Capuchos kloster ligger bara drygt 7 km från Sintra, men eftersom ingen av de vanliga lokalbussarna som går till övriga sevärdheter går dit så finns det bara ett sätt att ta sig dit; hop on-hopp off bussen. Och det gör lite ont i mitt hjärta att ta dessa bussar, men det var enda möjligheten att ta mig till Capuchos eftersom jag inte hade bil.

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Ingången till klostret

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Bänkerna och fontänen i förgården


Capuchos byggdes år 1560 för 12 franciskanermunkar och ligger mitt i skogen. Byggnaderna är mycket enkel och spartansk och cellerna munkarna bodde i var ca 2×2 meter och dörrarna in var låga och smala eftersom det sägs att dörrarna till himlen är låga och smala.

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Maris och Jesus i förgården in mot kapellet. Från förgården ser man tydligt hur bebyggelsen hänger ihop med naturen

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Avslutningen på förgården. Ingången till kapellet till höger och kyrkan till vänster

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Kyrkan med marmoraltare och stenblock hängande i taket samt kors vid ingången

Först kommer man till en hög stenar som bär upp ett kors och man får genom en töppning som bildas av två gigantiska stenblock innan man kommer in i den öppna förgården där det finns stenbänkar och en fontän. Man går så in i husen, alla husen är små men hänger ihop, och börjar med att gå genom kapellet och kyrkan för att sen ta sig en trappa upp till de åtta minimala sovcellerna. Utöver detta finns ett kök, ett matrum där en stor sten tjänade som bord, ett badrum, ett bibliotek, en helt svart cell för meditation, ett sjukrum samt abbotens cell. Sen kom man ut på en stor klostergård med en fontän och vid denna låg en ekonomibyggnad och ännu ett kapell. Från klostergården kunde man följa flera stigar upp i skogen där man hittade ännu fler kapell. Klostret var självklart självförsörjda med mat och precis utanför klostergårdens östra mur låg köksträdgården som nu bara var igenvuxen och inte mycket att se.

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Köket

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Badrummet. Det var tre latriner på rad samt badkaret

Conventos dos Capuchos ved Sintra
Husen från klostergården
Föregående artikelLånghelg i Southampton
Nästa artikelRestaurangen Enotca Ferrara i Trastevere, Rom

2 KOMMENTARER

  1. Det blåa är inget mer spännande än ljusslingor. Utan de hade det varit helt mörkt. Men visst ger de ett mystiskt sken?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here