Att jag gillar hotell med dramatisk och maximalistisk inredning borde inte komma som någon överrakning. Mönstrad tapet, sammet, guld, mustig lila eller grönt och bordellrött. Blommor och överdådighet. Ja tack, nu pratar vi.

Min väninna Viveca och jag har pratat om Görvälns slott några gånger, det som har stoppat oss är att man behöver bil för att ta sig dit. När Viveca i under förra veckan hörde av sig och sa att det under sommaren går buss, och att hon hade hottat ett prisvärt erbjudande, så var det bestämt. Två dagar senare checkade vi in.

Görvälns slott

Slottet består av en huvudbyggnad med två flyglar, vilka uppfördes under 1600-talet för Erik Oxenstiernas änka. Görvälns slott ritades av Jean de la Vallé, mest känt för Riddarhuset och Karlbergs slott i Stockholm. Ut från slottet anlades två alléer av lindar, en mot viken och en bakom slottet.

I dag har hotellet rum i de båda flyglarna, men också i de närliggande byggnaderna Solbacka krog och Villa Solbacken väster om badviken samt Trädgårdsmästervillan och Villa Bleckhornet öster om huvudbyggnaden. I huvudbyggnaden ligger receptionen och restaurangen Galleriet, där frukosten serveras. På övervåningen ligger de fina salongerna, som tyvärr var uthyrd för fotografering då vi var där.

Rummen på Görvälns slott

Rumstyperna på Görvälns slott är:

 • Enkelrum
 • Dubbelrum small
 • Dubbelrum standard
 • Dubbelrum superior
 • Deluxerum
 • Gran deluxe

Viveca och jag bor i var sitt dubbelrum small i Solbacka krog. Jag på första våningen med två fönster och utsikt mot viken och Viveca en trappa upp med blommig tapet och plats för en liten sittgrupp.

Sängarna är sköna och från Milli Notti, kuddarna fluffiga och lakanen krispiga. Jag sover som en prinsessa.

Omgivningarna vid slottet

Vi vill maxa vår slottsupplevelse och tar en buss så att vi är framme strax efter kl 13. Vi har tur, våra rum är klara och vi kan checka in. Efter mycket oooohhhhh och åååhhhh över rummet, samt en och annan bild tagen, beger vi oss ner till viken och den lilla stranden. Vädret är mycket tilltalande och vi ligger kvar några timmar.

När vi känner oss redo för nya upplevelser bestämmer vi oss för att utforska slottsomgivningarna. Längs med stigarna finns modern konst i form av ett mosaiköga i berget, ett betongklot på gräsmattan och en tegelstensobelisk ovanpå berget.

Bakom slottet och norr om allén ligger den röda ladan och här finns också en gammal stallbyggnad samt flera vagnsbyggnader. Söder om allén ligger Görvälns kolonilotter.

En halvtimmes promenad bort ligger Görvälnsbadet, som från vad vi kunde se från bussen såg det ut som ett väl upparbetat och större badplats. Det finns också fler promenadslingor i området, där det går att få en karta i receptionen.

Det är inte svårt att hitta något att spendera tiden på, om jag får säga så.

Görväln slotts cavakulle

Vår korta promenad slutar i en fin guldfiskdamm nära huvudbyggnaden, bara ytterligare några steg så är vi framme vid alla solstolar som utgör baren Cavakullen. Mycket intressant. Görvelns slott har egengjord limoncello och gör bland annat en sprits på denna. Tyvärr är limoncellon slut, så det blir igen en fläder spritz. En drink jag inte dricker ofta, men som jag bara dagar innan drack med Maxime i Båstad.

Läs mer: En helg i Båstad

Efter att ha suttit i solen och njutit av drinken går vi båda tillbaka till rummet för lite häng där och piffande inför middagen.

Middag på Poppy´s

Görvälns slott har sommartid utomhusrestaurangen Poppy´s och här ska vi äta vår middag. Vi kan välja mellan att sitta under öppen himmel bland färgglada parasoller eller inne i tältet. Vi väljer sistnämnda då det var mest ombonat och mysigt.

Till förrätt delar vi på en charkbricka, på väldigt goda spanska charkuterier och en ost. Till huvudrätt delar vi igen, denna gång från grillmenyn, det blir fisken dorade mallorquin och gambas al aljo. Båda serveras med grillade grönsaker, grillad citron och grönt smör.

