I bland sitter jag och bläddrar i bloggarkivet och blir helt hänfallen över alla fina ställen som jag har besökt under åren. Jag har kommit fram till att de sevärdheter som som jag tycker är mest imponerande är lite udda byggnader och gärna med mycket färg eller ovanliga och påkostade trädgårdar.

Nedan kommer en översikt över mina favoritställen i Europa. Samt Marocko som nästan är i Europa. Listan nedan är inte i prioriterad ordning; jag försökte först göra så men det blev helt omöjligt då jag hela tiden fick flytta om för att jag hittade någon bild som gjorde att ny kandidat förtjänade förstaplatsen.

Ön Isola Bella på Sicilien, Italien

Isola Bella trillade jag över av en händelse sommaren när jag låg och solade på stranden vid samma namn. Jag såg självklart att den låg en ö med vad som såg ut som en ruin i vattenbrynet men hade ingen aning om vilken pärla som i övrigt dolde sig på ön i form av speciella byggnader, terrasser, en oregelbunden pool och utsiktspunkter samt exotiska växter. Jag gick först i land i bikinin efter att ha simmat men insåg snabbt att jag behövde hämta kameran för detta besöket. Samt lite mer kläder…

Ön Isola Bella på Sicilien i Italien Ön Isola Bella på Sicilien i Italien

Regaleira-palatset i Sintra, Portugal

Regaleira-palatset var verkligen en överrakning för mig när jag var i Sintra påsken 2014. Jag betade av fem-sex palats under två dagar och hade inte innan riktigt fått med mig vad Regaleira hade att erbjuda. Har fanns ett sagolikt gotisk-inspirerade palats med kyrka mm, Rapunsel-torn att klättra upp i, en romantisk dam med tillhörande tempel där jag hittade ett hånglande par samt ett torn ner under marknivån med underjordiska tunnlar. Utan tvivel det mest fantasifulla stället jag har besökt under mitt liv.
Regaleira-palatset i SintraRegaleira-palatset i SintraRegaleira-palatset i Sintra

Trädgården Jardin Marjorelle i Marrakesh, Marocco

Jardin Marjorelle erbjuder både färgglada byggnader, vatten och frodiga växter mitt i Marrakesh. Inte ens regnväder när jag var där våren 2014 kunde dölja hur fint det var. Jag var där på en pressresa med en grupp och till slut fick de andra hämta mig inne i parken med kameran i högsta hugg för att vi behövde åka vidare.

Trädgården Jardin Marjorelle i Marrakesh i Marocco Trädgården Jardin Marjorelle i Marrakesh i Marocco

Casa Batllo i Barcelona, Spanien

Casa Batllo är en klassiker och den mest kända sevärdheten på listan. Batllo-familjens fastighet på förnäma Passeig de Gracia i Bracelona stod färdig 1905 och uppvisar Gaudis arkitektur från sin absolut bästa sida. Vad jag gillar mest vid byggnaden; taket med mosaikpiporna, rummen dekorerade i en kombination av lekfullhet och harmoni eller den fantastiska blåa ljusgården som också fungerar som trapphus? Ja tack, alla tre. Jag slår till på hela Kinder-ägget.

Casa Battlo i Barcelona i SpanienCasa Battlo i Barcelona i SpanienCasa Battlo i Barcelona i Spanien

Pena-palatset i Sintra, Portugal

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen; Pena-palatset i Sintra är som att kliva rakt in i Törnrosa. Det är klocktorn, små utsiktstorn med spiraltrappor, skyttetorn, otaliga vanliga-palats-torn, vapensköldar, terrasser och gångar. Och allt detta i fyra dominerande färger; blått, vinrött och två nyanser av gult. Palatset ligger också på en höjd i en park med ruiner och konstgjorda insjöar.

Pena-palatset i Sintra i PortugalPena-palatset i Sintra i Portugal

Villa San Michele på Capri, Italien

Just Villa San Michele är en sevärdhet som manga svenskar får med sig när de besöker Capri, beroende på att Axel Munthe skapade och ägde stället. Men för den som besöker Capri och väljer bort Villa San Michele säger jag bara; gör om, gör rätt. Trädgården har vackra och färgglada blommor och är indelad i mindre delar på olika höjder. Överallt finns mindre byggnader som kapell och ateljéer samt statyer och prydnadsföremål. Du tar dig fram på slingrande stigar och smala trappor. Lägg till att utsikten är magnifik, och jag lovar att du blir lika såld som jag blev.

Villa San Michele på Capri i Italien Villa San Michele på Capri i Italien Villa San Michele på Capri i Italien

Föregående artikelÄlvpromenaden Motlowa i Gdansk
Nästa artikelRiga II

8 KOMMENTARER

  1. Jag besökte Sintra i april och då var det också mycket turister men inte hysteriskt mycket. Det är nog inte lika fint om det är hysteriskt med turister överallt men det är ett av de häftigaste ställen jag har besökt. Och skulle gärna återvända

  2. Casa Batllo och Jardin Majoreller (förstås) har vi besökt! Sintra var vi ju i närheten av… men våra värdar menade att det var för fullt av turister just vid nyår… men så försöker de också locka dit oss igen med förevändningen "det finns mer att se" 😉

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here