Ostuni är en av italienska Apuliens medeltida vita städer på en höjd. Innan jag bokade en flygbiljett till Brindisi på den italienska klacken, och i en Facebookgrupp frågade efter tips i området, så hade jag varken hört talas om Ostuni i synnerhet eller städerna på kullarna i allmänhet. 

Men redan efter en mycket kort blick på härligheten visste jag att hit skulle vi.

Ostunis historia

Nuvarande Ostuni påbörjades ca år 1000, med en kyrka, som tyvärr inte finns kvar, på kullens topp. Som så många andra medeltida städer så säkrades denna med en ringmur, där lyckligtvis stora delar fortfarande finns kvar. Men det var först under den italienska renässansen, dvs 1500-talet, som staden växte. Hertiginnan Isabella av Bari, som ärvde staden 1507, var en beskyddare av konst och litteratur och många humanister flyttade till Ostuni. Det var också under denna perioden som kostymen blev för trång och Ostuni expanderade utanför muren och kullen.

Medeltida Ostuni på höjden

Längst upp på kullen ligger La Cattedrale och den välvda passagen Arco Scopa. Sistnämnda njuter du bäst av genom att köpa en gelato på stället som ligger nästan under valvet, som sedan intas vid ett av de tillhörande borden. Jag såg också många åta frukost på samma ställe, så om frukost inte skulle ingå i boendet så är nog detta ett bra ställe att inta denna på.

Som sig hör och bör i en italiensk medeltida stad så är de smala gatorna äkta labyrinter. Eftersom vi pratar om bebyggelse på en höjd är givetvis muren runt cirkelformad och gatorna följer samma formation, med tvärgående trappor mellan.

Det är en fröjd att bara gå omkring i gränderna bland de små vita husen. Bitvis transformeras gränden till ett smalt fem meter högt valv genom ett hus, där bara en person i taget kan gå i brädden, för så att öppna sig mot et torg där vi möts av en vägg av rosa bougainvillea. De tvärgående trapporna är på sina ställen så branta att de går i hårnålsformationer, alltid med en bänk att kunna vila sig på, och ofta med en kattfamilj med de gulligaste kattungar boende mitt i trappan.

Lite här och var ligger småkyrkor insprängda bland bostadshusen; ved första anblick ser dessa ut som bostadshus, sedan ser vi att de har ett kors och en klockstapel som sticker upp.

Renässansstaden

Den södra delen av den medeltida bebyggelsen på kullen går direkt över i 1500-talsdelen av staden. Här ligger stora torget Piazza Liberta, vars ena sida upptas av den enorma byggnaden Palazzo di Citta. Vid torgets avslut står finfina Colonna di Sant´Orenzo och utgör en liten rondell.

Mitt emot kolumnen går en monumental trappa ner ytterligare ett torg, namnet verkar vara Via Vito Tamborrino. Vid trappans början ligger Bar Casbah som blev en favorit både för kaffe och drink pga bra läge och svängande jazzmusik. Nere på torget ligger Cremeria alla Scala, som säljer glass, och där kön kvällstid kan vara riktigt lång. Väl värt att köa. Mitt emot befinner sig Etré Food and Beverage, som har en väldigt trevlig servering. Vi åt inte här men det som kyparen serverade runt oss såg gott ut.

Vi går också en sväng utanför staden för att få den riktiga intrycket av att Ostuni ligger på en höjd. Vi siktar på kyrkan Chiesa del Carmine och fortsätter förbi denna, mellan murar och över vallmoåkrar. På vårt äventyr passar vi också ett område med en konstinstallation som ser ut som höbalar med virkade nät runt. Mycket intressant och roligt.

Hotel La Terra

För mig är det alltid viktigt att bo mitt i smeten, så att bo mitt i den medeltida kärnan var givet. Bokningssajterna har inte så många hotell i detta område, vårt val föll på Hotel La Terra och det visade sig vara ett utmärkt val.

Hotellet ligger i en fyravåningsbyggnad och inget rum är det andra likt. Vita väggar och mörka trädetaljer. Fönstret i mitt rum är inte stort men det ligger mot den ena terrassen och utsikten är hänförande. För La Terra har hela tre terrasser, varav den ena tillhör restaurangen och på den som befinner sig under mitt rum står tre solsängar!

Vi älskade La Terra och rekommenderar det mycket, men i backspegeln hade det fungerat också att bo i renässansdelen av staden, runt Piazza Liberta.

Restaurang Il Posto Affianco

Det är mycket bra service i receptionen på Hotel La Terra; när vi första kvällen checkar in i 20-tiden på kvällen så frågar vi efter middagsrestaurang för kvällen. Tipset vi får är Il Posto Affianco, som ska vara stadens bästa restaurang, och ligger längs en av de långsgående gränderna nära kullens topp. Vi missar precis sista lediga bordet utomhus och får vänta ett tag, vilket vi passar på att göra med var sin enorma kupa fylld med aperol spritz.

Valet är svårt mellan pasta och pizza; denna första kväll vill vi äta något klassiskt italienskt. Till slut faller valet på pizza för oss båda och det är absolut inget fel på detta val.

Efter middag behöver vi utforska mer av gränderna och vi är i säng en bra bit efter midnatt. En drink i enorma utomhusbaren Riccardo loungesolar blir det också, som för övrigt sträcker sig minst hundra meter genom gränder och smala trappor. Världens längst utomhusbar?

Borgo Antico Bistrot

De första bilderna som brukar dyka upp när man googlar Ostuni är Borgo Antico Bistrot. En utomhusservering i en hårnålsbacke, med fantastisk utsikt och riktig trevlig stämning. Specialiteten är olika chark- och ostbrickor och det finns en uppsjö att välja mellan, men det finns också några pastarätter samt andra smårätter. Drinklistan är också bra, med fokus på aperitivos. Plankan vi väljer är en fröjd för både gommen, ögat och kameran.

Det går inte att boka bord, så kom i tid för att få ett bord. Vi är på plats klockan halv sju och kan då välja och vraka men när vi går ca klockan 23 är kön lång.

Tips och att hitta till Ostuni

  • Ostuni ligger 35 minuter med bil från Brindisi, i nordvästlig riktning. Från Bari är det ca en timme att köra.
  • Det går att åka buss från Brindisi stad men eftersom vi landade sent så valde vi att ta en taxi. Tyvärr är det ganska dyrt med taxi, vi var fyra som delade och betalade €80.
  • I skrivande stund, 2022, flyger RyanAir direkt från Arlanda till Brindisi; detta var orsaken till att Apulien ens kom upp på tapeten som ett resmål. Vi bokade tidigt och betalade ca 1000 kr för resan, med bagage.
  • Andra vita städer på kullat är bland annat Locorotondo och Cisternino, som vi bara såg på avstånd.
  • Apulien, eller Puglia på italienska, är en ganska okänt och mindre utforskad del av Italien. Andra ställen vi besökte under vår vecka var Martina Franca, Alberobello och Polignano a Mare.

Läs mer om Italien

Idyllen Gardasjön
Färgglada Burano utanför Venedig
Favoriten Florens
Pärlan Capri
Restauranger i Venedig


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelJaha – Då har man blivit fågelintresserad
Nästa artikelKenya – Safari i Tsavo nationalpark

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here