Både Koh Samui och området kring har ganska många servärdigheter att bjuda på. Maxime och jag valde att följa med Fritidsresors utflykt Koh Samui runt för att se vad ön hade att erbjuda. Egentligen gillar vi att hyra vår egen chaufför eller båt och åka omkring. Det brukar inte alla vara särskilt dyrt, och att åka omkring i en egen rikshaw eller tuk-tuk är mycket trevligare än att åka med någon turistbuss med 800 andra resenärer. Nu i efterhand minns jag inte varför vi inte gjorde så denna gången. Det kan ha varit för att det var ganska mycket att se och långa avstånd, men det kan också ha varit för att vi bodde ganska ödsligt utan massa tuk-tuks utanför hotellet och när vi var inne i Chaweng eller Lamai så var det som att vara på Mallorca repektive i Benidorm. Mao inget ställe där tuk-tuks står linade och väntar på ett uppdrag. Det fanns helt enkelt ings ställen att stå linade!

Big Buddha, på thai Wat Phra Yai, ligger i orten Plai Laem och stranden Choeng Mon på ostkusten av Koh Samui. Big Buddha är ön störta turistattraktion.

Själva statyn byggdes 1972 och är 12 meter hög. Men eftersom den ligger på toppen av ett  berg så är den synlig på långt håll, och också från flygplan eftersom öns flygplats ligger i närheten. Statyn är guldmålad, men tyvärr tyckte vi båda att den gav ett ganska platigt intryck och inte var särskilt vacker. Inte så att den är ful, men att den är känt för sin skönhet tyckte vi var att ta i. Storleken gör att den känns ganska häftig, men där tar det också slut. Den komplettererades med dharma-hjulet 2005/2006.

Man får ta av sig skorna innan man går upp för trappan. Och trappan var ganska häftig!

Gulddelen man ser av statyn är ett knä och en tå i sittande i lotos-position

Det fanns en klocka att plinga i längst upp på toppen, vid Buddha-statyn.
Nu har jag plingat i två klockor nära Buddha 

Nedanför Buddha-statyn fanns fler statyer samt några souvernirbutiker

Det finns två vattenfall som enligt guideböckerna är värda ett besök på Koh Samui, båda går under namtet Na Muang. Båda är ganska små kan man säga. Till det första kan man ta sig med bil, och till det andra måste man gå eller man kan rida elefant. Det andra är betydligt högre än det första.


Vår utflykt stannade endast vid det första. Nu har ingen av oss varit vid niagarafallet e.l. och hade inte heller förväntningar om något liknande, men vad vi fick se var en riktigt besvikelse. Dels är det inte mer än ca 12 meter högt med vad jag kallar endast sildrande vatten. I mina ögon är inte detta ett vattenfall, det är ett vattendropp. Ok, jag är norska och har sett några imponerande vattenfall i mitt liv, men detta var långt under pari. Det sägs också i Fritidsresors beskrivning av utflykten att vattnet är mycket rent och inbjudande och att man kan ta ett uppfriskande bad. Sure; en liten kulp fylld med diskvatten där de lokala badar med kläderna på som sill i tunna. För mig är inte detta inbjudande och uppfriskande.

Styr undan! Eller om ni åker på egen utflykt se till att gå till andra vattenfallet som ska vara större och mer imponerande.


Det mest intressanta var att det i något stånd längs vägen såldes olika riktiga insäkter bakom glas och ram 

Föregående artikelApor i Bijilo nationalpark
Nästa artikelPraia da Rocha på Algarvekusten

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here