Vår guide till vad att se, göra, äta och dricka i Florens. En toppenstad i sig, som ett fruktfat för den konst- och arkitekturintresserade. Men i Florens går det också att äta och dricka väldigt gott utanför turistställen, så vi har inkluderat flera restaurangtips. Staden är också en perfekt bas för den som vill utforska övriga Toscana och göra dagsutflykter.

1. Katedralen Santa Maria del Fiore – Kupolen, klockstapeln, baptisteriet

Katedralen Basilica di Santa Maria del Fiore är enorm, imponerande och mäktig. Den har plats för 30 000 personer och var vid färdigställandet världens största. Som sig vanligt i Italien går den också under det enklare namnet Il Duomo.

Det är gratis att gå in i själv kyrkan och tur är det för detta besök är snabbt genomfört. Santa Maria del Fiore är väldig sparsmakad på insidan, förutom kupolens insida som är överdådigt utsmyckad.

Kupolen

Det är 463 trappsteg att gå upp de 92 metrarna och ingen hiss. Då kommer du till toppen av kupolen och utsikten är fantastisk. På väg upp går du via en inomhus avsats precis under kupolen och kan beundra målningarna. En biljett kostar ca €20 och du köper till en särskild slottid, där du får börja fem minuter innan och fem minuter efter. Missar du din slottid är biljetten förbrukad. Jag var uppe i kupolen första gången jag var i Florens men hoppade andra gången.

Klocktornet

Klocktornet, klockstapeln eller campanilen på italienska; kärt barn och många namn etc. Den långsmala byggnaden är i alla fall 82 meter hög och 15 meter bred, med 414 trappsteg och ingen hiss här heller. Första gången jag var i Florens var jag uppe i både klocktornet och kupolen men om du ska välja bara en tycker jag att campanilen är det givna valet. Varför? För att du ser kupolen och kyrkan härifrån. Utsikten generellt är också magnifik.

Det är två avsatser att stanna till vid på väg upp och eftersom utsikten till katedralen är ganska olik från de tre rekommenderar jag att stanna till vid alla. Biljett måste köpas innan och den kostar ca €25. Det är slottider också upp i klockstapeln, samma regler gäller.

Baptisteriet

Det finns också ett sexkantigt baptisteri. Hit är det sällan kö och det kostar bara $5 att gå in. Jag var här inne första gången jag var i Florens, beroende på känd byggnad med bronsportar jag ville se.

Den officiella biljetten till alla delar av Il Duomo köper du här. Ja, det är dyrt men absolut värt. Det finns en uppsjö av ännu dyrare biljetter att köpa via Get Your Guide etc., där de gör reklam för ”skippa kön”. Dessa biljetter är helt onödiga att köpa, om du köper din biljett i tid via hemsidan ovan. Är det slutsåld via länken ovan kan de dyrare biljetterna vara lösningen. Och under högsäsong behöver du absolut förhandsköpa biljetten dagar i förväg, och gärna någon vecka.

2. Bron Ponte Vecchio

Självklart ska du se den kända överbyggda bron Ponte Vecchio. Där från början stadens slaktare höll till, för att senare tas över av guldsmederna. Numera värsta turistfällan att gå över. Ponte Vecchio avnjutes bäst på avstånd och då är bron riktigt fin.

3. Torget Piazza della Signoria

Piazza della Signoria är torget som både Palazzo Vecchio och Uffizimuseet ligger vid. På platsen finns en stor, och på kvällstid, upplyst Neptunfontän. Den öppna Loggia dei Lanzi innehåller ett utomhus skulpturgalleri, med flera antika skulpturer. Som sig hör och bör på ett italienskt torg finns både en och flera serveringar.

Framför Palazzo Vecchio står Michelangelos berömda staty av David.

4. Museet och tornet Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio innehåller i dag ett konstmuseum. Men det finns också ett 94 meter högt utsiktstorn! Jag har inte varit i museet men var uppe i tornet båda gångarna jag var i Florens. Första gången var en fantastisk upplevelse och andra gången var upplevelsen ganska dålig. Senast fick vi gå upp i grupp. Vi fick ca tre minuter på första avsatsen. På toppen radade vakten upp alla besökare i kö för att ta en selfie framför katedralen Il Duomo. Sen var det slut och vi tvingades ner igen. Jag vet inte om detta hade med coronarestriktioner att göra och kommer tas bort igen. Första gången fick vi gå upp och ner själv, i eget tempo, och stanna så länge vi ville.

Läs mer: Palazzo Vecchio och Piazza della Signoria

5. Museet Uffizi

Uffizimuseet är en konstklassiker av de stora. Självklart skulle Viveca och jag dit första gången jag var i Florens. Där inne var det knökfullt och jag blev igen påmind om att inomhus bildmuseer inte är min grej. Den mest kända tavlan är Bottichellis Venus. Då vi var där renoverades Bottichellirummet och Venus hängde i ett hörn, bakom en dörr. Förhandsinköp av biljetter är ett must. Helst veckor innan.

För mig var Uffizimuseets största behållning caféets stora terrass med fin-fin utsikt till Palazzo Vecchio. Och utsikt är viktigt.

6. Bra restauranger

Jag åt extremt väldigt supermumsigt gott i Florens. Dessa ljuvligheter förtjänade alldeles egen artikel.

Läs mer: Mina bästa restaurangtips för Florens

7. Kyrkor

Utöver Il Duomo finns det självklart en uppsjö av andra kyrkor i Florens. Här kommer tre av dem; alla värt ett besök både utvändigt och invändigt. Och när du kommer ut igen kan du köpa en glass och sitta på någon av alla bänkar som brukar finnas på platserna framför kyrkorna.

