I dag Àr det 17 maj. Norges nationaldag. Vad passar dÄ bÀttre Àn att ge en införing i hur 17 maj firas i Oslo? För firandet föregÄr inte alls pÄ det sÀtt som de flesta svenskar verkar tro. I alla fall inte mitt firande.

Hur man brukar fira 17 maj

Det vanliga Àr att ett gÀng samlas hemma hos nÄgon för champagnefrukost. Denna brukar börja runt klockan 10. Det Àr ofta knytkalas och vanligt att Àta Àr lax och Àggröra, kallskuret, smarriga sallader etc. PÄ bordet brukar det finnas avskurna blommor i rött-vitt-blÄtt, servetter med flaggor etc. Ofta finns det ocksÄ en grÀddtÄrta med norska flaggan eller röd-vit-blÄ dekor.

17 maj

UngefĂ€r klockan 13 brukar det vara dags att bege sig till nĂ„gon servering. Det gĂ€ller att ha en bordbokning sen mĂ„nader tillbaka för den som önskar sitta ner. PopulĂ€rt för detta Ă€r Aker brygge eller Tjuvholmen. MĂ„nga stĂ€llen plockar bort sina bord och hela stĂ€llet Ă€r som en bar; inomhus eller utomhus. Jag och mina vĂ€nner samlas alltid pĂ„ Kunstnernes hus, dĂ€r hela uteserveringen Ă€r som en gigantisk mingelyta. GrĂŒnerlökka Ă€r ocksĂ„ populĂ€rt, hĂ€r Ă€r det ofta det enklare att spontant fĂ„ bord Ă€n pĂ„ Aker brygge och Tjuvholmen.

Klockan 18 stÀnger Kunstnernes hus. Vi gÄr sÀllan vidare. Oftast blir det att gÄ nÄgonstans för att Àta middag innan vi gÄr var till sitt, eller sÄ gÄr man hem för middag. Men det finns sjÀlvklart mÄnga som kör en all-nighter pÄ 17 maj.

Datumet 17 maj Ă€r ju rörlig veckodag och det Ă€r vanlig arbetsdag 18 maj. Jag kan dock tillĂ€gga att mĂ„nga vĂ€ljer att börja firandet med en helkvĂ€ll 16 maj, dĂ„ kan man vara lite trött 17 maj; firandet börjar ju tidigt. Men det Ă€r inte alls ovanligt att bli vĂ€ldigt full… Konstigt att se personer i klĂ€der vĂ€rda upp mot 50 000 kr snubbla omkring eller bĂ€ras som en potatissĂ€ck över pojkvĂ€nnens axel. Ja, har sett sistnĂ€mnda.

Men paraden dÄ, undrar du nu. Har hon missat det viktigaste?

Och hÀr kommer den stora missuppfattningen in kring hur 17 maj firas. PÄ mig verkar alla svenskar tro att det Àr paraden som Àr den stora grejen.

Nej-nej-nej! Paraden Àr för barnfamiljerna som har barn som gÄr i den, samt sentimentala pensionÀrer och turister. Jag kÀnner inte en kotte som frivilligt stÄr i fyra-fem timmar pÄ Karl Johans gata för att se barnparaden inklusive kungafamiljen som vinkar frÄn slottsbalkongen.

I paraden gÄr alla Oslo kommuns skolor frÄn första till tionde klass (i Norge Àr det obligatorisk skola frÄn sex Är, sÄ tionde klass Àr sista Äret pÄ högstadiet). Jag har stÄtt mina tio Är pÄ Karl Johan och i timmar vÀntat in Maxime, för att vinka i 30 sekunder nÀr hon passerar. Jag kommer aldrig mer att göra detta, om jag inte fÄr barnbarn som gÄr i den eller jag sjÀlv blir sentimental pensionÀr. Troligtvis det senare, dÄ jag antar mina barnbarn kommer gÄ i skolan i Stockholm

Ofta har skolorna en paradorkester bestÄende av elever, komplett med uniformer och drillflickor, som gÄr framför sin skola. HÀr spelas nationalsÄngen och annan marschmusik.

