I helgen som var drack jag afternoon tea på Tea & Garden, vid Vasaparken i Stockholm. Det är flera ställen i stan som serverar afternoon tea men inte många andra med brittiskt känsla över det hela. Och kan jag inte resa till England på riktigt får jag fantasiresa genom att uppsöka brittisk stämning och interiör hemmavid.   

Generellt om afternoon tea

Jag har ett något kluvet förhållande till afternoon tea. Detta brittiska fenomen med te, snittar och scones. Jag tycker om scones. Mycket! Varm dricka är inget jag självmant uppsöker men jag dricker te om någon ställer det framför mig. Kryddigt te är att föredra, så den värsta beska tesmaken försvinner. Snittarna tycker jag tyvärr oftast är mjukt och degigt bröd med mindre spännande fyllning. Antar jag är för lite brittisk för att uppskatta dessa.

Men jag tycker afternoon tea är en festlig grej och jag älskar att maten serveras på våningsfat. Våningsfat ❤ Det känns alltid som något speciellt med afternoon tea.

Men sen har vi priset… Afternoon tea är som julbord, jag har aldrig ätit varken det ena eller det andra utan att ha känt mig rånad när notan kommer. För båda är orimligt dyrt i Stockholm och egentligen inte värt pengarna, enligt mitt tycke. Ändå äter jag både afternoon tea och julbord gång efter gång.

Afternoon tea på Garden & Tea

Med allt detta sagt, scones är verkligen min grej. I Cornwall fick jag mitt livs godaste scones och jag brukar då och då tänka tillbaka på dem och det vattnas i munnen. Varje gång jag drömmer om scones tänker jag också på att jag vill testa Garden & Teas variant. Efter en kommentar från Charlotta med bloggen Bara brittiskt, när att jag hade ätit Sunday roast och vi kom in på scones, blev suget för stort. Nu skulle det ätas scones i Stockholm.

Jag bokar bord bara dagen innan, för tre personer klockan 14 en söndag. Tea & Gardens sittningar börjar klockan 12, 14 och 16 och sittningstiden är en timma och 45 minuter. När jag nu ser bokningarna framåt hade jag nog tur och fick tag på en avbokning, för det är ganska bokad. Lokalen är inte väldigt stor, jag uppskattar runt sju bord inomhus. På sommaren finns också en bakgård, så då är borden fler att tillgå.

Läs mer: Afternoon tea på Svenskt tenns tesalong

Det finns tre olika menyer att välja mellan:

  • Professor Higgins. Två scones med clotted cream, hallonsylt, äppel- och kanelmarmelad samt lemon curd. Priset är 155 kronor.
  • Eliza Doolittle. Scones enligt ovan, samt med tre snittar och en chokladbit. Priset är 230 kronor.
  • Ascot Delight. Scones och snittar enligt ovan, samt en tårtbit och två sorters sorbet. Priset är 280 kronor.

Ett glas cava kostar 79 kronor och en flaska 349 kronor. Sherry kostar 59 kronor glaset.

Vi tre går för en Professor Higgins och två Eliza Doolittle, där vi delar allt.

Scones, snittar och te

Vi får komma fram och lukta på tesorterna för att bestämma oss. Jag går för en rooibos med apelsin och kaktus, som luktar mycket apelsin.

Vi får in var sin kanna te, i finaste porslinet med rosa blommor. Känns väldigt brittiskt. Sen kommer snittarna, som serveras oss på tallrikarna. Sekunden efter kommer höjdpunkten; nämligen våningsfatet med scones och tillbehöret.

Mina två snittar är med cheddarost med ärtskott respektive fetaoströra med soltorkad tomat. Helt OK men för mig är detta bara uppvärmningen. Nu är det dags att gå loss på sconsen! Mums.

Läs mer: Ett stenkast bort – Sthlm Brunch Club

Varje scones är ganska hög och med det goda tillbehöret delar jag båda mina i tre delar. Jag lägger först Tea & Gardens egen clotted cream på alla tre, sen tar jag hallonsylt på en, äppelmarmelad på en och lemon curd på den tredje. Nu är jag i mitt esse!

Det ingår påfyllning av tillbehöret och tur är det, för jag tror vi tre äter fyra skålar clotted cream och vi får också be om påfyllning av äppelmarmeladen och lemon curd. Lemon curd blir min favorit, men det är sen gammalt att jag älskar detta. Syrligt och sött i kombination med grädden. Mums. Sconsen är saftiga och goda och jag är väldigt nöjd. De är bakade på plats och både marmeladerna, clotted cream och lemon curd är hemmagjorda, likaså snittarna.

Kostnad på Tea & Garden

Apelsin- och kaktusteet faller mig också väl på läppen och jag dricker upp varje droppe. Klockan går alldeles för snabbt och plötsligt är sittningstiden över. Vi går till till kassan för att betala, sen ser vi lite på krukor, kuddar och tekoppar i afärrsdelen innan vi går ut i kylan.  

Kostanden per person blev 205 kronor, eftersom vi mixade från två olika menyer. För första gången i mitt liv kände jag mig inte rånad när jag betalar för afternoon tea. Jag kommer att återvända till Tea & Garden för deras goda scones men personligen kommer jag att hoppa snittarna nästa gång. Men det är bara för att jag inte gillar brittiska snittar. Båda mina väninnor tog skagenröra samt pastej med saltgurka och de var väldigt nöjda.  


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSommar på Svalbard dag 5 – Val, valross och kameran går sönder mitt i det hela
Nästa artikelFlorens – 14 bästa tips för vad att se och göra

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here