Deia är en bergsby på nordvästra Mallorca, söder om Port de Soller och en bit in från vattnet. Vi ankommer söderifrån på vår dagsutflykt från Palma och får köra genom staden för att leta parkering.

Jag känner omedelbart äkta kärlek för de små stenhusen, den lummiga grönskan med palmer och apelsinträd och de vackra vyerna. Att delar av byn ligger på en höjd och andra delar i små dalar bidrar till idyllen.

Precis min kopp te. Som tur är detta dagens sista stopp och vi planerar också att äta lunch.

Trattoria Italiana

Det är en bra bit efter lunchtid och vi är hungriga. Vi har i bilen på väg till Deia hittat restaurangen Trattoria Italiana, som får bra omdömen och har en stor terrass med fantastisk utsikt. Denna blir det.

Det finns ett och annat ledigt bord på terrassen och vi blir tilldelat ett med absolut godkänt utsikt. Vi beställer alla tre pasta, vi är ju på en italiensk trattoria. Pastan är god, men inte fantastisk. Det är terrassen och vyerna som är Trattoria Italianos största tillgångar enligt mig.

Deia ska vara känt för god mat, så det kan vara värt att göra egna undersökningar. Vi såg många mysiga ställen när vi promenerade runt, men många verkade endast ha inomhuslokaler.

Trattoria Italiana

Konstnärssjälar, gallerier och små butiker

Det är många konstnärer bosatta i Deia, och jag läser också att kända och förmögna personer söker sig hit. Konstnärerna gör att det finns många gallerier och små butiker som säljer konsthantverk och keramik. Här och var ligger också små caféer och tapasställen längsmed de smala och backiga gränderna. Det hela känns småskaligt, genuint och charmigt.

Den gamla tvättanordningen på trottoaren

Deia är inget stort ställe men detta är en äkta fotobuffé för min kamera. Jag beger mig ut på en liten promenad när hungern är ställd. Runt kröken på huvudvägen upptäcker har jag den perfekta vyn med en palm i förgrunden, följt av trädgårdar med apelsinträd och olivträd och de små stenhusen. Som en kuliss bakom det hela terrassodlingar och slutligen de höga bergen. Det kan knappast bli vackrare.

Jag springer på mitt sällskap Alice och Mija på gatan, vilket är oundvikligt i en liten by som Deia, och vi rör oss mot de norra och plattare delarna av byn. Här ligger flera av keramikbutikerna och Alice spanar in ett enormt fat hon var sugen på att köpa senast hon var på Mallorca. Men hur ska hon få hem det? Det blir ingen köp denna gång heller.

Trattoria Italiana

Det tar en knapp timme att promenera ner till stranden Cala Deia, eller tio minuter med bil. Vid vattnet ska det finnas fiskrestauranger öppna under sommaren.

Vi lämnar motvilligt Deia, i alla fall jag. På väg tillbaka till Palma passerar vi Hotel Hoposa Costa d’Or, som jag gärna skulle vilja checka in på vid något tillfälle.

Läs mer: Lyxiga och bohemiska hotellet Bikini på Mallorca Island & Mountain Resort


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelExtra allt på restaurang Voodoo Room i Stockholm
Nästa artikelPalestinsk mat på Mazra’a i Stockholm

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here