I centrala Lissabon finns tre stadsdelar; Bairro Alto, Baixa samt Alafama. Praktiskt med gångavstånd i hela citykärnan, för visst är till fots bästa sättet att utforska en stad? 

Lissabons stadsdelar

Bairro Alto betyder något i stil med de övre kvarteren och det stämmer att det är en rejäl backe upp från Praca dos Restauradores. Vilket kan lösas genom att åka Elevador da Gloria. I Bairro Alto finns smala gränder och ett stort utbud av små och trevliga barer och restauranger och vi åt här nästan varje kväll. Stadsdelen är den mest kända i Lissabon och många turister söker sig hit.

Spårvagn 28
Utsikten från São Pedro de Alcantara, Castelo de São Jorge i bakgrunden
En kryddig korv tillagas på bardisken

Baixa är den mer moderna stadskärnan med rutnätsplanerade gator och växte fram efter ett jordskalv 1755. Stadsdelen räknas som den mest exklusiva och det är också här Lissabons bästa shopping finns enligt de som kan detta. Visst hittade vi några gator med halvfina affärer, men inget som fick någon av oss att dra kreditkortet. Det är också här Placa de Comercio ligger.

Alfama är Lissabons äldsta stadsdel. Fortfarande lite ruggig och med lokal prägel. Det var inte många turister vi träffade på där. Fotomotiven var många i Alfama och här finns eget inlägg därifrån.

Spårvagn 28 igen

Jag blev förvånad över hur liten stadskärnan var i Lissabon. Eftersom det fanns tre stadsdelar vi önskade utforska så tänkte vi att då lägger vi kanske ner tillsammans två dagar på dessa, men första dagen tog vi oss upp till Bairro Alto sen fortsatte vi bara gå omkring och plötsligen innan lunch hade vi bockat av alla tre stadsdelar. Praktiskt!

Jag fick aldrig med mig vad dessa bakverk med ett helt ägg mitt i het,
men de finns överallt i Lissabon. Jag fattade inte heller hur de ska ätas, tyvärr

Torget Restauradores och Rua das Pontas de Santo Antao

I Lissabon bodde Viveca och jag på gatan Rua das Pontas de Santo Antao, nära Rossia-tågstationen och torget Restauradores. Södra delen av gatan är kantad av massor av restauranger med uteserveringar, men vi bodde precis kvarteret efter restaurangerna. På Rua das Pontas de Santo Antao hittade vi några fina neon-skyltar (som tyvärr inte fungerade) portar mm.

Praca do Comercio ligger helt nere vid vattnet i området Baixa, mitt i det kommersielle området med butiker etc. Praca do Comercio är en riktig glassig och fin plats, men konstigt nog med bara ett fåtal serveringar. Vi testade en av dem och maten var tyvärr inget att hänga i julgranen. Men fint var det där.

Spårvagn 28

Spårvagn 28 är en känt turistattraktion i Lissabon. Den går genom stadskärnan och fortsätter åt båda hållen upp längs branta bockar och smala krokiga gator. Vissa ställen är det bara några centimeter mellan spårvagnen och byggnaderna.

Minst lika roligt som färdvägen är vagnarna i sig själv på linje 28, hela vagnen är ganska antik. Innan vi hade åkt linje 28 så trodde vi att det bara var ett turisttrick med de gamla vagnarna på denna linjen, men efter att ha sett de smala gatorna spårvagnen kör i så fattade vi att de gamla vagnarna är kvar för att överhuvudtaget komma fram.

Portugisiska tapas heter petiscos och är ungefär samma som i Spanien. Här med en mojito
Ett inte helt bebott fastighet i stadsdelen Bairro Alto
Elevador de Santa Justa mitt i stan
Mer petiscos
Bairro Alto igen
Föregående artikelBull Temple i Bangalore
Nästa artikel#tbt – Dubai

2 KOMMENTARER

  1. Ser fram mot att läsa mer om Budapest. Jag var där i maj för några år sen och just den veckan var det iskallt och blåste hela tiden. Det gick inte att vara utomhus i mer än en kvart i taget. Men staden var fin och jag skulle gärna vilja åka tillbaka och se den på riktigt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here