Det går faktiskt inte att vara i Paris utan att besöka Notre Dame. Enligt Maximes och min uppfattning i alla fall. När man kommer hem kommer alla att fråga om man gjorde besökte kyrkan, och hur pinsamt ör det inte att svara nej till den frågan?

Dessutom:

·         Kyrkan ligger mitt i staden och det är svårt att inte vara nära vid något tillfälle
·         Öppettiderna är från 09.00 till 19.00
·         Det är gratis att gå in
·         Ofta är det kort eller ingen kö, och det är kö så går denna snabbt
·         Kyrkan är riktigt fin
Notre Dame

Vi kom gående förbi Notre Dame andra dagen i Paris ca kl 16.00 av en tillfällighet. Vi tog några bilder utanför, sen kände vi några regndroppar och vi ställde oss snabbt i kön som var ca 20 meter och var inne på några minuter.

Notre Dame
Notre Dame Paris
Notre Dame påbörjades år 1163, en tid då den hög-gotiska stilen med mycket spetsiga torn och fönster var den rådande smaken. När kyrkan började bli färdig kring år 1300 hade smaken ändrats, och spetsigt ansågs då omodernt. Av naturliga orsaker är taket/och tornen bland det sista som görs på en kyrka, och för Notre Dame resulterade detta helt enkelt i att de planerade höga tornen över ingången aldrig byggdes, i stället lämnades fasaden helt utan torn.

Notre Dame Paris

  

Notre Dame Paris
Notre Dame Paris

Interiört är kyrkan helt i sandsten med ett stort antal blyinfattade fönster, spetsiga gotiska bågar, statyer m.m..

Det går att gå upp i det norra tornet, men när vi var där så var kön lång och vi beslutade oss för att göra det vid ett annat tillfälle  Men efter några dagar hade vi sett Paris både från Eiffeltornet, Sacre Ceur och Triumfbågen och det kändes inte så viktigt mer.

Föregående artikelPalanga
Nästa artikelMaxime 10 år gammal i Paris

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here