Warszawa är Polens huvudstad, men är inte lika känt resemål som Krakow i södra Polen. Men det är väldigt fint i Warszawa, och flera borde välja att åka dit. Jag var där på en teambuildingsresa med ett tidigare jobb för några år sen.

Precis som så många andra Öst-Europeiska städer så består Warszawa av en fin och charmig gammal stadsdel och fula grå efterkrigshus. Det bor 1,7 miljoner invånare i hela staden.

Under andra världkrig blev 90 % av alla byggnader i Warszawa förstört och invånarna sjönk från 1,5 miljoner innan kriget till 150 tusen efter kriget. De som försvanna antingen dödades i strider eller mordades, eller skickades i koncentrationläger eller fördrivdes. Det beslutades att återuppbygga staden. Den gamla stadsdelen rekonstruerades, medan för bostadsområderna runtom satsade man på snabb produktion och det byggdes grå fyrkantiga bostadskomples i stället. Hela återuppbyggnaden av staden kostade 45 miljarder dollar.

Toaletten på en restaurang där vi åt

Kulturpalatset skänktes till det polska folket av Ryssland och Stalin, dock slutade det hela med att Polen själv fick betala. Byggnaden sto färdigt 1955 och rymmer bio, teater m.m. Dock är det bästa att man kan åka upp och se Warszawa från ovan. Och Warszawa från ovan är ganska häftigt, så det rekommenderas att åka upp. Det är många polacker som ogillar Kulturpalatset och kopplingen till Ryssland och önskar att byggnaden ska rivas.

Precis utanför den gamla stadsdelen finns den mycket fina parken Lazienki park. Parken är riktigt stor och utöver massa stigar och gräsmattor där man kan ha picnic så finns ett mycket fint slott; Palace on Water, och en romansk teater. Det finns också några restauranger där inne. Jag gillade verkligen parken, men så är jag också väldigt svag för parker.

Palace on Water

Den romanska teatern

Ett gäng glada polacker i parken
Föregående artikelLa Sagrada Familia
Nästa artikel9/11 Memorial – Ground Zero

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here