LÀs mer: Jag firar 17 maj som treÄring

För skolbarnen börjar firandet redan 07:30, med flagghissning pÄ skolan till nationalsÄngen. Sen marscherar de till stan för att ansluta till paraden. Efter paraden samlas barnen igen i sin skolgÄrd, för sÀckhoppning, spiktÀvling, dragkamp, Àggstafett etc. Och mÀngder med glass. PÄ 17 maj fÄr barnen Àta sÄ mÄnga glassar de orkar, det Àr sen gammalt.

Och detta med folkdrÀkter

En folkdrÀkt heter pÄ norska bunad. Det finns flera tusen varianter och modeller, utifrÄn var man eller slÀkten kommer frÄn. För den som Àger en bunad Àr detta det givna att ha pÄ sig pÄ 17 maj. Det Àr ocksÄ mÄnga mÀn som har bunad. I övrigt Àr det klÀnning som gÀller för damerna; gÀrna i en eller flera av fÀrgerna rött, vitt eller blÄtt, och mörk kostym med slips för mannen.

Att Àga en bunad Àr en statussymbol och de som Àger en brukar bÀra den med stolthet. Sen finns det de som kÀnner att bunad inte Àr ens stil och aldrig skulle ta pÄ sig denna utstyrsel. Jag Àr en av dessa. Men Maxime har en Oslobunad, som Àr bland de snyggare.

oslo-norge-17-maj-1974

Och hur firar Norge i Ă„r, corona och allt

I Är Àr paraden instÀlld; för första gÄng sen andra vÀrdskringet dÄ tyskarna inte tillÀt nationaldagsfirande. Utöver det har den aldrig stÀllts in tidigare. Kunstnernes hus har stÀngt, deras grej Àr mÄnga gÀster och trÄngt mingel. Vi har skippat att ens försöka boka nÄgon annanstans, dels Àr det stort tryck pÄ de stÀllen som finns och redan fullbokat, dels kÀnns det som vi kan klara oss utan okontrollerade och fulla personer i Är.

Vi Àr ett litet gÀng som ska samlas hos en vÀninna. Det blir champagnebrunch i stÀllet för frukost, nÀr vi inte ska vidare ser vi ingen orsak att gÄ upp arla morgon. Jag har köpt kycklingvingar och har bakat Oreo cupcakes. Skolornas orkestrar gÄr i Är runt i sitt lokalomrÄde och spelar och klockan 14 ska den komma till parken nedanför min vÀninnas lÀgenhet. DÄ blir det att coronavinka frÄn balkongen.


Följ Ladies Abroad pÄ Facebook och Bloglovin för att inte missa nya artiklar!

5 KOMMENTARER

  1. SÄ kul att lÀsa det hÀr inlÀgget och inse att jag Àr en av dom som ÀndÄ trott att det var paraden som var den stora grejen med firandet. Samtidigt sÄ har paraden alltid varit den stora grejen med firandet för min egen del. NÀr jag gick i grundskolan sÄ Äkte vi alltid över till Norge, en bussresa pÄ drygt 19 mil. Vi firade med skolan i Manndalen. Jag minns att det var en ganska stor grej ÀndÄ, nÀr man var sÄdÀr liten. Minns dock inte att vi fick Àta obegrÀnsat med nÄgon glass, haha. DÀremot köpte vi alltid med oss Nugatti till bussresan hem.

    • 19 mils bussresa Ă€r att gĂ„ all in för firandet! Jag förstĂ„r att avstĂ„enden Ă€r lĂ€ngre i Norrland men jag Ă€r i alla fall imponerad. NĂ€r man for i skolan Ă€r ju paraden och lekarna pĂ„ skolgĂ„rden grejen, sĂ„ inte konstigt att du som har varit med trodde det var sĂ„ för alla. Gissar ocksĂ„ att det Ă€r lite olika utanför storstĂ€derna.

  2. Intressant att lĂ€sa. KĂ€nns som lite tungt firande Ă€ndĂ„. Det dĂ€r med champagnefrukost Ă€r inte för amatörer, om man sen ska hĂ„lla hela dagen. 🙂

    • Jo alltsĂ„, firandet Ă€r inte för amatörer. Det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga som blir vĂ€ldigt fulla. Det gĂ„r ju att skippa alkoholen till frukosten eller dricka sakta. I Ă„r drack jag extremt lite och var sĂ„ gott som nykter nĂ€r jag kom hem kl 20. Men det hade mycket att göra med att vi bara var hemma hos en vĂ€ninna, blev inte samma stĂ€mning dĂ„.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here