Palanga är den största strandorten på den litauiska kusten, och största turistorten i hela Litauen. Precis som på Gotland har Baltikum en kalkstensgrund, och stränderna är millånga och helt vita. Och sådant gillas….

Palanga har ca 20 000 invånare, vilken mångdubblas när turistsäsongen dras igång 1 juli. Det finns faktiskt några skandinaviska turister (främst norrmän eftersom Norwegian flyger direkt från Oslo), men också många litauer och ryssar. Gemensamt för litauerna och ryssarna i Palanga är att de är både ganska snygga och trevliga. Jag jämför då med St Petersburg som är enda stället i Ryssland där jag har varit.

J. Basanaviciaus gatve går vertikalt mitt i bilden och slutar i piren i vatnet.
Vytauto gatve korsar J. Basanaviciaus gatve, och går horisontalt mitt i bilden

I Palanga rör allt sig främst kring gatan J. Basanaviciaus gatve som börjar i city och slutar i piren på stranden, men också på gatan Vytauto gatve som går i själva staden. J. Basanaviciaus gatve är kantad med restauranger längs hela gatan och på gatan står gatuförsäljare som bla säljer rav. Man skulle lätt kunna tro att man är någonstans i Bulgarien eller Kroatien; J. Basanaviciaus gatve påminner mycket om gågatorna man brukar ha i dessa länder. Det var också ca 30 grader under hela vår vistelse i Palanga, så det var verkligen som att vara vid medelhavet.
Både i Palanga och Nida var det massor av blommor planterade överallt och också hängande från lyktstolpar och stående monoliter från marken. De måste lägga ner massa pengar på att åka omkring och vattna varje dag, men det höjde verkligen mysfaktorn. Så vattningspengarna var väl investerade.Piren i solnergångLängst ut på piren kan man skriva en hälsning på en board. Lysande
ide; då är det inga som rissar in sina namn med kniv i räcken

Palanga är också mycket barnvänligt med radiobilar, lekplats på alla restauranger m.m., och det är både familjer och partygäng som semestrar där. Vi såg en och annan nattklubb, men testade ingen. Det ska också finnas SPA i Palanga, men vi testade ina eftersom det var så fint väder så vi ville sola.

Från Stockholm går det tyvärr endast att flyga via Köpenhamn eller Riga, men detta får Norwegian göra något åt. Oslo till Palanga tar 1 timma och 20 minuter att flyga, så ett direktplan mellan Stockholm och Palanga borde ta under en timme.Enligt Christiane var det bättre koncept än kaffeSjälvklart är det ganska turistigt; bilderna talar ju för sig själv på det området, men Christiane och jag tycker att Palanga är värt att rekommendera. Varmt, nära och billigt!
Föregående artikelCanal St Martin – vår stadsdel i Paris
Nästa artikelNotre Dame

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here