Hyperhajpade hotellet Jacy´z i Göteborg öppnade innan jul och äntligen har jag varit där! Jacy´z omtalar sig själv på hemsidan som 27 Floors of Magic och det gör de helt rätt i att göra.

För här pratar vi magi på hög nivå.

Hotellen Jacy´z och JQ

Jacy´z ägs av ESS Group, som bland annat också äger Ellery i Stockholm, The Steam i Västerås samt Pigalle och Bellora i Göteborg. Samtliga av dessa är bland mina favorithotell i Sverige, så när de öppnar ett nytt flaggskepp i Göteborg så är inte mina förväntningar direkt låga.

Jacy´z är dessutom uppdelat i två olika hotell, eller hotell-i-hotellet som det ibland kallas. På bottenvåningen ligger Jacy´z reception och stora lobby, restaurangerna Archie´s, Gaby´s och CJ samt Gaby´s deliaffär. Rummen ligger på våningarna 11 till 16.

Den ännu mer exklusiva, stylade och påkostade storasystern går under namnet JQ och ligger på våningarna 17 och 18. Här finns ett 40-tal rum och en mycket elegant lounge som bara gästerna på JQ har åtkomst till.

På 26 våningen ligger restaurangen och baren Gogogaga och på våningarna 27 och 28 ligger SPA-avdelningen Pachanga Pool Club.

Jag är i Göteborg en helg med mina norska väninnor; vi bokade rum på JQ för ett år sedan när bokningarna först släpptes. En aning heta på gröten och det var kanske jag som var pådrivande… När jag tre månader innan ska köpa tågbiljetter känner jag att jag vill maxa min resa och bokar in mig också för en extra natt på Jacy´z innan de andra kommer till stan.

Tre hotellnätter på ett fantastiskt hotell; detta är som i himlen för mig.

Ground Floor – Jacy´z Lobby and Bar

Jacy´z lobby bjuder på en uppsjö av soffor klädda i mättade gula, röda, gröna och blåa sammetstyger, blandad med en och annan mönstrad soffa. På detta; kuddar med olika mönster, fransar och ännu mer mönster, samt dito lampskärmar.

Mitt i rummet finns en öppen brasa; ett signum för alla ESS-gruppens nyare hotell. Jag sitter i lobbyn och jobbar både torsdagen och fredagen och passar på att soffsurfa runt, så att jag kan njuta av den fina miljön från så många vinklar som möjligt.

En bit in i lokalen ligger den ovala baren, där det börjar fyllas upp efter arbetstid både torsdag och fredag. Bakom denna igen ligger en liten scen, där jag ifs inte ser någon spela under mina tre dagar, och bredvid baren ligger shuffleboarden och biljardborden som också alltid finns på systerhotellen.

Ground Floor – Lunch at CJ

På bottenvåningen finns två restauranger som serverar lunch. Gaby´s serverar dagens med en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk, samt CJ som serverar sushi. Jag går för sushi och väljer en lemon tempura roll, serverad på en bricka, med en god misosoppa och tillbehören som sig hör och bör till sushi.

Båda restaurangerna delar matsal och här finns också sallad och bröd. Precis innan stängningsdax klockan 14 är en handfull bord upptagna.

16th Floor – Small Room at Jacy´z

Jag går mot hissen efter incheckning, glad över att jag fick ett rum på Jacy´z högst belägna våning, dvs 16. Jag har bokat ett small-rum, alltså det minsta, och det är inte jättestort. Fotänden på sängen är nog en halvmeter från väggen.

Men det som rummet inte har i storlek tar det igen på designen, känslan och miljön. Sängens huvudände kantas av platsbyggda skåp och nattygsbord i ljust trä och jag känner direkt igen mig från Ellery i Stockholm. Inget fel på det; jag älskar Ellery och varför ändra ett vinnande koncept.

Badrummet går i ljusgult och svart, med eleganta mässingskranar och handdukar med namnet Jacy´z vävd in i frottén.  

Till middag foodorerar jag en pizza till hotellet som jag äter i sängen samtidigt som jag netflixar. Mina bästa hotellvistelser är när rummet är så fantastiskt att jag inte lämnar det.

Ground Floor – Breakfast at Archie´s

Den som bor på Jacy´z äter frukost i Archie´s på bottenvåningen. När jag kommer in en fredag morgon är det ganska fullt, flertalet gäster är helt klart konferensgäster som har sovit över och där deras program för dagen börjar klockan nio. Efter nio är vi bara ett fåtal andra gäster kvar.

Archie´s är en restaurang med amerikansk prägel och detta gäller också frukosten. Mest påtagligt är det med de fina mini-bagelsen som finns, med färskost och färdiga påläggskombinationer att välja mellan. Bland det varma finns klassiker som äggröra, korv, champinjoner och bacon men det finns också nyrostad toast med olika toppingar. Portioner med avokadoröra eller baconskivor ligger snyggt på var sitt salladsblad. Jag går för avokadoröran; mycket gott.

