Då har jag fått ett gäng bilder MMS:ade från Oslo.

I Norge är det en statussymbol att äga en folkdräkt, och de kan lätt kosta upp till 50 000 kronor med alla silverbroscher, skor och annat tillbehör. I de finare områden i stan har alla folkdräkt och i miljonprogramsförorterna är de sällsynta. Extra tydligt blir det i paraden där barnen går tillsammans med sin skola, dvs grupperade geografiskt.

Om man har barn i skolålder så måste man se sina barn i paraden. Då går man upp i ottan, tar på folkdräkten och är på skolgården när flaggan hissas kockan 08 och man sjunger nationalsången samt några andra. Sen går man ner till Karl Johans gate och hittar en plats för att se paraden. Tänk Vattenfestival. På Karl Johan köar man två-tre timmar (fyra-fem om man har otur och ens barns skola går sist i paraden) och sen vinkar man till sitt barn i 30 sekunder när det passerar.

Jag har gjort detta i sju år när Maxime gick i låg- och mellanstadiet och ska aldrig se paraden igen. OK, om jag får barnbarn som går i paraden så kommer jag nog att ändra mig. Men bara då och risken att jag får barnbarn som bor i Norge känns mikroskopisk. 


Kungafamiljen står på slottsbalkongen under hela paraden
och alla flaggor bärs horisontalt när man passerar dem

Om man inte har barn i skolålder så brukar man börja dagen med champagnefrukost med sina vänner. Ofta undviker man då city helt och hållet eller har varit förutseende och bokat bord på någon restaurang eftersom det är knökfullt överallt.Champagnefrukost hos tidigare kollega på LF som nu bor i Oslo
och där två av våra svenska vänner är och hälsar på 

Och om man är lite yngre och partysugen så är 16 maj en stor partynatt. Då sover man gärna länge dagen efter och går direkt till middagen eller någon uteservering.

Fast det går bra att kombinera alternativen ovan också. Jag måste erkänna att jag har kombinerat alernativen 1 och 3 exakt sju gångar samt 2 och 3 ganska så många gångar.


Maxime 8 årMaxime  21 år på väg till champagnefrukost
i NY. Har man inte folkdräkten så är det
röd, vit eller blå outfit som gäller
Föregående artikelMathallen i Oslo
Nästa artikelSvenska glassbaren i Antalya

1 KOMMENTAR

  1. Tack för påminnelsen om hur det var…Jag har nog förträngt hur det var på 17 maj.Minns nog bara en del. Men jag var ju barn på den tiden då det begav sig; över 50 år sedan.
    Gratulerer i alla fall med dagen!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here