Pena Palace, på portugisiska Palácio Nacional da Pena, är Portugals mest besökta sevärdhet. Palatset är beläget på en höjd utanför staden Sintra, som igen ligger 45 minuter med tåg från Lissabon.

Ett fantastiskt slott hämtad ur en saga som får alla i alla åldrar att känna sig som Törnrosa. Dessutom listad på UNESCO:s världsarvslista, och huvudorsaken till att Lissabon ett tag har stått på min bucket-list!

Läs mer: UNESCO:s världsarvslista

Följ med till våra bästa tips, samlade i en guide. Vad du absolut inte får missa när du besöker Lissabon och Sintra.

portugal-lissabon-sintra-pena-palace

Äntligen!

Förväntningarna är skyhöga när jag dag två i Sintra sätter mig på första bussen på morgonen från centrala Sintra. Även om det bara är april så kommer besökarna att vara många. Jag kliver av bussen och visar upp min kombinationsbiljett som jag köpte dagen innan på palatset i centrala Sintra.

Läs mer: Palatcio National de Sintra – Palatset i centrala Sintra

Och ja; Pena Palace är precis så magiskt som jag hoppades! Det är tinnar som på en borg, det är spetiga torn, det är figurer föreställande olika djur och det är maskar med människoransikten. Inget torn, fasad eller utsmyckning är lik den andra. Palatset är uppdelad i olika delar där färgerna är skarp gult, ljusgult, rött och blått.

Solen skiner och himmeln är knallblå, fast klockan bara är nio på morgonen. Jag går omkring i säkert en timme och njuter av alla detaljer. Nästintill en religiös upplevelse… Än har inte bussarna med dagsresenärer kommit från Lissabon, så det är fortfarande inte så många andra besökare.

portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace

Uppförandet av Pena Palace

Palatset uppfördes under åren 1842 till 1854 av kung Ferdinand II som ett sommarresidens för den kungliga familjen. Stilen som valdes var exotisk romantik och Ferdinand hämtade in en tysk arkitekt med erfarenhet från alla slott längs älven Reine.

Man kan lätt tro att palatset, med de olika färgerna och uttrycken, har rests i olika omgångar men så är det inte. Från början planerades det som det ser ut i dag.

Läs mer: Rapunselslottet Quinta da Regaleira i Sintra

Interiören är utformad med hänsyn till att palatset skulle användas som kungafamiljens sommarresidens och är absolut mer traditionell och diskret jämfört med fasaden. Interiören är, för 1800-talet, uppförd i ganska ljusa färger med mycket stuckatur och trompe-l’œil måleri.

portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace

Pena palatspark

Det är själva palatset som är mest känt, men det ligger mitt i en sagopark som också är värt att besöka när man först har tagit sig dit. Här finns gamla tempel, utsiktsplatser, mossbeväxta ruiner, insjöar mm. Och om man inte orkar gå omkring i parken kan man för några euro köpa plats på ett minitåg som tar en till alla sevärdheterna i parken.

Dock är det ruinerna och annat precis norr och öster om palatset som är de mest intressanta. Det är inga problem att gå dit och avsluta vid utgången vid insjöarna som vänder mot Moorish Castle.

Läs mer: Moorish Castle i Sintra

portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace portugal-lissabon-sintra-pena-palace

Vad tycker du om Pena Palace? Fantastiskt sagoslott eller smaklöst och pinsamt?

Föregående artikelCascais utanför Lissabon
Nästa artikelIsla Holbox egna glass

8 KOMMENTARER

    • Det är värt att åka till Lissabon bara för slottet! Skämt åsido, storstaden Lissabon, kulturen i Sintra och bad i Cascais eller Estoril är en oslagbar kombination. Rekommenderas!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here