Oslo har något ganska unikt, nämligen en medeltida fästning belägen mitt i staden. Ett stenkast från Aker brygge och fem minuters promenad från Karl Johansgate finns denna härlighet. Jag älskar Akerhus fästning, nu pratar vi min topp tre-lista i Oslo!

Akershus slott och fästning uppfördes som en kungaborg under medeltiden. Under 1600-talet kompletterades fästningen med flera renässansbyggnader och den fortifierades med murar. Fästningen är fortfarande en militär anläggning men den operativa driften avslutades år 1900.

Läs mer: En guide till Oslos stadsdelar – Äta, dricka, se och göra

Ytan är ganska stor, med en ingång från Prinsensgate, mitt i stan, och en från Akershusstranda, dvs mot vattnet. På den nedre delen, mot staden, ligger flera 1600-talsbyggnader med bland annat hovstallet samt administrativa byggnader och ett besökscenter. Jag gillar mest de övre delarna, med stenbyggnader, gräs, luft och utsikt och går alltid direkt hit.

Utsikten över vattnet och Oslofjordens öar är otrolig från Akershus fästning. Mitt emot, på andra sidan vattnet, ligger stadsdelarna Aker brygge, från 1980-talet, och Tjuvholmen, som är en sprillans ny stadsdel och färdigställdes 2014.

Läs mer: Stora guiden till Oslos skärgårdsöar   

Sedan några år ligger restaurang Festningen inne på området, som jag konstigt nog inte har testat än. Måste definitivt göras i år. Det finns ett glasscafé och en scen på en av de lägre nivåerna mot vattnet men det var stängt alla gångar jag var här sommaren 2020 och har inte heller haft öppet i år.

På fästningsområdet ligger också Hjemmefrontmuseet, dvs museet över norska motståndrörelsen under andra världskriget, samt Forsvarsmuseet. Jag brukar inte besöka dessa, men jag älskade Hjemmefrontmuseet som liten. Och lite krigshistoria är alltid bra att få med sig.

Läs mer: Frognerparken i Oslo – En annan favorit

Sommartid är jag alltid på fästningen flera gånger per år. Läget är perfekt om jag är på stan och det är varmt och jag vill vila lite i gräset, eventuellt under ett träd. Det brukar vara en och annan turist som hittar hit men jag har aldrig varit med om att det har varit fullt eller många andra på Akershus fästning.

Aker brygge och Tjuvholmen i bakgrunden.
Handtagen på kanonerna. Ser du elefanten?

Jag ser i kameran och mobilen att jag var på Akershus fästning vid fyra olika tillfällen under sommaren 2020; 18 maj, 23 maj, 8 juli och 25 augusti. Foton ovan är från alla fyra tillfällen, så det är olika solförhållanden och och hur långt träd och blommor hade kommit fram. Jag har självklart varit där i år också men lyckades faktiskt hålla mig från att fota samma motiv en femte gång.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMexikansk mat på Geronimo´s i Gamla stan – Stockholm
Nästa artikelHär kan du boka bord på uteserveringar och takterrasser i Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here