För några veckor sen publicerade jag en kort artikel om att jag alltid packar upp min resväska och lägger in allt i garderoben. Jag fick både kommentarer och mail med frågan om jag inte är rädd för att ta hem ohyra när jag använder garderoberna.

Och det kan jag lova att jag är; kanske mer än de flesta. Och eftersom jag är medveten om att det inte rekommenderas att lägga in kläderna på hyllorna så har jag mina rutiner för att så gott jag kan undvika att få hem vägglöss och annan ohyra.

Läs mer: Ordning och reda på resan – Att alltid packa upp

azerbajdzjan-baku

Såhär gör jag för att undvika vägglöss

Jag har en tvåstegsraket som jag följer. Alltid och utan undantag. Även om jag bara sover över en natt. Om jag bor femstjärnigt eller billigt. Jag följer också rutinen oavsett om jag bor på hotell i hemma i Sverige eller Norge.

 1. På hotellet är det första jag gör när jag vaknar morgonen efter att leta efter blodfläckar på lakanet. Om man har blivit biten under natten så efterlämnar man pyttesmå blodfläckar på lakanet. Alltså pytte-pyttesmå, så kolla noggrant.

  Vägglössens avföring lämnar också permanenta små svart-gråa fläckar som inte försvinner i tvätten, men är svårt på hotell då samma lakan sällan hamnar på samma rum hela tiden.

 2. När jag kommer hem så åker alla textiler jag har haft med mig på resan in i torkskåpet på 60 grader i 60 minuter. Då dör både levande löss och ägg. Kommer jag hem dagtid går jag direkt från flygbussen till tvättstugan, kommer jag hem sent på kvällen så ställer jag ut väskan på balkongen till jag får tid i tvättstugan.

  När jag säger alla textiler så menar jag absolut alla. Hårsnoddar, handväskor, skor, necessärer, skärp. Och givetvis alla kläder. Kläder som kan tvättas i 60 grader tvättar jag först. Det som inte kan tvättas, som handväskor i skinn med tygfoder, skärp, skor etc åker in torrt i torkskåpet. Det samma gäller de kläder som inte tål tvättas på 60 grader. Även om ett plagg inte tål tvättas på 60 grader, eller måste kemtvättas, så tål det 60-gradigt torkskåp om det är torrt när det hängs in. Och samma funkar också för skinnväskorna eller skinnkläder. Behöver kläderna som bara tål 30 och 40 grader tvättas så gör jag det efter en timme i torkskåpet.

  Självklart åker själva resväskan in i torkskåpet också. Jag får in min modell större genom att öppna den och lägga runt stängerna att hänga på. Är du osäker på om ditt torkskåp håller 60 grader? Lägg in en stektermometer och läs av den efter 30 minuter. Stänger ditt torkskåp automatiskt av sig när allt är torrt? Dränk en stor handduk i vatten och häng in den.

  Om du går direkt från planet till tvättstugan; glöm inte kläderna du har på dig.
azerbajdzjan-baku-gobustan

Vägglöss finns överallt

Som jag nämner ovan; det finns vägglöss överallt. Att bo femstjärnigt är ingen garanti för att inte träffa på dem. Jag antar det är större risk på hostel och sovsalar med många backpackers som rör dig mycket. Men säker för vägglöss kan man aldrig vara; oavsett boendestandard. Det är inte heller så att några länder är säkra; jag har läst flera ställen att just Manhattan kryllar av vägglöss.

Också viktigt att komma ihåg; även om ett rum på ett hotell visar tecken på vägglöss så är inte det lika med att hela hotellet är drabbat.

