Här kommer mina bästa tips för finare blogg-bilder, efter vad jag själv har lärt mig genom att driva en blogg där bilder är i fokus. 

Att fota

Hitta en kamera som passar dig
Jag äger två kameror; en Canon G15, som var en av de mest avancerade kompaktkameror som fanns när jag köpte den, samt en systemkamera, också den från Canon. Den ena är alltid med mig när jag reser, den andra har inte lämnat skåpet på flera år. Visserligen tar systemkameran finare bilder, men jag orkar inte släpa omkring på en större kamera. Min kamera måste rymmas i handväskan och inte väga för mycket. Med systemkameran på semestern valde jag i bland att lämna den på hotellet eftersom jag inte orkade släpa den och sen dök det självklart upp någon situation där jag ångrade mitt val.

Gå närmre motivet
Detta är ett tips alla fotografer ger och det ligger självklart något i detta. Även om du önskar fånga stämningen på en gata eller ett torg som helhet så blir bilden oftast bättre om du väljer ut en del av motivet och fokuserar på detta. För många små detaljer på bilden gör bilden bara rörigt.

Zooma
Om du inte kommer tillräckligt nära kan det vara bra att zooma. Men se för guds skuld till att inte gå över gränsen får den optiska zoomen så att den digitala aktiveras. Upplösningen och kvaliteten på bilden blir sällen bra med digital zoom. Se i stället Beskära bilden längre ner.

Autofokus i kombination med Följning

Autofokus
Du kommer ganska långt med autofokus och funktionen för att själv välja fokus i bilden. På min kamera trycker jag uppe på den runda knappen på baksidan av kameran och funktionen heter Följning. Med att välja vad du önskar fokusera på så kan du enkelt jobba med skärpedjupet, dvs få det nära skarpt och detaljer i bakgrunder suddiga. Eller vice versa. Båda ger en snygg effekt.

Manuell inställning av bländaren

Manuella inställningar
Jag är periodare mellan autofokus och manuella inställningar, jag tror att jag vissa perioder helt enkelt är mer intresserad av att experimentera med fotograferandet. Den manuella inställningen som jag använder oftast och som jag tycker ger mest effekt är AV som reglerar bländaren, dvs att skärpedjupet regleras manuellt. Dvs du kan få mer djup i bilden än med att välja fokus på autofokus. Men jag fotar också helmanuellt eller med manuell slutartid, dvs man kan få fartränder med vid rörelse i bilden

Ta bilden i rätt sekund
En bild på en bar med killen som jobbar i baren blir mycket snyggare om killen just då bilden tas inte står bakom kassaapparaten och täcks halvvägs av denna. Då ser betraktaren varken killen eller kassaapparaten utan bara en stor klump mitt i bilden. Vänta till killen har flyttat sig till annanstans bakom baren, något som ger bilden en bättre komposition. Inget döljer något annat och kanske kassaapparaten och killen kan ge bilden jämn tyngd. Ofta rör det sig bara om sekunder att vänta, men detta är ibland det momentet som gör mina icke-fotande medresenärer galna.

Tio snabba bilder för att få berg- och dalbanan
på precis rätt ställe mellan träden

Funktionen ”10 bilder i full upplösning i hög hastighet”
Denna funktionen använder jag ofta när jag ska ta bild på något som rör sig snabbt och det är svårt att ta bilden just den rätta sekunden. Jag brukar inte ta hopp-bilder men gissar att funktionaliteten är perfekt för det. På min kamera finns denna under specialfunktioner och heter HQ.

Specialfunktioner
Skippa alla specialfunktioner som svart-vitt, affisch-känsla etc, du kan uppnå det samma genom att redigera bilden sen. Då har du inte låst bilden till bara svart-vitt eller annat.

Redigering

Verktyg
Det är inte nödvändigt att köpa redigeringsverktyg som Photpshop eller Lightroom. Vi bloggar med Blogger, som är ett Google-verktyg, och bilderna lagras i Google Photos, tidigare kallad Picasa. Om du använder webbläsaren Chrome i kombination med Google Photos så ingår ett gratis redigeringsverktyg som i vanliga fall duger till mitt behov av bildredigering. För collage använder jag Pixlr som finns både som gratis webbversion och att ladda ner till datorn.