Santa Croce

Basilica de Santa Croce ligger i området med samma namn, ett stenkast öster om citykärnan. Jag har varit inne i kyrkan men minns den mest som kyrkan jag alltid såg från alla torn jag var uppe i. Vacker stenfasad i svart och vit marmor och stor gård på insidan.

Santa Maria Novella

Basilica de Santa Maria ligger lite väster om citykärnan, nära tågstationen. Också flådig fasad i svart-vit marmor, stor gård och vackra himlavalv.

San Lorenzo

Basilica de San Lorenzo var den mäktiga Medici-familjens kyrka och den är enorm. Mest intressant tycker jag biblioteket är, med sitt vackra kupoltak och maffiga trappa. Var beredd på att biblioteket är pyttelitet.

8. Gatukonst

Florens har en stor och intressant gatukontscen, så håll ögonen öppna där du går runt. Finns förresten också lite i andra städer i Toscana.

Läs mer: Clet Abraham med trafikskyltarna och Exit Enter med de röda ballongerna – Fem år senare

9. Stadsdelen Santo Spirito

Santo Spirito är en trevlig stadsdel som ligger i området Oltrarno, dvs andra sidan av floden Arno. Den mindre turistiga sidan. Här finns trevliga torget vid samma namn som stadsdelen, dvs Piazza de Santo Spirito, samt Palazzo Pitti med Giardino di Boboli och flera goda restauranger. Se länken under Restauranger ovanför för dessa.  

Ett annat tips är mysiga torget Piazza della Passera, som fortfarande har en genuin italiensk känsla.

10. Museet Palazzo Pitti och parken Giardino di Boboli

Palazzo Pitti, med den tillhördande parken Giardino di Boboli, är en av höjdpunkterna att besöka i Florens. Ett enormt renässansplats som påbörjades av familjen Pitti och som köptes av den rivaliserande familjen Medici då Pittifamiljens överhuvud dog. Jag har varit två gångar i parken och en gång i palatset, som ligger precis vid stadsdelen Santo Spirito. Väldigt skönt med en stor park att promenera runt i, Florens är trots allt en storstad.

Läs mer: Palazzo Pitti och Giardino di Boboli

11. Museet Palazzo Medici-Riccardi

I Palazzo Medici bodde under generationer Florens mäktigaste familj Medici. Palatset ligger lättillgängligt centralt i staden, ett stenkast från familjens kyrka San Lorenzo. Det påbörjades år 1444 och brukar räknas som Florens första renässansbyggnad. Medicifamiljen flyttade senare till Palazzo Pitti (ovan) och under 1660-talet såldes palatset till familjen Riccardi, därav namnet.

I dag är palatset i sig ett mycket bra exempel på välbevarad barockinteriör och har en trädgård som innehåller en samling med både moderna och historiska skulpturer.

12. Saluhallen Marcato Centrale

Trevlig saluhall mitt i stan, där hela övervåningen utgörs av restauranger. Viveca och jag åt på Marcato Centrale två gångar vid första besöket, mao extra gott. Öppet 10 till 16 på vardagar och 10 till 18 fredagar till söndagar.

13. Sola och bada i utomhuspool

Andra gången i Florens hade jag sett till att boka ett hotell med takpool. Första gången gjorde jag ett lägenhetsbyte via Home Exchange. Lägenheten vi lånade låg mitt i stan och pool fanns givetvis inte. Då fick vi hitta ett offentligt bad; Le Pavoniere. Helt OK bassäng och med en enklare restaurang. Det tar ca 30 minuter att gå från centrala Florens.

14. Dagsutflykter från Florens

Hela Toscana kryllar av trevliga städer och små byar. Även om Florens är mycket angenäm vill du också se flera av Toscanas pärlor, antar jag.  

Siena

Siena är en mindre toskansk stad, en dryg timme bort och perfekt för en dagsutflykt. Jag tyckte extremt mycket om staden, som också passar att stanna till i över natten. Vilket jag gjorde andra gången jag var där.

Läs mer: En dagsutflykt till Siena

Bologna

Bologna är en stor stad men har en väldigt mysig gammal stadskärna och många butiker. 45 minuter med snabbtåg från Florens. Efter en tråkig promenad från tågstationen tyckte jag bara bättre och bättre om staden.

Läs mer: En dagsutflykt till Bologna

Pisa

Pisa, med det lutande tornet, ligger också bara en dryg timme med snabbtåg från Florens. Till trots för grundlig research tyckte jag inte staden har så mycket mer att bjuda på utöver det lutande tornet med tillhörande katedral. OK stad men inte min favorit i Toscana. Men tornet är ju kul att ha sett och jag anser det var värt turen i sig. Kom ihåg att boka biljetter till lutande tornet månader innan, de tar extremt snabbt slut.

Läs mer: En dag i Pisa


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAfternoon tea på Tea & Garden i Stockholm
Nästa artikelBadtofflor i lådan och tre trevliga hotell

2 KOMMENTARER

  1. Åh jag har alltid velat åka till Florens! Det verkar finnas så mycket att se och göra där, och staden ser så vacker ut! Hoppas få åka dit i framtiden!😊

    • Florens är en ovanligt vacker stad, så hoppas du kommer dit någon gång. Om du inte redan vet; det är väldigt bra och enkelt att åka tåg i Italien och Florens ligger bra till att kombinera med andra städer. Om jag inte minns fel tog det två timmar till Venedig och 90 min till Rom.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here