När jag åkte till Sinta så hade jag höga förväntningar till Pena Palace efter att ha sett bilder. Och Pena gjorde mig inte alls besviken, det var som att vara mitt i Törnrosa.

Jag hade googlat innan och visst att Sintra var ett palats-kluster utan jämförelse. Jag hade gjort en lista över palats och sevärdheter jag önsklade se. Men på något sätt hade jag lyckats missa det som för mig blev Sintras höjdpunkt; Quinta da Regaleira! Wow, vilken positiv överraskning! Stället slog mig verkligen med häpnad.

Palatset Quinta da Regaleira

Egendomen Quinta da Regaleira har haft många olika ägare, men de nuvarande byggnaderna och trädgården fick sin utformning av familjen Monteiro under åren 1904 till 1910. Palatset var familjens sommarresidens och uppfördes i romantisk nygotisk stil som i Portagal har fått ett eget namn; neo-manueline. Jag hittar namnet bara på engelska och inte på svenska.

Läs mer: Penapalatset i Sintra – Ett äkta Törnrosaslott

Ut mot gatan ligger huvudhuset med torn, spiror och valv i tusental, men det finns ett antal mindre byggnader, torn, fontäner, små sjöar, vattenfall, bänkar etc. i den stora trädgården. Samt underjordiska tunnlar!!!!!

Läs mer: Sintra – Den vackra stadskärnan

Överallt i den stora trädgården finns det mindre byggnader, murar och torn som smälter in naturligt bland alla träd och buskar. Det finns två sjöar med stenbroar och den ena har också ett vattenfall. Vid vattenfallet är det utlagda stenar i vattnet som man måste korsa sjön på för att ta sig ut från de underjordiska gångarna.

Läs mer: Det ödsliga klostret Conventos dos Capuchos

Ner ett underjordiskt torn och ut genom ett vattenfall

Man tar sig ner till de underjordiska gångarna via en 27 meter djup brunn mitt i parken. Brunnen ser ut som ett torn som går ner i marken i stället för upp från marken. Sen är det tre utgångar ut varav en av dem kommer under vattenfallet lite längre söder i parken! Gångarna är utformade som mindre valv och det ligger ljusslingor längs golven så man hittar.

Palatset Quinta da Regaleira är en av de absolut häftigaste platserna jag har besökt i mitt liv. Enligt mig får du absolut inte missa detta palatset om du är i Lissabon och Sintra.

Föregående artikel#tbt – Grekland 2007
Nästa artikelFlåm och Bergen i juli

2 KOMMENTARER

  1. Palatset var absolut något av det mest magiska jag har varit med om.

    Vårt hetaste tips till er långresa, dvs om Portugal är med, är att åka förbi Sintra. Ovanligt med så mycket vacker arkitektur och natur på ett och samma ställe

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here