Cituat Vella betyder gamla stan på spanska och använda som samlingsbegrepp om de fyra stadsdelarna El Raval, Barri Gótic, La Ribera och La Barcelonata i Barcelona. Gemensamt för de tre första är smala gränder och gatudragningar som inte alla följer någon rutnätsplan eller annan arkitektritad reglering. I dessa tre stadsdelar är gatunätet medeltida och skiljer sig mycket från övriga Barcelona på kartan.

El Raval ligger längst väster av de fyra och kallas också i bland Barri Xines, China Town, efter de många kineser och övriga asiater som bor i området. Vissa delar av Raval kan upplevas lite otrevliga, men absolut inte farliga mer, och detta är stadsdelen med minst turister. Dock kan man absolut hitta trevliga restauranger och barer, t ex på Carrer de Joaquin Costa eller lilla torget på Carrer del Bonsuccés nära Ramblas. I öster avslutas El Raval av gatan Las Ramblas.

På östra sidan av Las Ramblas börjar stadsdelen Barri Gótic. Här finns shoppinggatan Carrer Ferran, det spanskinspirerade torget Placa Reial och trevliga barer och restauranger. Och med detta fler turister. I området runt gatan Carrer del Regomir, söder om Carrer Ferran, hittade vi bra restauranger och mysiga gränder. Om Maxime och jag skulle bo på hotell i Barcelona så hade vi nog valt att bo i södra delen av Barri Gótic då det var nära till stranden samt kort till alla områden vi brukade röra oss i

Södra delen av La Ribera, söder om Carrer de la Princesa, är mer känt under namnet el Born och är det mest turisttäta området i Barcelona. Här ligger Passeig del Born, Carrer de Montcada, Carrer de l´Argentina som alla är livliga gator med affärer och restauranger. Här finns också en mängd trevliga små torg med utomhusserveringar, vinbarer etc. La Ribera norr om Carrer de la Princesa omfattar mest bostadskvarter och är ganska tråkig, undantaget är kvarteren precis norr om Carrer de la Princesa.

Barceloneta finns det eget inlägg om. Med undantag från stranden och strandpromenaden så är bestär stadsdelen mest av bostadshus och en och annan restaurang.

Cituat Vella Barcelona El Born La Ribera

Cituat Vella Barcelona El Born La Ribera
Passeig del Born

Cituat Vella Barcelona El Born La Ribera

Cituat Vella Barcelona El Born La Ribera

Cituat Vella Barcelona El Born La Ribera
Vinbaren La Vinya del Senyor på lilla torget vid kyrkan Santa Maria i El Born

Cituat Vella Barcelona El Born La Ribera

Sensi Bistro Tapas på Carrer del Regomir 4 i Barri Gótic. Trevlig restaurang och mycket god mat

Cituat Vella Barcelona El Born La Ribera
Föregående artikelKey West – Hippies och bohemer
Nästa artikel#tbt – Koh Kradan och Koh Ngai i Trang-provinsen i Thailand

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here