Efterrättsbordet är utplacerat i baren i lobbyedelen och här har det inte heller snålats. Roligast är donutsen med choklad- eller jordgubbsglasyr och eftersom jag inte kan välja pga att båda är så fina, så tar jag en av varje.

Absolut allt är väldigt gott och jag är både glad och mätt när jag lämnar frukosten för att checka ut från första hotellet och sätta mig i lobbyn och jobba.

17th Floor – JQ Lounge

Det är incheckning på JQ klockan 15 men när jag frågar i receptionen på Jacy´z om jag får åka upp i förtid så får jag göra så. Tjejen följer mig till hissen och blippar upp mig med sitt kort till våning 17; stängd för icke-gäster på JQ.

Så här tidigt är det bara ett annat sällskap här. Jag möts av en oval receptionsdesk, som dubblerar som bar ut mot loungen. Möblerna är likande de i Jacy´z lounge; soffor i gul, röd och blå sammet varvat med mönstrade accessoarer. Men här finns lite här och var rosa fjäderlampor på gyllene fötter. En smokingklädd servitör som ljudlöst glider omkring bidrar till att höja den lyxiga känslan.

Vid incheckningen erbjuds jag ett glas bubblor i en minikupa, vilket jag självklart tackar ja till. Därefter leder tjejen från receptionen mig en våning upp till rummet.

18th Floor – Medium Room at JQ

Om small-rummet på Jacy´z var lite trångt, så är mitt medium-rum på JQ mycket rymligt. Faktiskt exakt dubbelt så stort som mitt första rum, vilket jag ser på antalet fönster.

Sängen är med en mönstrad gavel och utan de platsbyggda skåpen som finns på Jacy´z, och grädden på moset är de runda vägglamporna som kastar fint mönster på väggen.  

Utöver sängen så finns en sittgrupp med soffa och en fåtölj, samt ett barskåp i hörnet; helt i spegelutförande. Rummet känns stort och luftigt, med en tydlig påkostad känsla. Badrummet på JQ är så gott som identiskt med det jag hade dagen innan, den enda skillnaden är att här är bröstpanelen vit i stället för svart och handdukarna har JQ invävd.

27th Floor – Pachanga Pool Club

Vi har givetvis köpt ett paket som inkluderar Pachanga Pool Club, något annat vore galenskap då jag älskar pool club på systerhotellen The Steam, Ellery och Fyri.

Här har hotellgruppen verkligen slagit på stortrumman, för Pachanga är enormt! På våning 27 ligger ett stort vilorum med dubbla bäddar och öppen eldstad, en varmare pool samt en torrbastu och en ångbastu.

En trappa upp, med snedtak i glas, finns en enorm loungeavdelning med flera olika zoner med både bäddar och sittgrupper. Här ligger också en bar och en eldstad med en rund soffa, samt givetvis en pool. Kvällstid spelar DJ:n och det finns ett lagom stort utbud av drinkar att beställa samt några maträtter.

Pachanga Pool Club är stort men det är också många andra gäster här. Vi vet sedan besök på systerhotellens att det gäller att vara snabba med att ta en bädd, annars får man ingen. Vi hänger på låset när vår slottid börjar klockan 15 och jag passar på att fråga i receptionen var de bästa platserna är. Vid poolen en trappa upp får vi veta, så vi börjar med att gå direkt dit. De dubbla bäddarna precis vid poolen är redan tagna men vi får fem mycket fina divaner på en avsats ovanför poolen, där vi babblar och dricker drinkar, med avbrott för att bada och basta.

Detta är verkligen en storslagen SPA-anläggning. Glastaket ger en fantastisk öppen känsla och utsikten är oslagbar. Det hela blir inte sämre av att februarisolen lyser sitt mest strålande och himlen är klarblå.

Ground Floor – Dinner at Archie´s

Vi har bokat ett paket med middag på amerikanskinspirerade restaurangen Archie´s. Vi visas till ett lagom stort runt bord så att alla kan prata med alla, men tyvärr i en del av restaurangen där vi är själva de första 45 minuterna. Jag är extremt känslig för att hamna i ett tråkigt hörn på restauranger och kan tyvärr inte riktigt slappna av innan det var fullt också i vår del.

Den som har bokat paket där middag ingår får välja från en särskild meny där det finns tre av respektive förrätt, huvudrätt och efterrätt att välja mellan. När jag nu kikar på hemsidan så visar det sig att dessa rätter är ett urval från a la carte-menyn.

Vi väljer alla stracciatella-ost med gulbetor, hasselnötter och tryffel till huvudrätt. Till huvudrätt tar jag röding med purjolök och kycklingsky och till efterrätt en kreation på chokladmousse, jordnöttssmörskakor och popcornglass med glaserade popcorn. Jag behåller champagnen jag tog som fördrink genom hela måltiden.

Maten är vällagad men jag tycker smakerna är tråkiga. Det är inget som sticker ut på något sätt men det är inte heller dåligt. Godast är efterrätten, där chokladmoussen är len och rund och de kanderade popcornen smakfulla.

