Plitvice Lakes National Park ligger i längdriktning ungefär mitt i Kroatien, nära både Bosnien och havet eftersom Kroatien är ganska asmalt just i detta området. Parken är den äldsta nationalparken i södra Europa och omfattar nästan 300 kvadratkilometer. Den placerades på UNESCOS:s värlsarvslista 1979.

Plitvice är känd för 16 insjöer i varierande storlekar med olika färgnyanser från smaragdgrönt till blått. Insjöerna är placerade i olika höjdnivåer och är skilda från varandra av kalkstensbarriärer som gör att det bildas större och mindre vattenfall mellan insjörna. Insjöerna ligger i två nivåer; 12 i övra nivån och fyra i nedre. Allt i allt är vattenvägen genom Plitvice ca åtta kilometer, och höjdskillanden mellan högsta och lägsta insjön är 135 meter.

Jag var här när jag var i Kroatien med fyra väninnor under 2004. Vi flög till Zagreb och åkte båt till Dobrovnic, Split, Hvar och Brac på Dalmatienkusten, sen hyrde vi bil för att åka upp till Zagreb igen. Plivice ligger på en naturlig genomfartsväg mellan Dalmatienkusten och Zagreb ocg det är ganska lätt att bara hamna förbi när man bilar omkring i Kroatien.

Plivice är öppen dagligen kl 09 till 20, och sommartid kostar det ca 130 kronor att gå in. Det är något billigare att gå in under vinterperioden.

Det man gör i parken är att gå runt och se på insjöerna, det är riktigt vackert. Vattnet är helt kristallklart och man ser fiskarna helt tydligt. Tyvärr får man inte bada…. På största insjön finns det en båt man kan åka med gratis till andra sidan. Det var helt ok att åka båten, men långt ifrån det bästa i parken. Det fanns också ett fik här. Det finns en shuttlebus man kan hoppa på om man tröttnar på att gå.

Vi la ner tillsammans tre-fyra timmar i parken, då såg vi allt och stressade inte. Riktigt bra utflykt och värt all tid och pengar som vi la ner.Irene och de nya solbrillorna

Irene, Ragnhild och Siri

Här ser man tydligt de olka nivåerna. I insjön mitt i bilden rinner det ner
både från den lite högre till vänster och ett vattenfall från den ännu högre

Ragnhild och fiskarna i det
kristal-kristal-kristal-klara vattnet

Tone, Siri och Ragnhild

Högsta vattenfallet
Föregående artikelPrag
Nästa artikelGambia II

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here