Det finns broar och det finns Broar med stort B. För att få ett stort B måste bron utmärka sig. Bland de som utmärker sig i min värld är broar som utöver att transportera fotgängare också har bebyggelse. Ofta i form av små gulliga butiker.

I hela världen finns det bara fyra broar kvar som är bebyggda. De har alla små butiker längs sidorna och är öppna mot himlen i mitten där fotgängarna går. Samtliga är byggda i sten. Jag har gått på tre av dessa, som du kan läsa om nedan. Den fjärde heter Krämerbrücke och ligger i staden Erfurt i Tyskland. Borde åka dit, självklart. Tre av fyra i hela världen duger inte.

1. Pulteney Bridge i Bath – England

En bro så vacker att jag blev alldeles tårögd där jag stod med kameran. Pulteney Bridge är 45 meter lång och stod klar i 1774. Den uppfördes för att länka ihop centrala Bath med de områden som ägdes av Pulteneyfamiljen på andra sidan älven och som ingick i en plan för att utöka staden.

uk-england-bath-pulteney-bridge
uk-england-bath-pulteney-bridge

När jag gick över bron så kändes det som en helt vanlig gata med affärer, men det var bara fram till jag kollade in genom fönstren och såg rakt ut på andra sidan. Mao är det ganska smalt, vilket du ser nedan på bilden från caféet.

Läs mer: Våra 16 bästa tips för Bath

uk-england-bath-pulteney-bridge

2. Ponte Vecchio i Florens – Italien

Ponte Vecchio i Florens är en av världens mest berömda broar. Dagens bro i sten uppfördes 1345 och innehöll från början butiker och handelsbodar. De första 200 åren var det slaktarna som höll till på bron men förvisades 1593 för att höja brons anseende och status. In flyttade huvudsakligen guldsmeder och i många av butikerna är det fortfarande de som huserar.

Jag var i Florens i augusti månad och Ponte Vecchio var inte rolig att vistas på då. Dvs en miljon andre turister. Utifrån är bron dock en pärla på alla sätt.

Florens

3. Rialtobron i Venedig – Italien

Rialtobron invigdes 1591 och påminde mycket om den träbro den ersatte. Den skiljer sig från de två andra dels genom att bara ha ett spann, eller valv mot vattnet, och affärerna ligger här i mitten av brons längd, med en gångramp på varje sida. Flera av förångarna i trä hade kollapsat och arkitekten som ritade bron tyckte själv att konstruktionen var så djärv att han var säker på att också stenvarianten skulle kollapsa.

Rialtobron står den dag i dag och är, tillsammans med Markusplatsen, en av Venedigs mest kända sevärdheter.

Läs mer: Venedig – Tillbaka nio år senare

italien-venedig-venice

Visst är de fina alla tre? Måste säga att om jag medvetet hade varit tvungen att välja bort en av de fyra så hade det i alla fall blivit Krämerbrücke. Men det betyder inte att jag inte vill åka dit. Jag gillar ju att samla på upplevelser.


Följ oss på Facebook och Bloglovin för att inte missa någon ny artikel!

Föregående artikelBildbonanza från Or Tor Kor Market i Bangkok
Nästa artikelChichén Itzá – Ett av världens sju nya underverk

6 KOMMENTARER

  1. SÅ fina broar! Pulteney Bridge i Bath missade jag nog helt och hållet när jag var där. Så synd men kanske bra för då har jag en anledning till återbesök.

  2. Så vackra broar och kul tema! Själv har jag planer på att åka och titta på Vaholms bro över Tidan i Västergötland. En överbyggd bro (som de i Madison County, om du minns bok och film ) Börjar i lilla skalan. Fast Rialtobron har jag sett. 🙂

    • Men åååh, dit vill jag också. Jag har nämligen några överbyggda broar också i mitt arkiv, vore kul att göra en serie av det också. Måste kanske ta en avstickare en gång jag åker tåg till Oslo.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here