Dagens utflykt gick till kyrkan som på tjeckiska heter Sedlec Kostnice (Ossuary), men som är mer känt som Bone Church och som ligger i Kutna Hora. (Det kommer ett inlägg senare om  hur man åker dit.)

Utifrån ser kyrkan i Sedlec ut som vilken som helst kyrka, men när man kommer in hittar man skelettdelar från ca 40 000 personer. Formade som en gigantisk kristallampa (nej vänta; det är inte kristaller, den är gjort på skelettdelar!), en vapensköld, fyra pyramider, kors på väggarna och annan utsmyckning. Det ser ganska makabert ut, men samtidigt otroligt fascinerande. Min syster Christiane var där för några år sen och jag fascinerades verkligen av bilderna, och när vi nu skulle till Prag så ville vi självklart åka dit.

Historian bakom är att under 1200-talets blev kyrkans abbot skickat till Jerusalem, och han tog med sig lite helig jord hem som han spridde utöver kyrkogården. Hela kyrkogården blev efter det ansedd vara helig, och det blev självklart populärt att begravas där. Under 1500-talet byggdes kyrkan, och benen från kyrkogården fick ligga i kyrkans källare. Under 1870-talet köpte familjen Schwarzenberg kyrkan med kyrkogården och hyrde in en lokal hantverkare för att dekorera kyrkan med de 40 000 skeletten.

Utöver skelettkyrkan fanns det mycket annat också att se; ytterligare två fantastiska kyrkor och en mysig by. Men eftersom vi har så många bilder så dyker det upp egna inlägg för detta också.
Bone Church i Kutna Hora

 

Bone Church i Kutna Hora

 

Bone Church i Kutna Hora

 

Bone Church i Kutna Hora

 

Bone Church i Kutna Hora

 

Bone Church i Kutna Hora

 

Bone Church i Kutna Hora

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here