Den lilla turkiska staden Tarakli ligger i området Sakarya i Turkiet. Två och en halv timme öster om Istanbul och ungefär mitt mellan denna och Ankara. Här finns en mindre turkisk stad med anor från 1500-talet, med autentisk känsla och tonvis med charm.

Det ottomanska riket

Först en kort historielektion. Det ottomanska riket var en islamisk stormakt som uppstod i Anatolien, dvs den halvön som i dag utgör delar av Turkiet, under 1200-talet och som kvarstod till 1923. På sin storhetstid omfattade det ottomanska riket också stora delar av södra Europa, Mellanöstern och norra Afrika samt Kaukasusregionen.

Taraklis gamla stadsdel

Tarakli är ett mycket välbevarat exempel på en lantlig ottomansk bosättning från 1500- och 1600-talet. Här finns kullerstensgator och karakteristiska bostadshus med släta målade fasader, brunmålade trädetaljer och ofta färgsatta fönsterrutor. När det begav sig var staden ett stopp på Silkesvägen.

Det bor på ett ungefär 7 000 personer i Tarakli, som för övrigt är upptagen på UNWTO:s lista över best tourist villages.

Enligt stadens själva är deras vision to maintain its peaceful atmosphere characterized by inspiring cultural texture, green and healthy nature, and traditional life style. Det låter ju trevligt och sympatiskt.

De smala gatorna i Tarakli är bilfria, så vår chaufför släpper av oss precis utanför den lilla centrumkärnan. Här finns en utomhus basar som vi spanar in och jag tar också den perfekta bilden över staden; med hus, minaret och grön böljande natur.

Bakom basaren leder två-tre paralleller gator, kantade med små affärer, upp till torget. Här har inte massturismen tågat in än och det är de lokala affärerna som dominerar, och inte turistbutiker. Det säljs kryddor, nötter och inlagda grönsaker och livet verkar pågå i sakta lunk.

Insidan av ett ottomanskt hus

På torget ligger stadens moské vid namn Yunus Pasha, med en överbyggd utomhus tvättinrättning. Bredvid ligger huset Kadirler Konagi, som i dag fungerar som en kombination av gästhus och museum. Mao kan man både bo där och turisterna kan komma in och se hur ett äkta ottomanskt hus såg ut.

Vi går upp en trappa och kommer in i ett korsformat rum möblerat med soffor och bänkar. I tre av hörnen ligger stora sovrum och i det fjärde det gamla köket, där detta är sovrummen som hyrs ut.

Ännu en trappa upp finns ett likande korsformat rum men här är dörrarna stängda, gissningsvis för att rummen är uthyra. Jag älskar denna sorts arkitektur och inredning och studerar varje detalj länge. De runda hängande glaslamporna fascinerar mig alltid, som vanligt funderar jag på var jag skulle kunna ha något likande hemma.

Väl ut på gatan igen tar jag mig uppför backen till stadens högsta punkt. Hos några av husen jag passerar har tak och väggar rasat in, dessa är självklart obebodda. Många andra hus skulle må bra av lite underhåll medan några är mycket välskötta. Mellan två hus går en äldre kvinna och samlar ved; det märks verkligen att vi är mitt i någons vardagsliv.

Läs mer: De ottomanska kvarteren Ayranci Sokak i Istanbul

Allt i allt tyckte jag massor om Tarakli. Det gjorde min kamera också. 📷


Resan till Turkiet gjordes i samarbete med landets turistorganisation Go Türkiye.
Foton, text och synpunkter är mina egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRestaurang YUC! Mexican i Vasastan
Nästa artikelMina reseplaner för 2023

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here