När jag är på semester vill jag äta god mat. Dvs jag vill undvika de värsta turisthaken och I stället få serverad mat gjord med kärlek. Inför höstens resa till Barcelona gjorde jag en ganska gedigen research och hade en uppsjö av ställen att välja mellan. Vilket betalde sig mycket, för vi åt inte dålig mat en enda gång.

Och här är mina bästa tips till de riktigt goda ställen att äta och dricka i Barcelona.

Xiringuito Escriba

Escriba ligger vid en av de norra stränderna och längs Barcelonas strandpromenad. Ganska så turistigt område men också många spanjorer som äter här. Det finns flera rätter på menyn men men det är paella som är grejen. Vi åt här första kvällen och slog på stort med hummervarianten. Behöver jag säga att den var goooooooood? Bokning är ett must.

Mendizabal

Mendizibal är en utomhusbar på ett gatuhörn i Barri Gotic med uteservering på andra sidan gatan. Vi har väldigt skeptiska innan vi satte oss; nästan tomt på serveringen, en bar på gatan och de vi såg drack bara öl. Kan detta kan vara bra? Men så fel vi tog. Inte bara var det bra, det var faktiskt resans godaste mat enligt mig.

spanien barcelona

Fat Schmucks

Trevlig uteservering och trevligt inomhus, i det lite ruffigare området av Raval. Alltå inte farligt men lite mindre polerat. Hamburgare, sandwichar, avancerade hot dogs och cocktail. Ingen bordbokning. Ett stenkast bort ligger också systerkrogen och dive-baren Two Schmucks.

El Xampanynet

Xampanynet är det klassiska stället som ligger mitt i värsta turistgatan men som håller sig kvar trots skenade hyror och ställe efter ställe tvingas att flytta för att ge plats för souvenirbutiker. Pyttelitet, och alltid knökfullt. Det serveras goda tapas men kom antingen tidigt eller var beredd på att köa. Ingen bordbokning.

Sagradi BCN Gotic

Detta stället tipsades vi om på hotellet en kväll när de vi hade på listan var fullbokade eller stängda och vi inte ville gå långt. Jag var först ganska skeptiskt men detta visade sig vara ett toppenställe. Det finns ett stort utbud pinxos men också mellanrätter från menyn. Jag älskar pinxos och gick för några och en varmrätt. Till efterrätt tog vi båda Chocolate!!!, vilket var en sorts fondant med churros. Jag drömmer fortfarande om denna, och jag gillar inte ens churros. Ingen borsbokning men ganska många bord både inomhus och utomhus.

Les Filles Café

Stylish ställe bakom en anonym dörr som du måste känna till för att hitta. Blandad meny med allt från sallader och hamburgare till mezetallrik och tikka masala. Hälften av alla gäster beställde in blomkålen från sharing is caring-menyn, så gissar den är något särskilt. Les Filles Café ligger på gatan Diagonal, några kvarter från Gaudihuset Casa Mila. Bokning är ett måste.

Bar Brutal

Bar Brutal är det stället vi hade svårast att boka bord på, även i oktober. Till slut fick vi platser i baren en kväll. Maten är smårätter men inte de vanliga tapasen. Väldigt gott och roligt att sitta och följa med på all mat som tillberedas precis framför oss. Serverar endast naturviner; hjälp jag var tydligen på fel ställe. Men servitören lyckades trolla fram en halv flaska vitt, så jag räddades. Bokning endast per telefon eller mail, passa på att göra så i god tid.

La Cova Fumada

Detta är ett riktigt autentiskt ställe vid torget i den gamla delen av Barceloneta. Salig blandning av lokala och turister som har hittat hit. Specialiteten är fisk och skaldjur; menyn hänger på väggen inomhus och är endast på spanska. Många mindre kända rätter på menyn och de anställda pratar väldigt lite engelska. Ta en bild på menyn och översätt innan du sätter dig.

Rätten La Bomba, som är som en jättestor krokett fylld med potatis samt mikroskopiska bitar kött och toppad med aioli och chilisås, uppfanns här. La Bomban är inte alls dum och jag fick beställa in en till pga god. Ingen bordbokning och har öppet för frukost och lunch. Det rekommenderas att gå hit en vardag; vi fick en lördag vänta en timme i kö.

Joanet

Restaurang Joanet ligger vid ett litet torg i stadsdelen Born. Vi åt här vår sista kväll och det var helt perfekt att sitta utomhus på torget. Det serveras tapas och det finns meny på engelska. Eftersom det var sista kvällen tog vi in absolut allt vi ville ha och vi fick nästan inte plats med alla skålar på bordet. Allt var väldigt gott men serrano-skinkan var perfekt. Givetvis avslutade vi med med crema catalana, som sig hör och bör. Fast vi hade bokning inomhus så fick vi ett bord utomhus, men det var bara tur. 

Sangria på L´Escamarlà

Vi drack ca en kanna sangria varje dag, alla olika. Men den godaste jag har druckit i hela mitt liv fick vi på L´Escamarlà vid stranden. Servitören kom med kannan med läskeblasket i ena handen och en flaska cava i andra. Sen hällde han i flaskan bit för bit och blandade ordentligt mellan varven. Helt enkelt the king of sangria. Jag vill aldrig ha vanlig sangria mer efter detta.

Glass på Farggi Born

Första dagen nobbade jag Farggi för att glassen inte såg god ut. Ja, det går att avgöra genom att se på den. Andra dagen hade jag fortfarande inte hittat något bättre ställe, så jag slog till. Chokladglassen är grejen; med centimeterstora chokladbitar i. Extremt väldigt god och låg på väg hem till vårt hotell, så blev ofta ett besök.

Läs mer: Tips för en höstresa till Barcelona i oktober – Temperatur, väder och andra turister


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelFrantz hotell på Södermalm – Perfekt för Stockholm staycation
Nästa artikelNicosia på Cypern – Norra och södra delarna av staden – 18 tips för vad att se, göra och äta

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here