Kap Verde ligger söder om Kanarieöarna och i höjd med Senegal och Gambia. Landet består av nio öar, varav åtta är bebodda. Sal är den ön där turismen är mest utvecklad, och från Sverige finns det charterresor till antingen Sal, Boa Vista eller Sal i kombination med en eller flera andra öar. 

Santiago är största ön och på den ligger också landets huvudstad Santiago. Santiago kallas den afrikanska ön, så gissningsvis är det mer afrikansk känsla där. Sao Nicolau och Santo Antão är gröna öar lämpade för vandring och Fogo har en aktiv vulkan. Sal och Boa Vista är båda ökenöar med sand över hela ön och fantastiska stränder. Öarna är mao ganska olika, och det skulle varit rolig att besöka flera, men med bara en vecka kände jag inte att jag hade tid. Det får bli en annan ö nästa gång i stället.

De flesta hushållen har inte rinnande vatten hemma, och man får då hämta vatten vid ortens vattenpost. Det är ofta kvinnorna och de större barnen som gör detta, och de brukar släpa hem två eller tre 25-litens dunkar i skottkärror.

Den lokala valutan hetar escudos, men det går lika bra med euro. Faktiskt är det bättre att ta med euro eftersom kursen för en euro var 110 escudos när jag var där, men alla ställen förutom banken och Fritidsresor använder kursen en euro = 100 escudos. Man tjänar med andra ord 10% på att betala med euro i butiken och på restauranger. Och just nu är det också så lätt att räkna om till svenska kronor; 100 escudos = 1 euro = 10 kr. Ta med andra ord med euro hemifrån, det går inte att ta ut euro från bankomaterna på ön. Och i bankmaterna går det inte att använda MasterCard.

Om jag inte minns fel så kostar Fritidsresors transport från flygplatsen till hotellet 160 kr per person. Flyget hem går ca kl 15.00, och bussen från mitt hotell avgick kl 10:45. Mao fyra timmar innan flyget lyfter. En taxi kostar €10-12 enkel flygplatsen till Santa Maria, så skippa att köpa transport från Fritidsresor för 320 kr för två personer och satsa i stället på en taxi för 200 kr.då kan man kapa väntetiden på flygplatsen till två timmar också Jag hann med att sola till 12:30 dagen jag åkte också!

Här finns några fler inlägg om Sal; örundtur, hotellen Odjo d´Agua och Porto Antigo, stranden och om lokalbefolkningen
Föregående artikelStranden Odjo d´Agua på Kap Verde
Nästa artikelKap verdianerna

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here