Icke-redigerad bild.
Tråkiga färger och sned horisont

Färg
Personligen tycker jag att alla bilder blir snyggare med förstärkt färg och lite varmare färger. Bilden ger helt enkelt ett gladare intryck. Dessutom har nästan alla andra publicerade bilder på internet fått extra färg, så oavsett hur färgglad din bild är så ser den blek ut om man kommer från en av alla andra bloggar med extra färg på bilderna. Jag redigerar också ofta bort skuggor för att göra bilden ljusare eller punktredigerar ljusstyrkan om t ex solen lyser in väldigt stärkt genom ett fönster.

Redigerad bild.
Extra färg och rak horisont samt mindre skugga för ljusare bild. 


Räta upp bilden

Rotera bilden om horisonten inte är helt rakt. Inget är så irriterande med en bild som om den inte är vattenrätt, och ingen vill se en solnergångsbild med sned horisont. Om inte sned horisont är avsikten med bilden då.

Icke-beskuren bild
Samma bild beskuren och ändrat till formatet 9:16.
Samt gjort ljusare och gett extra färg

Beskära bilden
Jag brukar beskära och förstora mina bilder om jag inte kommer tillräckligt nära i stället för att zooma. Jag jobbar också mycket med att plocka bort delar av bilden som inte säger något och i stället framhäva de intressanta delarna av bilden. I bland kan en bild där jag var nöjd med kompositionen när jag tog bilden få ett mycket mer intressant uttryck om jag tar bort delar av marken samt ”höger-marginalen”. Det blir inte så mycket som konkurrerar med motivet och motivet kommer mer i fokus. En helt medioker bild kan bli en bra bild med rätt beskärning. Jag tar alla mina bilder i formatet 3:4 men redigerar de i bland till någon av formaten 2:3, 9:16 eller 1:1 för att det passar motivet bättre.  

Här har jag gått helt all-in med
att redigera med vintage-effekt

Specialeffekter
I bland, också ofta i perioder, roar jag mig med att ge bilderna specialeffekter. T ex svart-vitt, sepia, eller vintage. Inom vintage finns det hur många kombinationer som helst av varma och kalla färger på filtren som ger bilderna helt olika utseenden och känsla.


Detta är mina tips, komplettera gärna i kommentarsfältet med dina bästa tips. Jag vill också gärna lära mer om hur jag får finare bilder här på Ladies Abroad.

Föregående artikelHöst i New York
Nästa artikelCituat Vella i Barcelona

6 KOMMENTARER

  1. Nettopp, små grep er tingen. Om man bara tenker til litte-bittegrann ekstra når man tar bildene så blir de så mye finere. Og om de ikke skulle bli fine nok så går det ofte å fikse til!

  2. Jag gissar att objektivkorrigering är vad man får för att betala för redigeringsprogrammen, jag har inte sett det hos Picasa. Sen är det självklart roligare med Photoshop än Picasa, men just nu har jag inte det på min dator. Det är min pappa som brukar investera i Photoshop och då måste jag ta min dator till Oslo, vilket är jobbigt. Så nu får jag skicka de foton där jag t ex behöver ta bort någon fågel på himlen till min pappa och hans Photoshop

    Det där med "bleka" har jag något sorts konstigt förhållande till. Jag kan se andra bilder utan extra färg och tycka de är fina (tex så tycker jag samtliga av dina bilder är jättefina) men mina egna tycker jag bara blir fula och tråkiga om jag tar bort färg eller redigerar de i kallare ton.

  3. Vad kul tips. Jag är rätt dålig på redigering i andra program än Photoshop och Lightroom eftersom jag haft dem mer eller mindre hela tiden som jag bloggat, minus någon månad kanske. Men använde Picasa innan och tyckte det var bra, precis som ni anger här. Sen är jag rätt dålig på kompaktkameror och i de finns ju andra funktioner och sätt, såsom att focusen följer objektet, vilket jag inte kan något om / ingen av mina kameror har den funktionen (vad jag vet).

    Ett enkelt tips jag tycker man kan använda om funktionen finns i redigeringsprogrammet är objektivkorrigering. Bockar man i den bocken rätar det till det problem som finns hos det objektiv man har, t ex har mina problem med vinjettering/ mörka kanter och den tar då bort det. Så ibland använder jag bara den funktionen och redigerar inte bilden alls.

    Sen håller jag både med och är emot extra färg- det beror egentligen på objektet tycker jag. Vilken hy man har osv. Jag funkar inte i extra färg. Jag är så vit så med mina självporträtt får jag vara försiktig snarare så att jag inte ser ut som en alien. Jag tar oftare bort färg än lägger till faktiskt! Men det beror ju lite vad man gillar och era semesterbilder har lite "bang" snarare än mesiga färger och det är ju en fröjd för ögat.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here