Seychellerna är faktiskt inte bara sand, sol och sjö! Mitt på ön Praslin ligger nationalparken Vallée del Mai. Och i Vallée del Mai växer en kokospalm vid namn Coco del Mer som bara finns naturligt i hela värden på Seychellerna. Den ena ön är Praslin och den andra ön är Curieuse, som vi också besökte och återkommer till senare, men vi besökte inte den delen av ön som har Coco del Mer-palmer.

En kvinnlig skalad och rensad nöt på utställningsbordet
Det som kännetecknar Coco del Mer-palmen är att arten har både manliga och kvinnliga träd som pollinerar varandra, vilket faktiskt inte är ovanligt. Det speciella är att kokosnötterna är dubbla och den perfekt formade och skalade nötter ser precis ut som en kvinnas intima delar medan den manliga frukten är hängande och långsmal och påminner om ett manligt kön.

Manliga frukter, för den som undrade

Kvinnliga nötter

Coco del Mer-palmerna är självklart Vallée del Mais höjdpunkt men i övrigt är nationalparken en lummig oas med också många andra växter och smådjur. Bland annat såg vi för första gången i våra liv en jackfruit hängande i ett träd.

Det finns tre olika rundor att gå; den kortaste en kilometer och den längste två kilometer. Vi valde den kortaste eftersom man hann med att se allting där, och vi ville vidare till stranden, och den rundan tog cirka 45 minuter. Det går att följa gratis guidare turer men vi ville inte vänta den extra kvarten på denna och detta var bästa valet eftersom vi var nästan helt själva under hela vår runda. Dock ska det sägas att vi var där 08:45 på morgonen. När vi var färdiga träffade vi på massor av guidare grupper så känslan av att vara själv försvinner nog senare under dagen.

Det tar sex-sju år för kokosnöten att växa till sig och ytterligare två år innan den har mognat.
En mogen nöt är 40till 50 cm o diameter och kan väga från 15 till 30 kilo

Coco del Mer är också känt under namnen sea cocunut, love nut, double coconut eller Seychelles nut. Många av de mogna kokosnötterna ramlade under tidigare år ner, trillade i vattnet och togs av havsströmmarna och slutade upp helt andra ställen och länder. Fram till Coco del Mer-palmerna upptäcktes på de obebodda örena Seychellerna i 1768 så trodde man att nötterna växte på ett mytiskt träd på havets botten och att de steg upp därifrån.

Valée del Mai är sen 1983 listad på UNESCO:s världsarvslista.

Föregående artikelCafé Retro i Gdansk
Nästa artikelAtt äta orm, krokodil och känguru i Kambodja

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here