I dag har vi spenderat dagen på Prague Castle.
Det finns tydligen sex olika biljetter att köpa, men eftersom vi inte orkade ta reda på alla detaljer kring allt vi ville se så köpte vi den som heter Long tour där allt var inkluderat. 350 czk för mig och 175 czk för Maxime, dvs en dröj 100-lapp för mig och hälften för Maxime.
Dock var det egentligen bara stora kyrkan, St Vitus, och de gamla arbetsrbodtäderna på Golden Lane som var av intresse. Old Royal Palace var också ganska roligt; det fanns en massa vapensköldar i taket. Annars var det mesta annat mediokert. I vår guidebok står det att St. Vitus är gratis, men det stämmer inte helt. Man kan komma innanför dörrarna och få se kyrkan därifrån gratis, men för att komma in och gå omkring behöver man biljett. Så en Short Tour-biljett hade nog varit tillräckligt, men man hade bara sparat ca 30 kr.
Det tog oss ca tre timmar att se allt, inkluderat fika. Jämfört med Vysehrad så är hela Prague Castle bebyggd och kullerstenslagd, mao inget gräs och egentligen ingen utsikt eftersom det är byggnader ut mot muren hela vägen. Undantaget är utgången mot öster där utsikten är fantastisk. Prague Caste ger mer stadskänsla än borgkänsla.
Kyrkan St. Vitus är dock mäktig. Stor och hög som bara det, och med fantastiska gotiska detaljer både på insidan och på utsidan. Jag tror det är de högsta och mest imponerande gotiska valven jag har sett.
Golden Lane är så pittoreskt det kan bli. De första husen/kåkarna man kommer till är i funktion som butiker som säljer hemmasydder kläder, träleksaker och annat nyttigt, medan de sista husen är inredda som de var under renässansen, kring 1900-sekelskiftet och så sent som på 1950-talet.
Vårt tips kring Prague Castle är; gå dit men ödsla inte bort tiden på allt som inte var outstanding. En dryg timme borde vara tillräckligt. Och skippa promenaden från den västra porten mot stadsdelen Hradcany med gatan Novy Svet och kyrkan Loreta. bra var det faktiskt inte.

Prague Castle

Prague Castle

Prague Castle

Prague Castle

Prague Castle

Prague Castle

Prague Castle
Föregående artikelSkelettkyrkan i Kutna Hora utanför Prag
Nästa artikelStare Mesto i Prag – Gamla stan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here