Hur vägglössen lever och ser ut

 • Vägglössen är blodsugande. Betten ser ut som myggbett och är lätta att förväxla.
 • En vuxen lus är ca fem mm och ser lite ut som en äppelkärna. Färgen är ljusbrun till rödbrun.
 • De lever i väggarna dagtid och på natten kommer de ner i sängen för att kalasa genom att suga blod.
 • Äggen läggs i textiler nära sängen; förtrinnsvis på golvet.
 • Vägglöss kan leva i upp till 18 månader i väggen utan att suga blod, så att flytta från lägenheten är oftast inte en lösning.
 • Resor är vanligaste sättet att få hem vägglöss på men de sprids också via begagnade kläder, kuddar och soffor.
azerbajdzjan-baku

Andra tips för att minimera riken för vägglöss

Detta är min sammanfattning av Anticimex tips för att undvika vägglöss på resa:

 • Låt aldrig resväskan ligga öppen med kläderna i på golvet. Om du måste ha den på golvet; stäng den.
 • Ändvänd aldrig byrå eller lådor. Att hänga på galge verkar vara OK.
 • Förvara kläderna i resväskan och så högt och långt från sängen som möjligt.
 • Skjut aldrig resväskan under sängen; varken med eller utan kläder.
 • Kolla under sängen eller längs madrassens sömmar efter små svarta fläckar. Be att få byta rum om du hittar något.

När du kommer hem är tipsen antingen 60 minuter i 60 graders torkskåp eller torktummel, som jag gör, eller frysa en vecka i -18 grader.

azerbajdzjan-baku

Min syster får hem vägglöss från vår resa

Någon månad efter att min syster Christiane och jag var i Malaysia och Thailand ringde hon mig på jobbet och berättade att hon hade fått vägglöss. Jag minns fortfarande känslan av att hela jag blev helt iskall. Jag skulle direkt vidare till jobbets sommarfest, så jag kunde undersöka hemma först när jag kom hem mitt i natten. Glad i hatten när jag kom hem sprang jag direkt till sovrummet, tände lampan och på riktigt detaljstuderade lakanet i flera minuter. Inte en enda liten blodfläck.

Vid denna tidpunkt var jag bara generellt rädd att få hem vägglöss och det var först efter detta jag maniskt började med mina två punkter ovan. På resan hade Christiane genomgående sina kläder liggande i resväskan, vilken alltid låg på golvet. Jag minns också hur hon några gångar sköt den in under sängen….. Själv packade jag hela tiden upp mina kläder och la in eller hängde de i garderoberna. Och när jag kom hem åkte rubbet i tvättmaskinen, men bara för vanlig tvätt och inte medvetet 60 minuter i torkskåpet.

azerbajdzjan-baku

Men nära ögat var det den gången. Jag har aldrig hittat tecken på vägglöss i hotellsängen morgonen efter. Men om jag skulle göra det, så skulle jag nog inte lita på mitt eget steg 2 med 60 minuter på 60 grader. Då tror jag det skulle bli att åka direkt från Arlanda till Anticimex frysbox för vägglössbekämpning och lämna in allt jag hade med mig för frysbehandling i en vecka. Sen hade jag fått åka hem ifört en sopsäck eller liknande.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Samtliga foton är från Azerbajdzjan, ett toppenland att besöka.

Föregående artikelOs Gemeos – Gatukonst världen runt
Nästa artikelBildbonanza-tajm från Mexiko

16 KOMMENTARER

 1. Sent på bollen här, men ta med ett litet, ihopfällbart ställ i metall till resväskan att stå på i hotellrummet. (Inte mot ngn vägg, utan en bit ut, fritt i rummet) Lössen kan inte klättra upp på metall.

 2. Jag har också fasta rutiner som jag följer. Tittar alltid i sängkläder, madrassens sömmar under sängen och i lister och bord intill sängen. Väskan är alltid stängt, gärna placerad i badkaret. Alla kläder förutom ömtåliga tvättas vid hemkomst i 60 grader (även jeans och bomullsplagg tål denna temperatur!) och därefter in i tumlaren eller torkskåp. Allt som inte kan tvätta fryser jag. Eftersom jag ibland måste hämta mat ur frysen, vilket gör att rumsvarm luft strömmar in, brukar jag förvara mina saker i frysen minst en vecka. Det stora problemet för mig har alltid varit väskan! Den brukar jag dammsuga mycket noggrant. Förr när jag hade bastu åkte den in i en svart sopsäck och rostades i åttio grader. Problemet med mitt torkskåp är att jag inte vet hur varmt det blir – det finns endast alternativ för strykfri och ej stykfri tvätt. Dessutom slår torkskåpet av sig när tvätten är torr. Jag vill därför tacka för det GENIALA tipset att hänga in en blöt handduk. Jag ska även skaffa en ugnstermometer och mäta temperaturen. I USA säljs små värmetält att placera väskan i, men de tycks vara svårare att komma över i Europa och är säkert inte kompatibla med våra eluttag. Men vad ska man med ett tält till när man har ett torkskåp? Jag är glad att jag snubblade över ditt inlägg!

