Under 2011 öppnade 9/11 Memorial på Ground Zero. Det är två bassäng med ljus som följer formen och storleken efter de två tornen, och kring bassängen finna en bred kant av ihopfogade plattor med namnen på alla de som dog antingen i WTC-tornen (anställda och brandmän), de fyra planen, Pentagon eller vid bomben som exploderade i parkeringshuset på ett av tornen 1993.

Det är gratis att gå in, men man måste ha besökapass för att komma in. Och jag kan säga att det är ganska hårt tryck på biljetterna. Vi hade missat detta med besökapass och kom dit kl 10 på morgonen. Första lediga tid de hade då var kl 18 samma dag. Det går antingen att hämta ut biljetter på plats eller reservera tid online på 9/11 Memorials webbsida.

Först var vi sura för att vi fick biljetter så sent, men när vi väl var där så visade det sig att vi hade bästa tiden, för under tiden vi var där så blev det nämligen mörkt. Vattenfallen i bassängen är ljussatta och detta syns mycket bättre när det är mörkt i övrigt.

Det finns också ett museum som jag tyckte var bara ok, men Maxime tyckte det var bra. Det var möjligt att se korta filmer där folk berättade sin historia, dvs man fick höra mycket om hjälterna (brandmännen) och se en massa nationalism (amerikanska flaggan).
Jag tyckte det bästa på museet var modellen som visar hur nya WTC ska bli. Hela området hållerpå att byggas upp igen, och huvudbyggnaden blir den skyskrapan som kallas One World Trade Center. Alla de nya byggnaderna kommer byggas med spegellikande fasader, och det blir faktiskt riktigt fint.

1WTC är den högsta bygganden till vänster i bilden

9/11 Memorial är väldigt fint uppbyggd. De två bassängen är mycket vackra, och det kommer bli ännu finare när alla nya WTC-byggnader med spegelfasad är färdiga. Jag tycker man får en bra bild av hur fina spegelfasaderna är i bilderna över. Både bassängerna och byggnaderna känns rena, enkla och moderna. Det kännfaktiskt inte amerikanske pompöst och överdrivet där (som jag ofta tycker att mycket är i USA), det hela var mycket smakfullt utfört.

Så ta gärna en sväng förbi, ni kommer att gilla. Men glöm inte att beställa besökspass innan på nätet. Man behöver en knapp timme för att se museet och gå mellan museet och ingången till Memorial-site.

Föregående artikelWarszawa
Nästa artikelLamai

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here