland

Schwerin är en liten stad i norra Tyskland som jag inte hade hört talas om innan jag åkte dit. Det imponerande slottet ligger majestätiskt på en ö. Baksidan, med orangeriet, torn och broar är mest imponerande.

Läs mer: Schwerin slott i Tyskland

Schwerin Tyskland Germany
Schwerin Tyskland Germany

7. Versailles slott utanför Paris, Frankrike

Alltså, en klassiker. Vad mer finns egentligen att säga om detta storslagna byggverk? Det är rosa marmor, det är bladguld och det är stram barock överallt. Missa absolut inte parken med alla delar i olika utföranden.

Läs mer: Versailles slott samt slottsparken utanför Paris

frankrike-paris-versailles
frankrike-paris-versailles

8. Mir slott utanför Minsk, Vitryssland

Vitryssland är kanske inte vad som föknippas med slott men Mir slott utanför Minsk är värt en omväg. Vackert placerad vid en liten sjö och imponerande arkitektur. Det går bara att besöka en liten del av slottets insida men det gör inget eftersom fasaden är så vacker.

Läs mer: Mir slott utanför Minsk

minsk-mir
vitryssland-belarus-mir-mesvizh

9. Bran Castle i Transsylvanien, Rumänien

Bran Castle, mer känt som Draculas slott och ett av Europas mest kända, får på min lista se sig slagen med hästlängder av grannslottet Peles. Bran Castle ligger imponerande på en höjd över staden med samma namn, men detaljrikedomen och antalet spännande inslag är för båda låga för att ge en högre placering.

Läs mer: Bran Castle i Transsylvanien

rumanien-transsylvanien-bran-castle

OK, hit me med dina bästa tips för slott och palats jag har kvar att upptäcka! Det enda jag har på min lista just nu är Neuschwanstein i södra Tyskland. 


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelZagorje i norra kroatien – Dag 2
Nästa artikelTallinn 2017 – En bildkavalkad

13 KOMMENTARER

  1. Vilka coola ställen! Dessa vill jag besöka! Gillar slott! Är över huvud taget sugen på Rumänien. Funderar på egna favoriter …? Borde kanske göra ett inlägg om det 😉 Vi har sett några cool slott bland annat i Tyskland, Frankrike och Polen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here