Sommaren 2022 öppnade Trattoria Basta i Stockholm. I översta etagen på varuhuset Åhléns City, mitt i centrum vid Drottninggatan, och i samma lokaler där det också tidigare låg en italienare vid namn Pane Fresco.

Jag hade sett foton på hängande citroner tidigare, så när min väninna föreslår ett spontanbesök när vi var i området och blev hungriga, så tycker jag genast att detta är en bra ide.

För att vara säkra på att få bord gör vi en onlinebokninig till en halvtimme senare. Lokalen är ganska stor och jag skulle tro det fungerar också för drop-in, men vi är hungriga och vill inte chansa på att behöva vänta.

Lokalen

Lokalen är verkligen både fräsch, rolig och fin. Den italienska känslan är tydlig; här finns vitlök, chili, salami, blommor och citroner hängande överallt. Hela ingångspartiet är en enda stor hylla fylld med färgglada flaskor; ett tema som upprepas både ovanför hela den långa baren och i hörnet längst in i lokalen.

Detta är helt enkelt ett ställe man blir glad av att vara på. Detaljerna är också genomtänkta och på bordet finns vattenkanna i keramik med blommor, citroner tryckta på menyn och på servetterna. På väggarna hänger keramikfat med citroner och vi hör kökspersonalen prata italienska med varandra.

Känslan får mig att minnas citronrestaurangen på Capri och staden Limone vid Gardasjön.

Maten

Vi beställer in varsin pasta; jag tar en linguni med tomatsås spetsad med citron och den spicy bredbara korven nduja samt burrata. Min väninna tar en pasta med tryffel och macadamiamandlar. Jag varnas om att det är ganska mycket sting i min pasta, vilket var just det jag var ute efter. Båda pastarätterna är goda och kostar runt 200 kronor.

Jag blir så riven med av stämningen och att det är så trevligt på Trattoria Basta att jag bestämmer mig för att jag vill ha dessert också. Valet faller på en tiramisu, min väninna känner att hon inte kan vara sämre och tar en pavlova.

Min tiramisu är enorm storleksmässig men lite blek i smaken. Pavlovans innanmäte och vaniljkräm är enligt min väninna god, men marängen är sådär.

Servicen

Min väninna tål inte ost och frågar efter en tartofuoasta utan detta. På bordet kommer en carbonara… Det tar lite tid att göra om maten och jag är halvvägs inne i min pasta när väninnans serveras. Det är tråkigt att äta själv, och i situationer som detta föredrar jag faktiskt att de tar ut min mat också och serverar oss båda när bådas mat är klar.

När notan kommer in så ser servitrisen att hon också har slagit in carbonaran i stället för tartufon, vilket betyder ett pris på ca 50 kronor mindre. Hon är snabb att ta ut notan och korrigera detta, vilket hon då gärna hade kunnat bjuda på när min väninna fick vänta på maten.

I övrigt var servicen helt OK, varen mer eller mindre. Det gick snabbt att beställa och maten kom in utan att behöva vänta för länge.

Om Trattoria Basta

Trattoria Basta ligger som sagt inne i ett varuhus. Den dagen vi var där stängde Åhléns klockan 20. Ca en halvtimme innan stängningsdags i varuhuset informerar servitrisen om att fram till detta kan vi gå ut den vanliga vägen. Om vi önskar sitta kvar så kan vi eskorteras ut genom en sidoingång, men detta görs först efter klockan 20.30.

Restaurangen har öppet till 22.45, så det är fullt mjöligt att avsluta shoppingen med att en pasta eller pizza, eller varför inte en av de färgglada drinkarna. Från 20.30 är ingången via Mäster Samuelsgatan 54.

Det finns en stor utomhus terrass, som jag antar används sommartid.

Den samlade notan gick på ca 850 kronor, då ingick också två glas prosecco.

Trattoria Basta är en kedja, som förutom i Stockholm också i skrivande stund finns i Borlänge, Falun, Gävle, Sundsvall och Österund.

Läs mer: Tre andra restauranger i city och nära Drottninggatan


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNiagarafallen från Kanada och USA
Nästa artikelBildbomb från Nicosia och Kyrenia på Cypern

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here