Jag älskar den utförande delen av resandet, det vill säga när man är ute och reser, men jag gillar också den planerande delen skarpt, det vill säga innan man reser. Ju bättre planering och research som görs innan resan, ju bättre brukar resan bli. Hur tråkigt är det inte att gå omkring i en främmande stad och leta efter bra restauranger eller barer eller, ännu värre, komma hem från resan och upptäcka att du har missat ställets finaste sevärdhet för att du inte kände till den?

Jag lägger också mycket tid på att söka information kring möjliga framtida resor. Jag följer ganska många andra resebloggar och ofta ser jag något inlägg där som gör mig intresserad av något land eller område och informationsinsamlandet startas. Tacka Gud för internet!

Just nu är det särskilt tre rundresor i Europa och Asien som jag är som besatt av att genomföra och det spenderas mycket tid framför datorn för att planera.

Sidenvägen i Asien

Sidenvägen var under medeltiden den viktigaste handelsrutten mellan Kina och Europa och gick genom dagens länder Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan samt de västra delarna av Kina. Att åka mellan Turkmenistans huvudstad Ashkabat i väster och Almaty i Kazakstan ska ta ca tre veckor med stopp och man besöker då alla de fem centralasiatiska länderna samt staden Kashgar i Kina.

Kirgizistan
Klicka på bilden för att komma till källan

Kirgizistan erbjuder storslagen natur och smala bergspass över till Kina medan Kazakstan erbjuder modern high-tech. Det är bara en tidsfråga innan huvudstaden Astana är lika känd som Dubai! För att resa i centralasien tar man sig enklast omkring med bil, men det ska också vara enkelt att åka buss och tåg. Det krävs visum för nordiska medborgare till samtliga länder med undantag av Kirgizistan.

Centralasien har kalla vintrar med ner till -10 grader på vintern och sommartemperaturen är vanligtvis ca 20 grader. Bästa månader att resa dit är maj till september.

Astana, Kazakstans huvudstad.
Klicka på bilden för att komma till källan

Kaukasien

Om man önskar besöka både Armenien, Georgien och Azerbajdzjan så rekommenderas det en bil och två veckor för att få med sig de tre ländernas höjdpunkter. På en vecka hinner man beta av Armenien och Georgien.

Armenien
Klicka på bilden för att komma till källan
Armenien och Georgien ligger båda på hög höjd och i Georgien kan man ta sig upp på Kaukasus-bergen. I både Armenien och Georgien kryllar det av UNESCO-listade sevärdheter. I Azerbajdzjan, som är det till ytan största landet av de tre så finns det mindre att se utanför huvudstaden Baku, men där finns det till mycket att se. Det finns både en äldre UNESCO-listad stadskärna samt en moderna del. Beroende på oljan så är delar av landet ganska rikt.
Azerbajdzjans huvudstad Baku.
Klicka på bilden för att komma till källan
Bästa tidpunkten att åka till Kaukasien är september och oktober och en flygbiljett till till Armeniens huvudstad Jerevan och hem igen från Azerbajdzjans huvudstad Baku går loss på ca 2500 kr. Den stora frågan är bara om en rundresa genom alla tre länder är det bästa eller om en veckas rundresa i Armenien och Georgien och en separat resa till Baku är det bästa. Baku ligger vid Kaspiska havet och det ska gå att bada i närheten av staden.
Georgien
Klicka på bilden för att komma till källan

Montenegro och Albanien

Jag har under flera år varit sugen på att besöka Kotor-fjorden i Montenegro. Lika vacker som en norsk fjord, men ligger i södra Europa där vädret är an aning mer stabilt. Nu har jag också fått upp ögonen för Albanien, som både erbjuder en riviera mot Grekland fylld av små och trevliga badorter och gamla sevärdheter på landsbygden. Både Makedoenien, Kosovo och Bosnien ligger också i krokarna, så om man önskar lämna havet finns det gott om länder att samtidigt besöka.

Staden Kotor i Montenegro med fjorden i bakgrunden.
Klicka på bilden för att komma till källan
Kotor ligger bara några mil från Dubrovnik i Kroatien så man flyger enklast dit och hyr en bil, alternativt tar en buss till Kotor och hyr en bil där. För att skippa att köra samma väg tillbaka igen så är det enklast att flyga hem från Albaniens huvudstad Tirana eller att ta sig över till Korfu i Grekland och flyga hem därifrån.
Flygresan kostar ca 3000 kr och detta är en typisk sommarsemester att genomföra. Bil är att föredra men i både Montenegro och Albanien ska det vara enkelt att ta sig fram med buss.
Stranden i Gjipe i Albanien.
Klicka på bilden för att komma till källan

Den stora frågan; när???

Möjlighet och semesterdagar är det största problemet kring semestrar. I mitt jobb har jag sju veckor semester att ta ut per år medan behovet är det dubbla…..Förhoppningsvis kan Montenegro och Albanienresan genomföras redan kommande sommar. Ganska så långgående planer finns på plats.

De två andra är det lite svårare att få till under nästa år. Våren är redan så gott som fulltecknad rörande resor och det kan bli svårt att få till Albanien/Montenegro i augusti och Kaukasien eller Sidenvägen redan i september. Möjligheten finns också att slå ihop Kaukasien och Sidenvägen, och ta med Iran som är en besatthetsbubblare, men då är nog tidsbehovet minst två månader.

Den som hänger kvar får se vad som blir av!

Föregående artikelJulmarknaden i Kungsträdgråden!
Nästa artikelJulmarknaden i Riga

6 KOMMENTARER

  1. Er resa ser också verkligen bra ut. Även om det er vinter i Frankrike och orterna inte visar sig från sin bästa sida så ser det fantastiskt ut. Kanske ni bara får styra kosan vidare mot Kaukasien när ni är i öst-Europa?

  2. Sidenvägen vill jag också gärna göra och jag vet att något som heter CCC i Peking någon gång /år har ordnat en resa här. Jag har rest med dem tidigare och det har varit fantastiska resor. Eftersom jag då och då är i Peking så passar detta mig perfekt. Men , jag vet ju inte om de fprtfarande ordnar resor längs sidenvägen. Hoppas i alla fall på det. Jättebra guider! Och just här är det ju svårt att ta sig själv, inte minst eftersom språket är en barriär.
    Kul att se hur detblir med dina planer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here