Min pappa och hans fru tycker att det har varit övervikt av svenska slott här på Ladies Abroad så i fredags tog de med Maxime och mig till slottet i Oslo och sen middag.

Till skillnad från de svenska slott jag har besökt under de senaste månaderna, där mycket originalt har bevarats, så har slottet i Oslo under de senaste åren renoverats för hundratals miljoner. Det vill säga allt är perfekt och superfräscht; ingen flagande målarfärg, inga fuktfläckar mm. Vilket gör att både Maxime och jag tyckte det faktiskt känns som en modern kopia i äldre stil. Men som sagt mycket fräscht och gjort i samarbete med norska Riksantikvarieämbetet.

Slottet påbörjades strax efter att svensk-norska unionen bildades 1814; det var Karl XIV Johan som tyckte att Norge behövde ett eget slott och också han som valde plats och la ner grundstenen. Dock hade Karl Johan redan dött när det stod färdigt 1849 och det var sonen Oscar I som invigde slottet. Slottet ligger som en monumental avslutning på Oslos huvuvgata vid namn Kal Johans gate.

Det kostar ca 100 kr att gå in och man köper biljetterna innan genom billettservice.no. Det är tyvärr inte tillåtet att fota på Oslos slott heller och beroende på det lämnade jag kameran hemma. Utomhusbilderna är därför fotad med mobilen och inomhusbilderna är lånade från kongehuset.no.

Slottsparken är uppskattad för promenader, picnic och solbadning

Tyvärr blåste det ganska friskt
så det gick inte att få bild på högvakten utan att tofsen i fejjan

Rummet som heter Den daglig spisesal  (matsal) har väggmålningar
inspirerade av Pompeji och dörrar i allmogestil

Fuglevärelset är slottets mest kända rum och har målade kända norska
landskap på väggarna samt 41 stora och små fåglar

Den store festsal är 360 kvm och har 10 meter i tak.
Varje kristallkrona väger fem ton!
Föregående artikelFrukost, lunch och brunch på Le Pain Quotidien i NY
Nästa artikelMot Neapel och Italien!

2 KOMMENTARER

  1. Glöm inte bort Oscarshalls slott när du kommer till Oslo. Jag hann inte med det nu, men från senast jag var där så kommer jag ihåg det som ett mycket charmerande lustslott. Dock har det också precis renoverats, så man vet ju aldrig

  2. Trevligt att få en uppdatering av slottet i Oslo. DEt är jättemånga år sedan jag var där och inser att det nog får bli ett Oskobesök om en inte alltför lång framtid.
    Jag är i alla fall halvnorsk….

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here