Då Maxime och jag åkte till Prag i Tjeckien var en viktig orsak att vi ville besöka skelettkyrkan som på tjeckiska heter Sedlec Kostnice Ossuary och ligger i Kutna Hora. Här har det skapats dekorativ konst och funktionella element som lampor från skelettdelar efter de 40 000 personer som sägs ha begravits i kyrkan.

Utifrån ser kyrkan i Sedlec ut som vilken som helst kyrka, men när man kommer in hittar man skelettdelar från ca 40 000 personer. Formade som en gigantisk kristallkrona (nej vänta; det är inte kristaller, den är gjort på skelettdelar!), en vapensköld, fyra pyramider, kors på väggarna och annan utsmyckning. Det ser ganska makabert ut, men samtidigt otroligt fascinerande. Min syster Christiane var där för några år sen och jag fascinerades verkligen av bilderna och när vi nu skulle till Prag så ville vi självklart åka dit.

Bone Church i Kutna Hora

Bone Church i Kutna Hora

Bone Church i Kutna Hora

Bone Church i Kutna Hora

Historian bakom är att under 1200-talets blev kyrkans abbot skickat till Jerusalem, och han tog med sig lite helig jord hem som han spridde utöver kyrkogården. Hela kyrkogården blev efter det ansedd vara helig, och det blev självklart populärt att begravas där. Under 1500-talet byggdes kyrkan, och benen från kyrkogården fick ligga i kyrkans källare. 1870 köpte familjen Schwarzenberg kyrkan med kyrkogården och hyrde in en lokal hantverkare för att dekorera kyrkan med de 40 000 skeletten från källaren.

Jag måste erkänna att jag tycker det är en tanke morbid att dekorera med skelett men ganska så fascinerande var det i alla fall.

Bone Church i Kutna Hora

Bone Church i Kutna Hora

Utöver skelettkyrkan fanns det mycket annat också att se; ytterligare två fantastiska kyrkor och en mysig by. Men eftersom vi har så många bilder så dyker det upp egna inlägg för detta också.
 
Bone Church i Kutna Hora


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelKarlsbron och stadsdelen Malá Strana
Nästa artikelPrague Castle

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here