Den gamla och charmiga stadsdelen i Gdansk är faktiskt inte alls särskilt stor; ungefär åtta gator åt ena hållet och ca fem gator som korsar samt älvpromenaden längs Motlawa. Om man inte ska åka ut till någon förort, där det inte finns jättemycket att se, eller till någon av badorterna Sopot eller Gdynia, så räcker det mycket väl med två dagar. 

Huvudgatan heter Dluga, vilket betyder långa gatan. Men så fantastiskt lång är den inte; som sagt ca fem kvarter. I gatans båda ändar finns stora portaler med valv som man passerar genom och längst ber vidgar gatan sig i Dluga torg med fontänen Neptun och här ligger också det gamla rådhuset som numera är museum. Dluga är efter mitt tycke dem minst charmiga gatan i Gdansk, även om den är vacker i sig själv. Här finns det inkastare på restaurangerna, trubadurer på torget, gatusäljare och generellt många turister.  

Stadens rådhus och gatan Dluga
Dluga torg
The Golden gate utgör slutet på Dluga mot väster

Neptun-fontänen på Dluga torg
Två gator norr om Dluga ligger den lilla gatan Mariacka som jag gillade skarpt. Detta är en kortare gata som går mellan älven Motlawa och som slutar i Mariakyrkan efter bara två kvarter. Gatan är riktigt pittoresk och här trängs bärnstenssäljare och uteserveringar utan att det blir tjatigt och turistigt. Två kvarter ren och skär idyll.

Gatan Mariacka som blev min favvogata i Gdansk. Här håller bärnstensbutikerna till i källarlokalerna en halvtrappa ner
och restaurangerna till på en halvtrappa upp. Alla bärnstensbutikerna flyttar dessutom ut på gatan också.
Trevligt och pittoreskt utan att vara för turistigt och utan pågående och plågsamma säljare

Bärnstensutbudet i en av montrarna
Bärnsten bakom den stängda dörren en trappa ner och restauranger på gatuplan och en halvtrappa upp
Den sista gatan i Gdansk gamla stadsdel som jag väljer att hänga i min julgran är Piwna. Denna gatan är nästan en fortsättning på Mariaka men på andra sidan av den enorma Mariakyrkan. Gatan är inte alls turistig och utan inkastare och restauranger och fik, med och utan uteservering, löser av varandra. Jag åt en lunch och en middag på två av restaurangerna på denna gatan och tyckte detta var absolut bästa restaurang-gatan för lunch och middag.

Piwna med Maria-kyrkan i bakgrunden
Föregående artikelFlertal resor bokade!
Nästa artikelPrästklädesbutik i Rom

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here