Maten är verkligen supergod och vi blir precis lagom mätta. Fast det låter gott med efterrätt så skippar vi detta. Miljön på Poppy´s är perfekt och servicen är också bra.

När vi lämnar Poppy´s strax efter halv tio möts vi av världens solnedgång över Mälaren. Magiskt vackert.

Morgonpromenad runt udden

Jag är som vanligt tidigt uppe och Viveca gillar att sova lite längre. Jag går därför en promenad innan frukost. Vid badviken öppnar jag porten in till hagen, med en skylt som säger Välkommen. Jag går längsmed vattnet, den redan varma morgonsolen kommer ned mellan de öga träden. Här och var finns offentliga grillplatser, där kommunen värkar lägga ut ved! Vid en av dessa har jag perfekt utsikt till höghusen i Kungsängen; verkligen två olika miljöer.

Där udden slutar ligger det lilla Bruketbadet, och ett stenkast bort ligger både Café Bruket och en skidbacke. Den blåa promenadslingan fortsätter nu egentligen in i skogen och tillbaka till slottet, men jag vill gå längs vattnet och vänder och går samma väg tillbaka.

Frukost i Galleriet

Strax efter nio kliver jag in i Galleriet för att inta frukost. Det är inte alls många andra gäster där och jag väljer det perfekta bordet.

Jag plockar på mig hela frukosten på en gång, jag gillar att kunna äta utan att resa på mig flera gånger. Nybakat bröd, skivad kalkon, färskost, bacon och champinjoner från det varma, en god lagrad ost och en bit brie. Croissant och färsk frukt på en andra tallrik och nygräddade plättar i en skål.

Utbudet av juicer är imponerande, jag väljer klassikern apelsin och en god grön variant samt tar med en hemgjord smoothie i minikanna.

Mycket fräsch och välsmakande frukost, Viveca och jag är de sista gästerna som lämnar frukosten när de håller på att duka av över en timme senare. Jag älskar hotellfrukostar.

Vi vill maxa vår tid också utcheckningsdagen. Viveca går samma runda som jag gjorde innan frukost, själv hänger jag på rummet en sista tid. Vi träffas igen och går till de blommande kolonilotterna, innan vi går tillbaka till stranden för sol och bad.

Strax efter klockan 15 sätter vi oss på bussen hem igen. Det är förresten ganska absurd hur den stora SL-bussen kör omkring på den smala grusvägen mellan ladan och stallet.

Tips och att hitta till Görvälns slott

 • Görvälns slott ligger i Järfälla kommun. Det tar 30 minuter med bil från centrala Stockholm.
 • Åker du kommunalt så är det pendeltåg till Jakobsbergs station och buss som gäller. Sommartid går buss 564Y fram till slottet, men den går bara några gånger per dygn så kolla tiderna noggrant. Övrig del av året går buss 564V, med 25 minuters promenad sista sträckan. Men jag ser också att en Uber från Jakobsberg till Görvelns slott kostar ca 125 kronor, det är ju klart lockande.
 • Ett dubbelrum small, som vi båda bodde i, kostar från 2300 kr på hotellets egen hemsida. Rummet är absolut tillräckligt rymligt för två personer. Då och då har de erbjudanden, håll utkik på hemsidan efter dessa eller skriv upp dig för nyhetsbrev.
 • Det säljs paket med middag, vi betalade dock middagen vid sidan om. Maten var väldigt god och när du ändå är på slottet vill du inte åka någonstans för middag. Jag såg inte ens en pizzeria i närheten.
 • Slottsomgivningarna är välbesökta, båda av de som motionärer, promenerande och det är också besökare utanför hotellet som kommer till stranden.
 • Och sist; vad är så en görvel? Det är inte er sak, utan namnen på fjärden som slottet ligger vid. Alltså en del av Mälaren.

Andra svenska överdådiga och maximalistiska hotell som jag har bott på:

Thorsskogs slott utanför Göteborg
Hotell Pigalle i Göteborg
Hotell Bellora i Göteborg
Hotell Dorsia i Göteborg


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEn helg i Båstad
Nästa artikelJaha – Då har man blivit fågelintresserad

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here