NÄR VIVECA OCH JAG åkte till Vietnam och Kambodja över jul och nyår så gjorde vi något som var så galet att vi inte vågade erkänna det för någon. Vi bokade flygbiljetter med ryska flygbolaget Aeroflot!

Vi var halvsent ute med att boka och det var många andra som ville åka över jul och nyår. Priserna hade redan gått upp kraftigt sen vi först kollade och det var riktigt dåliga flygtider vi hittade. Typ två mellanlandningar innan Bangkok och man fick då antingen sova över på en av dem eller vänta i tio timmar i München och sen åtta timmar i Doha.

 border=

Vi bokar med Aeroflot

Sen plötsligt dök det upp billiga flygbiljetter till Saigon med bara en mellanlandning på tre timmar. Kruxet var att mellanlandningen var i Moskva och flygbolaget var Aeroflot…. Efter att ha funderat några dagar och googlat på vad andra skrev om Aeroflot under de senare åren så valde vi att slå till.

Som sagt vågade vi inte berätta för någon vad vi hade gjort och när någon frågade var vi skulle mellanlanda på väg till Vietnam så svarade jag alltid lite vagt Jag kommer inte ihåg, jag flyger ju så mycket så just nu minns jag inte.

Vid ett tillfälle var det då någon som ville hjälpa mig att minnas efter mitt otydliga svar och klämde ur sig saker som Var det Finnair kanske? Kan det vara i Helsingfors du ska mellanlanda? Och jag svarade Just det, så var det. Och en annan gång var det någon som hjälpte till och sa Det är nog i Doha, där mellanlandar många bolag på väg till Asien och jag svarade igen Ja, det tror jag faktiskt att det var. Doha var det nog…

Läs mer: Vad kostar en resa till Seychellerna?

Jag ville ju absolut inte avslöja att det var i Moskva jag skulle mellanlanda, då hade ju den smarta fattat att jag skulle flyga med Aeroflot.

Och hur var det att flyga med Aeroflot?

Standard

Planet från Stockholm till Moskva tar två timmar och det är ett ganska trist plan av typen lågprisbolag. Men den airbus 330-maskinen som tog oss från Moskva till Saigon var det inga fel på. Bildbevis finns ovan.

Läs mer: Kreml i Moskva

Underhållning

Bra underhållning om bord; nya filmer med engelskt tal. Bra filmer och stort utbud. Jag såg bla James Gandolfinis sista film (med Noomi Rapace), och när jag var på bio i går såg jag trailer för den med coming soon till svenska biografer. Sen fanns det självklart spel, radio etc., men jag testade inte detta.

Service

Flygvärdinnorna var artiga och pratade engelska. Inga sura och tvära endast rysktalande personer.

Medresenärer

Det var ganska många skandinaver med på sträckan Moskva till Saigon, vi hörde också britter och nederländare. Dock är självklart majoriteten ryssar. Men vi observerade inga vodka-drickande exemplar av arten på några av planen vi åkte, alla vi såg var hyggligt nyktra och lågmälda.

Maten

Maten var faktiskt ganska god. Det fanns två varmrätter att välja på och en matsedel som angav ingredienser och kalorier i varje rätt. Nytt for mig var också små klisterlappar att sätta på stolen som antingen berättade för flygvärdinnorna väck mig för maten eller inte väck mig för maten. Gillar!

Jag glömmer aldrig den gången jag sov över maten på väg till Thailand och när jag vaknade fick veta att resterande mat hade delats ut till hungriga karlar som inte blev mätta på en portion.

Läs mer: Att resa på egen hand i Iran – Och vad kostar det?

Sätesreservation och benplats

Benplatsen var helt ok, på samma nivå som SAS, Lufthansa, KLM, Air France etc, som jag tidigare har flugit till Asien eller USA med. Jag försökte googla för att hitta benplats i cm, men lyckades inte hitta kombinationen Aeroflot och Airbus 330.

Vi bokade via flygresor.se (alltid!), och inte direkta hos Aeroflot, men så fort man har gjort bokningen går det att logga in sig hos aeroflot.ru och välja säte. Vissa platser med extra benutrymme kostar extra men inte alla.

 border=

Kostnad

När vi bokade var Aeroflot cirka 2500 kronor billigare än andra bolag samma dag till samma ort. Billigare biljetter med bra standard är en bra kombination.

Mellanlandning

Aeroflot har givetvis sina mellanlandningar i Moskva, flygplatsen vi landade på var Sheremetyevo flygplats som är Moskvas största. Sheremetyevo är en trevlig flygplats med bra tax-free, många restauranger och fik och gratis wifi.

