Det kan vara svårt att veta hur varmt det är i södra Europa i oktober och hur mycket sommar det finns kvar. Det är också lätt att tänka Spanien som Spanien, men under hösten och vintern är det ganska stora temperaturskillnader i norra och södra Spanien. Vädret i Barcelona och Malaga kan skilja sig mycket åt.

Sol och temperatur dagtid i oktober

Vi var i Barcelona under fem dagar; från 12 till 17 oktober. Kort sagt kan jag säga att vädret och temperaturen var över all förväntan. Vi hade runt 20 grader och full sol samtliga fem dagar. Väderprognosen sa lite regn en dag men det dör aldrig upp.

Dagtid hade jag oftast på en kortärmad knälång klänning eller dito blus/t-shirt och kjol. Inga strumpbyxor. Jag hade alltid en tunn jacka i väskan men använde den inte. I de smala gränderna kommer solen sällan ner såhär års (och ifs knappast i juli heller) men jag tyckte inte det blev kallt då heller. Satt vi i solen var det riktigt varmt och skönt. Solkrämen var på varje dag men så är jag manisk rädd för att solskada hyn.

Vi hyrde solstolar en dag och låg på stranden Barceloneta. Vi hade inte med bikini, vilket jag ångrade på plats, för det var riktigt skönt och många på stranden hade bikini. Varav många var spansktalande. Det var en också annan som badade men det kändes som galenskap.

Temperatur på kvällen i Barcelona

Kvällstid körde jag egentligen precis samma mundering som dagtid, med undantag av att den lilla jackan eller cardiganen var på. Inga strumpbyxor då heller.

Självklart inga problem att ha långbyxor för den som inte vill se ut som en desperat nordbo. Jag skulle säga att majoriteten hade byxor och kortärmat men jag stack inte ut i kjol och bara ben.

Köer och sevärdheter

Jag har varit i Barcelona flera gånger tidigare, senast under högsommaren, och det är stor skillnad på antalet turister. Vi var inne i La Sagrada Familia, Casa Batllo och Casa Mila samt i Park Güell. Vi hade förhandköpt biljetter till kyrkan men det var endast kort kö då vi kom dit och vi kom in på under fem minuter. Vi kollade biljetterna dagen innan och då var det klockslaget vi egentligen ville ha slutsålt så vi köpte biljetter innan.

Till de tre andra sevärdheterna hade vi kollat innan att det fanns lediga biljetter samma dag, så dit gick vi utan att ha förhandsköpt.

Allt i allt kan jag säga att jag tyckte oktober i Barcelona var helt perfekt; detta gör jag gärna igen. Fortfarande trevlig temperatur och långt förra turister än sommarmånaderna.

Och lite om detta med Spanien och munskydd

I dagsläget har Spanien kvar munskyddskrav när man är inomhus. I praktiken betyder det i butiker och på hotellet från man går in dörren fram till rummet. På restauranger betyder det från man går in dörren till man sitter vid bordet, samt när man reser sig för att gå på toaletten.

Det är fortfarande munskydd som gäller på flyg till och från Spanien, inklusive flygplatsen i Spanien eftersom den är inomhus.

Dock verkar det vara en ganska avslappnad hållning till munskydd nu. Många har det under näsan och endast över munnen. Det är också många som går snabbt genom receptionen på hotellen utan munskydd och till och från borden på restaurangerna, utan tillsägelse. Ovan är en beskrivning av hur jag upplevde att det fungerade med munskydd i oktober 2021, syftet med texten är varken att förespråka munskydd eller att uppmana till att inte bära det.

Samma regler för munskydd inomhus gäller i mars 2022.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBildbomb från Svalbard – Pyramiden, glaciären och isbjörnen
Nästa artikelVåra oktoberresor 2012 till 2021

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here