Madrid är Spaniens huvudstad men i Skandinavien har staden hamnat i skuggan av Barcelona. Vilket snabbast möjligt borde åtgärdas då Madrid har mycket att erbjuda och staden känns mer genuin än vad Barcelona gör. 

Nedan listas 10 höjdpunkter du absolut inte får missa när du besöker Madrid.

1. Äta tapas

Tapas kommer från verbet tapar som betyder att täcka. Från början serverades öl med en tapas ovanpå glaset; man täckte ölen. Tapas är en av världens smartaste uppfinningar; många smårätter och mycket att välja mellan. Kött, skinka, fisk, skaldjur, grönsaker, sallad. Alla hittar något på menyn som de gillar och oftast behöver man tre olika för att bli mätt. Är man ett gäng så kan man helt enkelt ta in allt på menyn eller låta kocken välja!

På gatan Calle de la Cava ligger tapasrestaurangerna vägg i vägg, problemet är bara att hitta den godaste.

2. Se en flamenco-show

Flamenco är en helspansk musikform men ingen kan säga riktigt när och var den uppstod men den brukar förknippas med spanska romer. Influenserna är dock från både Egypten, Indien, Marocko, Turkiet och Grekland. Utöver dans, gitarr och sång så består flamenco också av att glada tillrop och komplement från övriga på scenen i stil med du är så vacker, du dansar så bra etc.Det finns en mängd flamencoställen i Madrid, vi valde Cardamomo som låg högt hos TripAdvisor. En rolig show och det ingick så mycket sangria vi önskade!

3. Flanera i Retiro-parken

El Retiro omfattar 120 hektar och ligger i västra delen av Madrids innerstad. Att jag älskar stadsparker kan ingen ha missat och Retiro är en av de finare jag har besökt. Det finns en stor insjö där det går att hyra roddbåtar och det finns flera mindre insjöar samt byggander. Den mest spektakulära byggnaden är utan tvivel Kristallpalatset som uppfördes sent 1880-tal. Parkens avenyer har namn efter tidigare spanska kolonier och heter Paseo de la Republica de Cuba, Paseo de Venezuela etc.

4. Köpa med en Iberico-skinka hem

Jambon Iberico är visserligen svindyr också i Spanien men priset är det halva mot hemma. Iberico kallas också Pata Negra och ska vara gjord på den särskilda grissorten som har svarta klövar. Efter slakten läggs skinkan ett dyng i salt, sen ska den lufttorka. Ju längre torktid; ju bättre skinka. Iberico Reserva hänger 24 månader.

5. Shoppa billigt på Rastro-marknaden

Söndagar tar Madrids alla försäljare med sina pinaler till Rastro-marknaden i stadsdelen Lavapies som har öppet kl 09 till 15. Marknaden är mycket populär bland lokalbefolkningen och ”halva Madrid” hittar dit runt lunch. Här kan du köpa fotbollsdräkt till den som förtjänar en sådan, kläder till dig själv, solfjädrar, leksaker eller varför inte en gasmask i ståndet för krigseffekter. Bara fantasin sätter gränserna!

6. Äta choklad churros på Chocolateria San Gines

Chocolateria San Gines har legat på samma plats i Madrid sen 1894 och är en institution bland madridbor. Churros är stänger med munklinkande smak och konsistens. Med bakvärket kommer en kaffekopp smält mörk choklad som man doppar i. Vi bodde på samma gata som San Gines och det var alltid fullt på serveringen; huvudsakligen spanjorer med det fanns turister också. Inomhus är väggarna helt täckta med foton på spanska och internationella kändisar som har besökt stället. Vi satt precis under foton på Stevie Wonder och Jack Nicholson.

7. Besöka stadsdelarna Malasana och Chueca

Norr om avenyn GranVia ligger stadsdelarna Malasana och Chueca. Vad som tidigare var ruffig misär är nu Madrids hippaste stadsdelar med spännande och unika butiker, designerkrogar, och champagnebarer. Men mellan allt hipt och trendigt så finns det fortfarande sunkställen och gatukonst hittas på var och varannan byggnad. I Malasana hittas också största delen av Madrids nattklubbar.

8. Äta på en av stadens icke-tapas restauranger

Madrid har många restauranger som erbjuder mycket högklassig mat till humana priser. Vi åt en underbar lunch på en mexikansk taqueria i stadsdelen Chueca och resans godaste mat fick vi på Calle 30 i stadsdelen Malasana. För €100 fick vi två flaskor vin, tre förrätter och tre varmrätter.

9. Spana in alla vackra fasader

Lyft blicken upp från allt som händer i gatubilden och du vill mötas av fantastiska fasader. De vackraste gjutjärnsbalkonger och stram och elegant arkitektur. Och allt smakfullt renoverat!

10. Besöka en saluhall

Saluhallarna finns överallt i Madrid. Vi bodde precis vid Mercado de San Miguel, som låg nära Plaza Major. Detta är den finaste mathallen sett till utseendet och ligger i en byggnad gjord av gjutjärn och glas. Marcado San Anton ligger i Chueca och har en trevlig takterrass där det går att äta eller ta ett glas vin. 

Föregående artikelBen Thanh Market i Saigon
Nästa artikelVinnaren av HomeExchange-tävlingen!

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here