I dag är det 17 maj. Norges nationaldag. Vad passar då bättre än att ge en införing i hur 17 maj firas i Oslo? För firandet föregår inte alls på det sätt som de flesta svenskar verkar tro. I alla fall inte mitt firande.

Hur man brukar fira 17 maj

Det vanliga är att ett gäng samlas hemma hos någon för champagnefrukost. Denna brukar börja runt klockan 10. Det är ofta knytkalas och vanligt att äta är lax och äggröra, kallskuret, smarriga sallader etc. På bordet brukar det finnas avskurna blommor i rött-vitt-blått, servetter med flaggor etc. Ofta finns det också en gräddtårta med norska flaggan eller röd-vit-blå dekor.

17 maj

Ungefär klockan 13 brukar det vara dags att bege sig till någon servering. Det gäller att ha en bordbokning sen månader tillbaka för den som önskar sitta ner. Populärt för detta är Aker brygge eller Tjuvholmen. Många ställen plockar bort sina bord och hela stället är som en bar; inomhus eller utomhus. Jag och mina vänner samlas alltid på Kunstnernes hus, där hela uteserveringen är som en gigantisk mingelyta. Grünerlökka är också populärt, här är det ofta det enklare att spontant få bord än på Aker brygge och Tjuvholmen.

Klockan 18 stänger Kunstnernes hus. Vi går sällan vidare. Oftast blir det att gå någonstans för att äta middag innan vi går var till sitt, eller så går man hem för middag. Men det finns självklart många som kör en all-nighter på 17 maj.

Datumet 17 maj är ju rörlig veckodag och det är vanlig arbetsdag 18 maj. Jag kan dock tillägga att många väljer att börja firandet med en helkväll 16 maj, då kan man vara lite trött 17 maj; firandet börjar ju tidigt. Men det är inte alls ovanligt att bli väldigt full… Konstigt att se personer i kläder värda upp mot 50 000 kr snubbla omkring eller bäras som en potatissäck över pojkvännens axel. Ja, har sett sistnämnda.

Men paraden då, undrar du nu. Har hon missat det viktigaste?

Och här kommer den stora missuppfattningen in kring hur 17 maj firas. På mig verkar alla svenskar tro att det är paraden som är den stora grejen.

Nej-nej-nej! Paraden är för barnfamiljerna som har barn som går i den, samt sentimentala pensionärer och turister. Jag känner inte en kotte som frivilligt står i fyra-fem timmar på Karl Johans gata för att se barnparaden inklusive kungafamiljen som vinkar från slottsbalkongen.

I paraden går alla Oslo kommuns skolor från första till tionde klass (i Norge är det obligatorisk skola från sex år, så tionde klass är sista året på högstadiet). Jag har stått mina tio år på Karl Johan och i timmar väntat in Maxime, för att vinka i 30 sekunder när hon passerar. Jag kommer aldrig mer att göra detta, om jag inte får barnbarn som går i den eller jag själv blir sentimental pensionär. Troligtvis det senare, då jag antar mina barnbarn kommer gå i skolan i Stockholm

Ofta har skolorna en paradorkester bestående av elever, komplett med uniformer och drillflickor, som går framför sin skola. Här spelas nationalsången och annan marschmusik.

Läs mer: Jag firar 17 maj som treåring

För skolbarnen börjar firandet redan 07:30, med flagghissning på skolan till nationalsången. Sen marscherar de till stan för att ansluta till paraden. Efter paraden samlas barnen igen i sin skolgård, för säckhoppning, spiktävling, dragkamp, äggstafett etc. Och mängder med glass. På 17 maj får barnen äta så många glassar de orkar, det är sen gammalt.

Och detta med folkdräkter

En folkdräkt heter på norska bunad. Det finns flera tusen varianter och modeller, utifrån var man eller släkten kommer från. För den som äger en bunad är detta det givna att ha på sig på 17 maj. Det är också många män som har bunad. I övrigt är det klänning som gäller för damerna; gärna i en eller flera av färgerna rött, vitt eller blått, och mörk kostym med slips för mannen.

Att äga en bunad är en statussymbol och de som äger en brukar bära den med stolthet. Sen finns det de som känner att bunad inte är ens stil och aldrig skulle ta på sig denna utstyrsel. Jag är en av dessa. Men Maxime har en Oslobunad, som är bland de snyggare.

oslo-norge-17-maj-1974

Och hur firar Norge i år, corona och allt

I år är paraden inställd; för första gång sen andra värdskringet då tyskarna inte tillät nationaldagsfirande. Utöver det har den aldrig ställts in tidigare. Kunstnernes hus har stängt, deras grej är många gäster och trångt mingel. Vi har skippat att ens försöka boka någon annanstans, dels är det stort tryck på de ställen som finns och redan fullbokat, dels känns det som vi kan klara oss utan okontrollerade och fulla personer i år.

Vi är ett litet gäng som ska samlas hos en väninna. Det blir champagnebrunch i stället för frukost, när vi inte ska vidare ser vi ingen orsak att gå upp arla morgon. Jag har köpt kycklingvingar och har bakat Oreo cupcakes. Skolornas orkestrar går i år runt i sitt lokalområde och spelar och klockan 14 ska den komma till parken nedanför min väninnas lägenhet. Då blir det att coronavinka från balkongen.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMina bästa resetips och resehacks
Nästa artikelBintan Island i Indonesien – Solsemester ett stenkast från Singapore

5 KOMMENTARER

  1. Så kul att läsa det här inlägget och inse att jag är en av dom som ändå trott att det var paraden som var den stora grejen med firandet. Samtidigt så har paraden alltid varit den stora grejen med firandet för min egen del. När jag gick i grundskolan så åkte vi alltid över till Norge, en bussresa på drygt 19 mil. Vi firade med skolan i Manndalen. Jag minns att det var en ganska stor grej ändå, när man var sådär liten. Minns dock inte att vi fick äta obegränsat med någon glass, haha. Däremot köpte vi alltid med oss Nugatti till bussresan hem.

    • 19 mils bussresa är att gå all in för firandet! Jag förstår att avståenden är längre i Norrland men jag är i alla fall imponerad. När man for i skolan är ju paraden och lekarna på skolgården grejen, så inte konstigt att du som har varit med trodde det var så för alla. Gissar också att det är lite olika utanför storstäderna.

  2. Intressant att läsa. Känns som lite tungt firande ändå. Det där med champagnefrukost är inte för amatörer, om man sen ska hålla hela dagen. 🙂

    • Jo alltså, firandet är inte för amatörer. Det är väldigt många som blir väldigt fulla. Det går ju att skippa alkoholen till frukosten eller dricka sakta. I år drack jag extremt lite och var så gott som nykter när jag kom hem kl 20. Men det hade mycket att göra med att vi bara var hemma hos en väninna, blev inte samma stämning då.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here