Middagen på Archie´s för in sig i raden med likartade upplevelser på systerhotellen. På Ellery tyckte jag precis detsamma som här om maten på Palmer, på Fyri var upplevelserna av a la carte-rätterna på restaurang Liv likande och likaså på Chamberlin Grill på The Steam. På Ellery har jag också ätit middag på Coco Beach Club; där de har en Kalifornien-inspirerad meny som absolut var godare än på Palmers, på Fyri är pizzorna på Liv godare än a la carte-rätterna och på MJ´s i Malmö var den asieninspirerade maten på Lillie´s fantastisk.

Med denna långa utläggning och namedropping vill jag komma fram till att min erfarenhet är att de stora huvudrestaurangerna på de olika ESS-hotellen oftast serverar intetsägande mat, medan de mindre nischade restaurangerna serverar mer spännande mat. Vid mitt nästa besök på Jacy´z ska jag definitivt äta asiatisk fusion-middag i Gogogaga i stället.

26th Floor – Gogogaga Social Dinner Club and Skybar

På 26 våningen ligger Gogogaga, som har både en restaurang- och en bardel. Baren öppnar klockan 15 och när jag kommer upp strax efter klockan 16 på fredagen så är det redan fullt i sofforna, som alla är placerade med utsikt över Göteborg och Nya Ullevi.

Gogogaga är öppen också för icke-gäster på hotellet och när vi går upp hit upp både lördag och söndag i 23-tiden så är det knökfullt. Poppis ställe.

26th Floor – Breakfast at Gogogaga

Den som bor på JQ äter frukost på Gogogaga. Innehållet och känslan hos de båda frukostarna är ganska så olika. Där Archie´s har en amerikanskinspirerad frukost så serverar Gogogaga en asiatiskinspirerad.

Inte så att allt är ris och nudlar och inget bröd, utan det finns utvalda asiatiska rätter. Godast är ett runt bröd bland det varma; som ser ut som en paj eller pizza, med grönsaker på och med en mängd tillbehör till. Bredvid står miniatyrkastruller med varmt fläskkött eller svampgryta samt tofu, vårlök, syrade grönsaker, sesamfrön, kryddor och annat gott. Jag fick aldrig med mig namnet på rätten, men detta är supergott.

Också på Gogogaga är bakverken och frukten dukade upp på baren, tillsammans med flera sorters juice, smoothies och ingefärashots.

Maten är väldigt god, uppläggningen är fräsch, miljön i restaurangen smakfull, utsikten oklanderlig och sällskapet det bästa. Jag har absolut inget att klaga över och frukosten på Gogogaga är en njutning.

Kaffe och te serveras vid borden och det finns också en a la cartemeny att beställa varma rätter från. Jag tar den goda pannkakan med kokosgrädde och friska bär båda dagar. Min ena väninna kan helt enkelt inte bestämma sig vilken hon vill ha, så hon tar in alla tre rätter, dvs pannkakan, avokadomackan med pocherat ägg och äggröran. För ja; man får beställa precis så många rätter man önskar från a la cartemenyn.

Tips och om Jacy´z och JQ

Jacy´z och JQ ligger 20 minuters promenad från centrala Göteborg. Absolut ingen en lång stäcka men längs en motorväg och inte finaste promenaden att gå. Uber gick tre av tre gånger på 105 kronor, vilket jag får gissa är minimumstaxan.

På båda hotellen kommer rummen i storlekarna small, medium och large. Rumsindelningen styrs av konstruktionen och fönstren, och alla rum inom samma kategori är ungefär lika stora. Ett smallrum har ett fönster och ett mediumrum har två, och är ungefär dubbelt så stort. Prisskillnadens mellan de två är ca 300 kr, så det kan vara värt att gå lägga lite extra för det större rummet. Jag har inte varit i largerummen, men de ser fantastiska ut med hörnläge och om 32 kvm, och här är kostanden ytterligare ca 450 kr.

Designen på rummen på båda hotellen är jättefina, men det känns mer exklusivt hos JQ med sänggaveln och lamporna än med de platsbyggda skåpen runt sängen på Jacy´z. Rummen på JQ kostar igen ca 300 kr mer inom varje kategori än på Jacy´z, så det kan vara värt att fundera på denna investering också.

En av mina väninnor gick på morgonen till Archie´s i stället för till Gogogaga för frukost; hon fick då veta att även om hos bodde på JQ så var hon välkommen att äta amerikansk frukost i Archie´s om hon önskade. Dock tyckte jag mig höra i öronvrån att gäster på Jacy´z som kom upp till Gogogaga för frukost inte fick göra så, men detta är jag inte helt säker på. Du får själv fråga.

Jag älskade hela konceptet med Jacy´z och JQ, nu undrar jag mest över hur snart jag kan åka tillbaka och bo i ett largerum på JQ.

Läs mer om Jacy´z och JQ:s systerhotell

Pigalle i Göteborg
Bellorna i Göteborg
Ellery Beach Club i Stockholm
The Steam i Västerås
Fyri Resort i Hemsedal i Norge


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRestaurang Omino by Ingrosso
Nästa artikelThe Pink Company i Stockholm – En rosa brunchdröm

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here