En halvtimme med bil söder om Palanga ligger Klaipeda, som är en riktig stad. Precis vid Klaipeda börjar en tarm som heter Curonian Spit och som delas mellan Litauen och Ryssland (det finns en liten bit av Ryssland längs Östersjön som inte hänger ihop med övriga Ryssland; där Kalingrad ligger). Mellan Curonian Spit och fastlandet finns en lagun. Längst ner på den litauniska delan av ligger Nida som är en mysig liten ort; känd för stränder och sina fantastiska sanddyner.


Palanga är inte med på kartan,
men ligger en liten bit ovanför Klaipeda.

För att ta sig till Klaipeda från Palanga åker man enklast minivan mellan orterna. De går varje 20 minut och tar exakt en halvtimme och kostar ca 12 kronor. Vi åkte med den kl 10.20. Sen är enklaste sättet att åka vidare att ta en buss från Klaipeda till Nida (samma busstation). Kruxet är att det går två bussar varje dag; kl 10.55 och 11.15… Vissa dagar går det också en kl 11.55, men inte helgdag som vi åkte. Vi hann med den första bussen, och var framme i Nida ca kl 13. Bussarna är helt ok dubbeldeckare med toaletter och säten som går att luta bakåt. Det går också att ta två olika färjor från Klaipeda till Smiltyne (ca 10 minuter, New Ferry är för motorfördron och passagerare, Old Ferry är endast før passagerare), och sen buss en timme från Smiltyne till Nida. Det tar 15-20 minuter att gå mellan den gamla färjeterminalen och busstationen.

Nida har klart högre mysfaktor jämfört med vad Palanga har. Det är ganska många turister som åker hit, och det finns ett bra utbud av restauranger. Vi åt en grillad fisk som var sådär när vi kom fram, och sen pizza på Pica Chilli vid vattnet till middag innan vi åkte hem. Pizzan var också sådär. Tyvärr är inte Litauen känd för god mat.

När vi hade ätit så gick vi till sanddynerna, efter först att ha varit förbi turistinformationen och fått en karta. Det tog ca 20 minuter att gå, och det var 30 grader varmt… Efter att vi hade beskådat sanddynorna gick vi vidare till stranden som ligger på Östersjösidan av tarmen. Precis lika fin strand som i Palanga, men inte lika full till trots för att det var nationaldag och ledigt. Litauerna brukar utnyttja nationaldagen till att åka till stranden med familjen.

Bild 1 Stranden i Nida | Bild 2 och 3 Mellan sanddynerna och stranden gick vi förbi en konstnärskollektiv där det fanns mycket roligt att se

Efter att vi hade solat några timmar så beslutade vi oss før att gå tillbaka till Nida för att se lite mer av staden innan vi åkte, och det tog ca 30 minuter att gå den biten. Vi strosade omkring lite och åt innan vi tog bussen till Smiltyne kl 20.00, och färja från Smiltyne till Klaipeda kl 21.15. Vi hann med 22.00-bussen hem till Palanga. Ett tips är att skaffa en karta över Klaipeda för att hitta mellan färjan och bussterminalen eller ta en taxi.

Christiane och jag gillade Nida stort, och hade vi gjort om hela redan så hade vi plockat med resväskorna och bokat hotell och stannat en natt eller två. Vi såg några hotell i byn, och hade nog bokat innan man kom dit. En verkligen bra utflykt.

Föregående artikelStranden i Palanga
Nästa artikelSanddynerna på Curonian Spit

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here