 3. Tror nog inte jag hade velat lägga in skinnväskor etc i torktumlaren, nej. Så du får nog fundera vidare på hur sanera utan torkskåp. Och verkar som du är beviset på att det inte finns så mycket vägglöss i New York som alla säger det gör.

 4. Allra enklast är det ju när man rese på vintern. Då ställer jag bara ut resväskan på altanen i ett välbehövlig antal timmar i fryser ihjäl de små rackarna. (om de nu fanns där)

  • Men inte ens i Norrland är det väl -18 i en hel vecka? På altanen, alltså. Jag kör alltid 60 gradera värme eftersom det bara tar en timme. Frysa tar ju en hel vecka.

  • För övrigt krävs, enligt studier som gjorts, endast 80 timmar i frysen vid -18 grader. Men jag brukar, som du själv säger, köra MINST en vecka.

   • Jag håller med, bättre att ta det för det osäkra och köra en vecka i frysen. Men jag brukar oftast skicka in också det som inte kan tvättas, som skor och handväskor, en timme i torkskåpet. Så det är egentligen sällan jag fryser något.

 5. Är också riktigt riktigt rädd för vägglöss. Kollar alltid lakanen innan jag kryper ner och under kudden. Och det första jag gör när jag kommer hem är att tvätta ALLT. Är det natt när jag kommer och det inte ösregnar så åker rubbet ut på balkongen.

  Har peppar peppar inte fått med mig odjuren hem men bodde på ett ställe på Gili island för ett par år sedan (sista natten då allt var slutbokat) och där såg jag och min vännina lössen. Hade varit på fullmoon party så vi var hemma rätt sent men då det inte fanns några rum sov vi i repan den natten.

  • Skulle själv fått panik om jag kom hem mitt i natten och såg lössen. Hade också sovit i repan. Tur att de inte hade lagt några ägg i ert bagage. Eller att du lyckades tvätta bort äggen när du kom hem.

 6. Riktigt bra tips. En kompis fick vägglöss och kämpade i mer än ett år att få bort dem.
  Jag har dick inget torkskåp. Kläderna kan man kanske lägga i ugnen. Men vad gör man med väskan o andra större grejer? Tips?

  • Hmmmm, kan inte riktigt komma på vad att göra med det som inte får plats i ugnen. Jag vet jag har läst tips på nätet om att dammsuga väskan inuti när man kommer hem och slänga soppåsen. Men det bästa är nog fortfarande att inte ha den på golvet vid sängen på hotellrummen.

 7. Jag har också börjat ställa ut väskor på balkongen om jag kommit hem från en vinterresa och det är minusgrader ute. Har även lagt in saker i frysen (och glömt bort dem, så de har legat i mer än en vecka…). Bra tips det här, tack för det!

  • Helst skulle man ju vilja ha en gigantisk frysbox, där man bara kunde lämna hela resväskan en vecka när man kommer hem. Och inte behöva något i väskan under den veckan…

 8. Oj! Vilka bra tips. Har aldrig tänkt på att ”sanera” när jag kommer hem och har inte råkat illa ut heller (än!). Dock brukar jag låta resväskan stå ute på altanen och luftas efter varje resa. Jag har inget torkskåp men torktumlare. Fast där vill man nog inte lägga skinnväskor så de åker runt?!

  Superbra tips men får fundera på hur det kan lösas utan torkskåp! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here