Tyvärr har Maxime förmågan att bli sjuk på semestern.

Första gången hände det då vi 2007 hade bokat in tre veckor i Grekland där vi tänkte besöka ett gäng öar under dessa veckorna. Vi hann med tillsammans en vecka i Aten/Kalamata när vi kom till Falasarna på Kreta och Maxime började må dåligt. Jag fattade direkt att något var fel då hon inte orkade följa med till stranden, hon älskar ju att sola. Efter några dagar insåg jag att Maxime var tvungen att träffa en läkare, och jag ringde försäkringsbolaget som skickade iväg oss till Chania ca 2 timmar undan. I Falasarna fanns ju knappast ett apotek… Från hotellet i Falasarna till bussen fick jag samtidigt släpa två resväskor och bära Maxime in på bussen.

Väl framme i Chania så var läkarmottagningen en privat klinik, och läkaren konstaterade snabbt att Maxime hade riktigt hög feber och en väldigt förstorad mjälte. Dvs ett elakt fall av körtelfeber, och Maxime åkte direkt in som patient på kliniken och blev liggande där tio dagar. Eftersom en förstorad mjälte kan spricka så fick Maxime endast röra sig försiktigt t ex när hon gick in och ur sängen (Emil, som dog hemma för några år sen för att han inte fick någon ambulans, dog av sprucken mjälte i samband med körtelfeber). Men det var egentligen inget problem eftersom hon mådde så dåligt att hon bara sov och knappast rörde sig alls. Hon hade hela tiden riktigt hög feber, orkade inte äta, var tvungen att få smärtlindrande muskulärt i spruta eftersom det är det som fungerar bäst vid så hög feber. Hon var verkligen jättesjuk och säger fortfarande att hon inte kommer ihåg något från de första dagarna på sjukhuset.

Efter tio dagar fick hon som sagt lämna sjukhuset och då var det två dagar kvar av semestern. Eftersom Maxime då ville sola så fick jag förhandsboka taxi till och från stranden eftersom hon knappast kunde gå 50 meter utan paus. Vi hade bokat båt till Aten och flyg hem därifrån, men avslutade semestern med att försäkringsbolaget flög oss direkt hem från Kreta och satte oss i en taxi hem från flygplatsen.

Jag såg senare att sjukhusvistelsen hade kostat vårt försäkringsbolag 60 000 kr, och vi fick också ersättning för förstörd semester som gjorde att vi samma höst kunde boka en ny resa till Gambia!

Körtelfebern resulterade också i att Maxime hela första året i gymnasiet fick gå på deltid för att hon inte orkade hela dagar, inte fick sporta över huvud taget (inkluderat inte springa efter bussen) och i flera år hade ett obefintligt immunförsvar som gjorde att hon blev sjuk en vecka varje gång någon hostade i hennes närhet eller om hon sov mindre än tio timmar per natt…

På Sardinien 2006 var det som tur var endast en dag sjukdom.


I Thailand 2009 var det en supersolskada som gav en öppna sår och svår feber vilket resulterade i en dag i sängen med högsta tillåtna dos Alvedon för att hålla febern nere.

Tunisien 2010; vanlig hög feber och sängliggande. Bilden nedan från dagen febern bröt ut, Maxime ligger aldrig i skuggan om inte något är fel.

Miami julen 2013. Beroende på att det regnade varje dag och vi blev våta och kalla så fick Maxime halsont och feber och låg i sängen tre dagar. När vi åkte till Bahamas var det bara att lämna sängen och fortsätta med Alvedon.


Föregående artikelTaormina II
Nästa artikelZagreb

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here