Oslo har faktiskt på senare åren blivit en riktig bra shoppingstad, och det roliga/konstiga är att nu har den bästa shoppingen koncentrerats till Karl Johans gate som tidigare var rena skräpshoppingen. Tänk Drottninggatan. Tidigare shoppade jag endast i Stockholm, men nu shoppar jag mycket också i Oslo.
Enligt mig finns det fem ställen i Oslo där det är värt att shoppa. OBS: alla butiker har söndagsstängt i Norge. Även mat måste söndagar handlas hos 7 Eleven. På söndagar går norrmän på tur. Observera att tur inte alltid är det samma som skidtur. Det finns tur att gå med fötterna (promenad) eller på skidor (skidtur). I tillägg till att promenera i stadslikande områden så kan norrmän också få för sig att ta på vandringskängorna och gå en dagstur i skogen (skogstur). Detta var ett lite sidospår, men jag är ganska trött på att alla svenskar tror tur på norska alltid betyder tur med skidor på fötterna. Nu åter till shopping, som jag tycker är betydligt roligare än både skogstur och skidtur. Dock gillar jag att promenera. På Djurgården exempelvis. Med asfalt eller upptrampada stigar under mina snygga Nikeskor införskaffade i NY.

Shoppingcentret Eger är Oslos mest exklusiva och ligger på Egertorget mitt på Karl Johans gate. Ganska nyöppnat, jag har för mig att det öppnade 2009 eller 2010 (hittade ingen exakt info när jag googlade). Här finns affärer som Höyer som har en samlat mängd intressanta märken och har fem-sex olika butiker med olika koncept på Eger, en ok bokhandel, två bra skoaffärer, Nespresso samt flera trevliga fik och restauranger. Varuhuset är inrymt i befintliga sekelskiftsbyggnader längs torget och en sidogata, så det är mer låga byggander utspridd över stor yta än 12 våningar på en tändsticksasksyta. Vår absoluta favorit i Oslo just nu. Lyxig känsla.
Eger shoppingcenter

Eger shoppingcenter
När Louis Vuitton för sex-sju år sen öppnade i Oslo så var det många som satte kaffet i halsen när de valde att öppna i Akersgaten i Oslo centrum i stället för i Bogstadveien som då var det rådande finare shoppingståket i Oslo. I efterhand har också norska successmärket Moods of Norway flyttat in granne och man hittar också Mulberry på denna gata. Sen tidigare ligger den exklusiva guldsmeden David Andersen på hörnet ut mot Egertorget, och på andra sidan gatan ligger Stortinget; Norges riksdagsbyggnad. Så det hela slutade med att LV skapade ett nytt exklusivt shoppingkvarter i Oslo. 
Rosenkratz gate i Oslo
Två gator nedanför Akersgatengaten kommer man till det anrika varuhuset Steen og Ström. De har senare åren totalrenoverat hela varuhuset; mycket lyckat. Fjerde våningen har snygg inredning och affärer som Designers som samlar det bästa från flera märken medan tredje våningen märken som Filippa K, Burberry, Tiger, Ralph Lauren m.m. På översta våningen ligger ett SPA samt Emil & Samuel som dagtid är ett trändigt fik och nattetid en nattklubb med stor utomhusterrass.

Steen och Ström i Oslo

Steen och Ström i Oslo
Fjerde våningen på Steen og Ström

Steen och Ström i Oslo
Emil & Samuel

Om man efter Eger i stället för att gå ner mot Steen och Ström går uppför Karl Johan så kommer man till gallerian Paléet (och man kan stanna till på Zara på vägen). Här finns bla Karen Millen, Ilse Jacobsen och Imperia som har märken som Versace och Bandolera. Ut mot Karl Johans gate och Studenterlunden finns mycket trevliga fiket United Bakeries som säljer de godast scones som finns med ännu godare jordgubbssylt. Här finns också min favorit Krogh Optik där jag köper nästan alla mina solglasögon. Undervåningen var tidigare fylls med restauranger (lite samma koncept som Hötorgshallen, men trevligare), men har nu blivit en stor InterSport. Så kan det gå. I Paléet finns också Oslos bästa bokhandel Tanum.

Paléet i Oslo

Paléet i Oslo
Visa Shopping i Oslo centrum på en större karta

Till sist kommer gamla godingen Bogstadveien som ligger i stadsdelen Majorstuen nordväst om centrum. Detta är en lång gata, som också omfattar Hegdehaugsveien, och som går från bakom slottet till Majorstuens tunnelbana. Tidigare var detta det bästa Oslo hade att erbjuda, men både Maxime och jag tycker att Bogstadveien har gått ner sig senaste åren. Det har alltid varit en mix av kedjor och finare butiker, men efter att Tatler byttes ut mot en gigantisk H&M och flera andra butiker har flyttat till Eger så är det inte lika roligt längre. Tyvärr saknar Bogstadveien också bra fik/lunchställen. Broker serverar ok hamburgare, wok och soppor och Jacob Aall är trevligt, men kom igen; det behövs mer.

Affärer som jag fortfarande gillar är Lille Vinkel Sko som har fina skor, och precis har flyttat till nya större lokaler på Valkyriegaten 9 (där ett fik som alltid var fullt och var helt ok tidigare låg) och Come as You Are. Annars inte mycket att hänga i julgranen. Eller shoppinggranen.


Bogstadveien i Oslo
Maxime framför Lille Vinkel

Visa Shopping i Oslo vest på en större karta
Föregående artikelThe Observatory skybar i Dubai Marina
Nästa artikelCentral Park i vinterskrud

2 KOMMENTARER

  1. Oslo är, som du säger, sött och småskaligt. Tycker staden påminner lite om Göteborg i uppbyggnaden. Men Teatercaféen är kvar. Fortfarande samma klientel och känsla som alltid. Jag var där senast när min pappa gifte sig för några år sen och hade sin bröllopsmiddag där. Mycket gott!

  2. Kul och spännande att få en uppdatering av Oslos shopping.Skall anteckna! Är delvis uppvuxen där och då gällde Sten och Ström. Kul att de fortfarande är med i spelet.
    Jag gillar ju Oslo och småskaligheten där jämfört med Stockholm. (Men det har blivit en dyr stad att turista i.)
    En av mina favoriter, som jag alltid återvänt till är Teatercafén, undrar om den finns kvar…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here