Läs mer: Röda torget i Moskva

De flesta plan till Asien går också ungefär samtidigt från Moskva, och är schemalagda så att bytestiden i Moskva är ca tre timmar. Inte för kort så att minsta försening gör att man missar planet vidare och inte så länge att man storknar efter halva väntetiden.

Och om man skulle vilja besöka Moskva så går det att lägga in en längre mellanlandning också. Från flygplatsen till stan går det snabbtåg varje halvtimme.

 border=

Kan vi då rekommendera Aeroflot?

Enligt min nyvunna åsikt är det absolut inget fel på att flyga Aeroflot, det är tvärt emot något jag rekommenderar! Nu när jag har insett det positiva med att flyga Aeroflot så har helt nya möjligheter för flera Asien-semestrar öppnats. När det är så billigt så kan man ju flyga till Asien stup i kvarten. Typ. Och jag har ju nyligen upptäckt detta med lågprisbolag inom Europa också.

Är det någon annan som har testat Aeroflot? I hemlighet eller helt öppet….

Föregående artikelGästbloggare – Mallorcaguide.se
Nästa artikelVåra planerade vårresor!

15 KOMMENTARER

 1. Hej! Jag undra hur långt innan man kan boka flygstol? Jag har ju bokat biljetter och så, men när kan man beställa stol? Första gånger jag & en kompis reser själva så vi är lite nojiga!! Svara på denna ist. 🙂

  Mvh

  • Hej.

   Vad roligt att ni ska ut och resa själva, grattis. Jag kunde gå in direkt och välja plats efter bokningen, loggade mig in hos Aeroflot med bokningsnumret etc som jag fick. Hoppas det fungerar!

  • Hej. Det gör ni absolut. Vi hade under tre timmar på väg hem. Då var vi på samma termina, jag tror man alltid gör det för Väst-Europa och Asien. Det går snabbt att gå mellan terminalerna om man hamnar på olika.

 2. Behöver man transit visa om man mellan landar i Moskva, Sheremetyevo? Jag landar på terminal D och planet går från terminal F? Det ser ut som man kan gå i mellan terminalerna.

 3. Vår familj på fem personer flög Helsingfors-Bangkok med Aeroflot i slutet av februari 2015 och sedan hem igen i början av mars. Allting gick otroligt smidigt. I år flyger vi Turkish, men Aeroflot hade varit bättre prismässigt nu senare då jag tittade på biljetter.
  Finnair har också tagit i bruk Airbus 350 plan och dessutom till vettiga priser.
  I år som sagt Turkish, men i framtiden Finnair eller Aeroflot, snabba båda två.

  • Ja jag hade som sagt inga problem med Aeroflot. Jag har nu fått vita att de inte serverar alkohol i ekonomiklass alls, men eftersom jag bara dricker vatten när jag flyger så märkte jag inte detta.

 4. Men va kul! Vi ska resa med aeroflot nu o februari till Phuket, har googlat massor om företaget och planen, men inte fått så mycket information. Ditt inlägg var ju toppen! Jag hittar dock inte vart man kan välja platser, kan du hjälpa mej?

  • Tyvärr minns jag inte exakt hur vi valde platser, men det var väldigt intuitivt da vi loggade in. Typ under Seat Reservation eller något. Jag har tyvärr ingen aktiv bokning som jag kan gå in och kolla på nu.

   Hopppas du hittar och trevlig resa!

 5. Grattis till att resan blev bra! Jag har flugit till Asien med Aeroflot två gånger och är npg tveksam till att göra om det. Båda gångerna var det taskiga plan från Moskva och med trista säten, ingen underhållning och mat som tog slut. Dessutom medpassagerare som aldrig fått gått ombord om det varit inom EU.
  Helt klart överförfriskade och värre blev det. Hade önskat mig en fallskärm…
  Men planens kvalité vaierar ju och kanske har de byttt ut en del av sin flotta.
  Jag hade hellre tagit 8 timmar i Doha och gjort en ökentur. (Har landat i Doha vid ett par tillfällen och en toppenfin flygplats med hotell över dagen om man så vill och till bra pris).
  I övrigt har jag hittat billiga biljetter med Quatar och Finnair till Asien och alltid haft trevliga resor och inga långa stopp.
  Med Aeroflot måste man nog ha tur och det hade du ju, helt klart.
  Fint att du var nöjd med din resa. Tyvörr var jag inte det, på långa vägar. Men ibland har man otur och det helt oavsett flygbolag.
  Härliga bilder från Vietnam som verkligen piggar upp.

 6. Godt å høre at du har positive erfaringer med Aeroflot! Har enda ikke flydd med dem selv, dels på grunn av ryktet deres, og dels fordi jeg stort sett finner andre billige alternativer også. Men når man skal til Asia er jo Moskva en utrolig kjekk by å mellomlande i siden det stort sett ikke blir noe omvei!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here